Οικονομία

Σταϊκούρας για μισθούς και συντάξεις: Ξεκάθαρο «όχι» στη μείωση τους, από τον υπουργό Οικονομικών

Σταϊκούρας για μισθούς και συντάξεις: Ξεκάθαρο «όχι» στη μείωση τους, από τον υπουργό Οικονομικών
Σταϊκούρας για μισθούς και συντάξεις: Ο υπουργός  Οικονομικών τόνισε ότι «μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε στοχευμένες μειώσεις φόρων και εισφορών».

Σταϊκούρας για μισθούς και συντάξεις: Ο υπουργός  Οικονομικών επανέλαβε  για άλλη μια φορά ότι «δεν συζητάμε περικοπές μισθών και συντάξεων», ενώ πρόσθεσε ότι οι μειώσεις φόρων του τρέχοντος προϋπολογισμού υλοποιούνται κανονικά. Ο ίδιος ανέφερε (στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά») ότι «αυτό που δεν μπορέσαμε να κάνουμε ήταν οι έξτρα μειώσεις φόρων, όπως, για παράδειγμα, η εισφορά αλληλεγγύης», αλλά «μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε στοχευμένες μειώσεις φόρων και εισφορών».

Παράλληλα, σχετικά με την κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» που προβλέπει την επιδότηση από το κράτος τμήματος του μισθού εργαζόμενων που θα απασχοληθούν με μερική αντί για πλήρη απασχόληση, ο υπουργός είπε πως «ανάμεσα στα επιδόματα ανεργίας ή την ενίσχυση της εργασίας, εμείς επιλέγουμε το δεύτερο».

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάννης Στουρνάρας  τόνισε πως το βασικό σενάριο για ύφεση το 2020 είναι περίπου 6% ενώ υπολογίζεται ανάκαμψη 5,5% για το ’21.

Ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων για να ενισχυθεί η ανάπτυξη την επόμενη μέρα ζήτησε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ενώ παράλληλα έστειλε το μήνυμα να μην αφήσουμε ως χώρα ανεκμετάλλευτη καμία λύση για φθηνό δανεισμό. Μιλώντας στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής ο Γιάννης Στουρνάρας κατά την διάρκεια συζήτησης ανανέωσης της εξαετούς θητείας του από την κυβέρνηση υπογράμμισε ότι χωρίς εμβόλιο και φάρμακο για τον κορωνοϊό θα συνεχιστεί η αβεβαιότητα και η δυσκολία εκτίμησης για το μέγεθος της ύφεσης το 2020, αλλά χαρακτήρισε «ενθαρρυντικά» τα πρώτα στοιχεία του Μαΐου.

Εξήρε τον ρόλο των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση στην κρίση λέγοντας ότι η ύφεση θα ήταν μεγαλύτερη χωρίς αυτά και σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός ήταν στη σωστή κατεύθυνση. Επανέλαβε ότι σύμφωνα με την ΤτΕ η ύφεση για το 2020 κυμαίνεται από 4,5% έως 9,5% με βασικό σενάριο το 6%. «Για την Ελλάδα υπήρξε πολύ σημαντική επιτυχία ο γρήγορος και αποφασιστικός τρόπος αντίδρασης στον κορωνοϊό και δείχνει πως θα κινηθεί από εδώ και μπρος. Το βασικό σενάριο για ύφεση το 2020 είναι περίπου 6% ενώ υπολογίζεται ανάκαμψη 5,5% για το ’21. Βεβαίως οι εκτιμήσεις αλλάζουν κάθε φορά καθώς είμαστε σε φάση μεγάλης αβεβαιότητας χωρίς φάρμακο και χωρίς εμβόλιο».

«Κλειδί» για την οικονομία ο τουρισμός

Χαρακτήρισε «κλειδί» το τι θα συμβεί φέτος στον τουρισμό και επανέλαβε ότι πέρυσι τα έσοδα από τον τομέα αυτόν ήταν 18,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Σημείωσε, όμως, υπήρχαν και εκροές καθώς πολλοί Έλληνες ταξιδεύουν στο εξωτερικό και ανέφερε ότι συνολικά η συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ είναι 8 με 8,5% .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments