Οικονομία

10ετές ομόλογο: Νέα έξοδος στις αγορές

10ετές ομόλογο: Νέα έξοδος στις αγορές
10ετές ομόλογο: Σε νέα έξοδο στις αγορές προχωρεί άμεσα το Ελληνικό Δημόσιο.

Το Ελληνικό Δημόσιο προχωρεί σε νέα έξοδο στις αγορές το αμέσως επόμενο διάστημα. Στόχος είναι η άντληση μέχρι και 1,5 δις ευρώ για να ενισχύσει τα ταμειακά του διαθέσιμα. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έδωσε εντολή στις Barclays, Citi, IMI-Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale για να αναλάβουν ως ανάδοχοι την επανέκδοση του δεκαετούς ομολόγου λήξεως 2030.

Το συγκεκριμένο ομόλογο είχε εκδοθεί τον Ιούνιο με απόδοση 1,5% και σήμερα η απόδοσή του είναι στο 1,13%. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση η έκδοση θα πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον και σύμφωνα με τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά. Ωστόσο, το βιβλίο προσφορών εκτιμάται πως θα ανοίξει αύριο, Τετάρτη, σύμφωνα με το cnn.gr. Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες στόχος του ΟΔΔΗΧ είναι να αντλήσει περίπου 1 με 1,5 δισ. ευρώ.

Μετά την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ η απόδοση του πενταετούς ελληνικού ομολόγου αυξήθηκε σημαντικά στο 0,280% σημειώνοντας άνοδο 6,50% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής.

Εν τω μεταξύ, σήμερα η Eurostat ανακοίνωσε τα στοιχεία για την ανεργία. Σύμφωνα με έκθεση της Eurostat αύξηση παρουσίασε η ανεργία σε όλη την Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα για την Ελλάδα τα στοιχεία που παρουσίασε αφορούν τον μήνα Μάιο και δείχνουν ότι το ποσοστό της ανεργίας ήταν στο 17%. Υπήρξε αύξηση 1,3% από τον μήνα Απρίλιο, ενώ περισσότερο ευάλωτες στην ανεργία αναδεικνύονται οι γυναίκες. Η πανδημία έχει επηρεάσει σαφώς προς την κατεύθυνση της αύξησης της ανεργίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Στο 7,9% ήταν η ανεργία στην ευρωζώνη τον Ιούλιο του 2020 από 7,7% τον περασμένο Ιούνιο, ενώ στην Ε.Ε. το ποσοστό ήταν 7,2% τον Ιούλιο, από 7,1% τον Ιούνιο, ανακοίνωσε η Eurostat.

Τα στοιχεία για την Ελλάδα

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat που αφορούν στον Μάιο του 2020, η ανεργία ήταν 17% από 15,7% τον Απρίλιο. Στους νέους κάτω των 25 ετών η ανεργία ήταν 37,5% τον Μάιο από 32,6% τον Απρίλιο. Το ποσοστό της ανεργίας στους άνδρες ήταν 13,3% αυξημένο από το 13,1% του Απριλίου, ενώ στις γυναίκες το ποσοστό ήταν 21,8% το Μάιο από 18,8% τον Απρίλιο του 2020.

Η Eurostat εκτιμά ότι 15,184 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες στην ΕΕ, εκ των οποίων 12,793 εκατομμύρια στην ευρωζώνη ήταν οι άνεργοι τον Ιούλιο του 2020. Σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2020, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 336.000 στην ΕΕ και κατά 344.000 στην ευρωζώνη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments