Οικονομία

Παγκόσμιος τουρισμός κορωνοϊός: Απώλεια 460 δισεκατομμυρίων κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους

Παγκόσμιος τουρισμός κορωνοϊός: Απώλεια 460 δισεκατομμυρίων κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους
Παγκόσμιος τουρισμός κορωνοϊός: Δραματική είναι η πτώση που σημειώθηκε λόγω της πανδημίας.

Ο παγκόσμιος τουριστικός τομέας απώλεσε 460 δισεκατομμύρια δολάρια κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Πιο συγκεκριμένα, η μείωση του αριθμού των τουριστών παγκοσμίως, λόγω της πανδημίας του φονικού ιού, είχε ως αποτέλεσμα να χάσει ο τουριστικός τομέας πάνω από 450 δισεκατομμύρια δολάρια κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με ό,τι εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (OMT).

Στο 65% η μείωση των διεθνών τουριστών 

Όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή του αυτός ο Οργανισμός του ΟΗΕ που εδρεύει στη Μαδρίτη, αιτία ήταν η μείωση των διεθνών τουριστών κατά 65%, λόγω του κλεισίματος των συνόρων και των διαφόρων άλλων περιορισμών στα ταξίδια. Αυτή η πτώση της δραστηριότητας προκάλεσε απώλειες «πενταπλάσιες σε σύγκριση με εκείνες που καταγράφηκαν κατά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2009», αναφέρεται.

Ο Ζουράμπ Πολολικασβίλι, ο γενικός γραμματέας του OMT, υπενθύμισε ότι από τον τομέα αυτό εξαρτώνται εκατομμύρια άνθρωποι. Σύμφωνα με τον ΟΜΤ, με βάση τα στοιχεία του Αυγούστου, εκτιμάται ότι «η μείωση της ζήτησης θα πλησιάσει το 70%» για το σύνολο του έτους, δεδομένου ότι ορισμένες περιοχές του κόσμου, όπως η Ευρώπη, παρουσιάζουν και πάλι αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19 με αποτέλεσμα να επιβάλλονται ξανά περιορισμοί για τους ταξιδιώτες.

Πόσα χρόνια θα χρειαστεί η επιστροφή στα επίπεδα του 2019;

«Η επιστροφή στα επίπεδα του 2019 σε ό,τι αφορά τις αφίξεις τουριστών θα χρειαστεί δύο με τέσσερα χρόνια», προσέθεσε ο Οργανισμός. Θυμίζουμε πως το 2019 ο παγκόσμιος τουρισμός κατέγραψε αύξηση 4% στις αφίξεις. Η Γαλλία ήταν ο υπ’ αριθμόν 1 προορισμός και ακολούθησαν η Ισπανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Αναφορικά με τη χώρα μας, την Ελλάδα, η παγκόσμια υγειονομική κρίση που ξέσπασε στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους βρήκε τις ελληνικές τράπεζες σε φάση ανάκαμψης μετά τη δεκαετή κρίση από την οποία μόλις είχε εξέλθει η χώρα μας. Η μεγάλη πρόκληση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, το τεράστιο μέγεθος των μη εξυπηρετούμενων δανείων μετά από συστηματικές και συντονισμένες ενέργειες της πολιτείας και των τραπεζών με πολλαπλές θεσμικές παρεμβάσεις, βρισκόταν και εξακολουθεί να βρίσκεται υπό έλεγχο με έντονα καθοδική πορεία του σχετικού δείκτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments