Οικονομία

Στο κατώφλι της φτώχειας 3,2 εκατομμύρια Έλληνες μετά το lockdown

Στο κατώφλι της φτώχειας 3,2 εκατομμύρια Έλληνες μετά το lockdown
Σοκάρουν τα στοιχεία για την Ελληνική οικονομία μετά το πέρας του lockdown.

Η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις χώρες που πήραν αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Η χώρα μας κατάφερε να νικήσει αυτή τη μάχη, ωστόσο οι επιπτώσεις στην οικονομία είναι μεγάλες. Τα περισσότερα καταστήματα έκλεισαν με κρατική εντολή κάτι που ουσιαστικά έφερε εκατομμύρια Έλληνες χωρίς δουλειά. Το κράτος μερίμνησε δίνοντας αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ. Αυτά τα χρήματα αφορούσαν 45 μέρες οπότε ουσιαστικά μιλάμε για 534 ευρώ το μήνα. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός αναλυτής για να καταλάβει ότι αυτά τα χρήματα είναι ελάχιστα. Ειδικά αν μιλάμε για οικογένειες με παιδιά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Μάιο βγήκαν σε αναστολή 600.000 εργαζόμενοι, ενώ και πριν την εκδήλωση της υγειονομικής κρίσης, 3.200.000 πολίτες βρίσκονταν στο κατώφλι της φτώχειας. Πριν λίγες ημέρες όλη η Ελλάδα ήταν συγκλονισμένη από την ιστορία της 9χρονης που λιποθύμησε από την πείνα. Το χειρότερο της υπόθεσης είναι ότι υπάρχουν πολλές τέτοιες ιστορίες στην Ελλάδα μετά κορωνοϊού εποχή.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν φτώχεια 

Την ίδια ώρα, έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για τις συνθήκες διαβίωσης το 2019, πριν χτυπήσει τα εισοδήματα η κρίση από το κοροναϊό, αποκαλύπτει ότι το 30% του πληθυσμού, δηλαδή 3.200.000 πολίτες βρίσκονται στο κατώφλι της φτώχειας. Αυτό σημαίνει πως 1 άτομο αναγκάζεται να ζήσει με 410 ευρώ το μήνα και μια τετραμελής οικογένεια με 860€. Μάλιστα, τα στοιχεία δείχνουν ότι σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες η Ελλάδα έχει τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας, μετά την Βουλγαρία και Ρουμανία.

Τι ισχύει για τις απολύσεις τώρα

Γενική και καθολική απαγόρευση απολύσεων ισχύει κατά τη διάρκεια της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, είτε η επιχείρηση είναι κλειστή με απόφαση κρατικής αρχής, είτε εντάσσεται στις πληττόμενες, που έκαναν χρήση του μέτρου. Το ίδιο ισχύει και στις περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις έκαναν χρήση της παράτασης της αναστολής, εντός του Μαΐου. Δέσμευση για διατήρηση του ίδιου αριθμού εργαζόμενων, υφίσταται και για 45 ημέρες μετά τη λήξη της αναστολής ή της παράτασής της για τις επιχειρήσεις που επέλεξαν τα παραπάνω μέτρα, όχι όμως για αυτές που άνοιξαν χωρίς να κάνουν χρήση της νέας αναστολής.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments