Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση: Καταργεί την προστασία της πρώτης κατοικίας

ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση: Καταργεί την προστασία της πρώτης κατοικίας
ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση: Η αξιωματική αντιπολίτευση σχολιάζει πρόσφατο δημοσίευμα ότι ελληνική τράπεζα χάρισε μισό δισεκατομμύριο σε εφοπλιστές.

Για κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ενώ «οι τράπεζες χαρίζουν εκατομμύρια σε μεγαλοσχήμονες», κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση.

Σε ανακοίνωσή του, η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει ότι «κάθε μέρα αποκαλύπτονται και νέες σκανδαλώδεις ρυθμίσεις δανείων μεγαλόσχημων». Σημειώνει πως «στους πιο πλούσιους εφοπλιστές χαρίζονται από τις διοικήσεις τραπεζών δεκάδες εκατομμύρια, την ώρα που η κυβέρνηση με το νέο πτωχευτικό νομοσχέδιο καταργεί πλήρως την προστασία της πρώτης κατοικίας και ωθεί σε πτώχευση ακόμα και τα φυσικά πρόσωπα και νοικοκυριά».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι «σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του Documento, μισό δισεκατομμύριο χάρισε ελληνική τράπεζα σε τέσσερις εφοπλιστές και συνεχίζει», επισημαίνοντας πως «η κυβέρνηση δεν είναι αμέτοχη». Ειδικότερα, την κατηγορεί ότι «με επανειλημμένες προσπάθειες επιχειρεί να αμνηστεύσει και αυτούς που πήραν τα δανεικά και αγύριστα και αυτούς που τα έδωσαν, ακόμη και τώρα που η ελληνική Δικαιοσύνη χαρακτηρίζει απαράδεκτη και αντισυνταγματική την ασυλία των τραπεζικών στελεχών».

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι «σύμφωνα με δημοσιεύματα που δεν έχουν διαψευστεί, ο κύριος Μητσοτάκης ετοιμάζει νέα τροπολογία για να τη γλυτώσουν τραπεζίτες και στρατηγικοί κακοπληρωτές». Σχολιάζει πως «επιδεικνύει ευαισθησία για αυτούς που ρήμαξαν το κρατικό χρήμα, με το οποίο ανακεφαλαιοποιήθηκαν οι τράπεζες. Ίσως συμπάσχει επειδή και ο ίδιος διέπρεψε ως στρατηγικός κακοπληρωτής».

Η αντιπαράθεση για την προστασία της πρώτης κατοικίας καλά κρατεί

Να θυμίσουμε πως ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία είχαν έρθει σε αντιπαράθεση μέσα στο περασμένο καλοκαίρι. Πιο συγκεκριμένα, η «κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο κος Τσακαλώτος κατήργησαν την προστασία της πρώτης κατοικίας», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια. Είχε προηγηθεί παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου κατά τη διάρκεια της οποίας, ο πρώην υπουργός Οικονομικών διέψευσε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευτεί να μην υπάρξει επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

«Καμία υποχρέωση δεν αναλάβαμε να μην υπάρξει επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας», ανέφερε ο κος Τσακαλώτος, αμέσως μετά τις ομιλίες του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Η μόνη υποχρέωση που αναλάβαμε ήταν να ενσωματώσουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας σε ένα οριστικό σχέδιο. Πόσο μάλλον που μετά τον κορωνοϊό, έχουμε μια νέα στρατιά φτωχών, επιχειρήσεων υπερχρεωμένων που και αυτή τη δέσμευση να μην είχαμε αναλάβει, θα έπρεπε να την ανακαλύψουμε. Οπότε ο κ. Μητσοτάκης και ο υπουργός του δεν μπορούν άλλο να κρύβονται. Δεν προστατεύουν την πρώτη κατοικία, και αυτό είναι άποψη».

«Καταθέτω τη δήλωσή σας για το πόσο φανατικά υπέρμαχος είστε για τους πλειστηριασμούς, για τις τράπεζες, για κοινωνικούς λόγους και αναπτυξιακούς. Θα καταθέσω και άλλα γιατί μάλλον δεν θυμάστε τι έχετε υπογράψει. Καταθέτω τον δικό σας νόμο που υπογράφετε την 1/4/2019. Καμία αναφορά σε όσα λέτε. Βλέπουμε όμως δέσμευση για 31.12.2019 να κλείσει το σχήμα. Θα καταθέσω την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 3/4/2019. Η ΕΕ έχει συμφωνημένα κείμενα μαζί σας», τόνισε ο κος Σταϊκούρας.

Και συνέχισε: «Λέει ότι οι αιτήσεις μπορεί να υποβληθούν έως 31.12.2019, ότι με τον τρόπο αυτό θα καταστεί δυνατή η υποβολή στοιχείων, κατά τη λήξη ισχύος του καθεστώτος, για την παρακολούθηση των ειδικών δεσμεύσεων για το τέλος του 2019, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Καμία αναφορά δεν γινόταν τότε σε επόμενο σχήμα. Αναφέρεται επίσης ότι οι ελληνικές αρχές καλούνται να δεσμευτούν ότι δεν θα επεκτείνουν περαιτέρω τη διάρκεια ή το πεδίο εφαρμογής του νέου καθεστώτος. Καταθέτω άλλο έγγραφο Ιούνιου του 2019 που επίσης αναφέρει ότι το σχήμα τελειώνει με το τέλος του 2019».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments