Πολιτική

Τριμερής ΥΠΕΞ: Ευρύτερες συνεργασίες μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ ζήτησε ο Νίκος Δένδιας

Τριμερής ΥΠΕΞ: Ευρύτερες συνεργασίες μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ ζήτησε ο Νίκος Δένδιας
Τριμερής ΥΠΕΞ: Ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας μίλησε για επικίνδυνους αναθεωρητισμούς στην περιοχή και χαρακτήρισε την τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ ευρύτερη, που ξεπερνά τα όρια ενός ενεργειακού προγράμματος.

Μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης μεταξύ των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, ο Νίκος Δένδιας τόνισε την ανάγκη για ευρύτερες συνεργασίες μεταξύ των χωρών, που να ξεπερνάνε τα όρια των ενεργειακών συμμαχιών, καθώς όπως σημείωσε στην περιοχή επικρατούν «επικίνδυνοι αναθεωρητισμοί». Η συζήτηση στράφηκε γύρω από τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια

«Αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις. Βρισκόμαστε γεωγραφικά σε μια ταραγμένη περιοχή που όμως διανοίγονται προοπτικές συνεργασίας σε πολλούς τομείς. Τις χώρες μας συνδέουν δεσμοί φιλίας και κοινές αξίες. Επίσης αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών. «Βασική μας αρχή είναι ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και η προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας», πρόσθεσε στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση με τον ομόλογό του από το Ισραήλ, Γκάμπι Ασκενάζι και με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη. .

«Η Ελλάδα από την πλευρά της, με τη στήριξη όλων των Ελλήνων, κατέθεσε τη συνεισφορά της στη σταθερότητα της περιοχής με τις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο, καθώς και με τη συμφωνία με την Αλβανία για παραπομπή στη Χάγη των διαφορών μας στο θέμα του χαρακτηρισμού των θαλασσίων ζωνών. Έτσι δείξαμε στην παγκόσμια κοινότητα πώς οι σύγχρονες χώρες λύνουν τις διαφορές τους», τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σημειώνοντας ότι «μέσα σε λίγους μήνες λύσαμε διαφορές που παρέμειναν άλυτες για μισό αιώνα».

Ικανοποίηση για τις δηλώσεις Λαβρόφ για τα 12 μίλια

Ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε την ικανοποίησή του και της ελληνικής κυβέρνησης για τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ο οποίος «τόνισε το αυτονόητο: Ότι η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια στη βάση του διεθνούς δικαίου». Σημείωσε δε, ότι με τις δηλώσεις αυτές «κατέρριψε έναν “υπόγειο” μύθο ετών, ότι η Ρωσία δήθεν αντιτίθεται στο αναφέρετο δικαίωμα της χώρας μας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα».

Χωρίς να κατονομάσει την Τουρκία, ο Νίκος Δένδιας μίλησε για επικίνδυνους αναθεωρητισμούς στην περιοχή και χαρακτήρισε την τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ ευρύτερη συνεργασία, που ξεπερνά τα όρια ενός ενεργειακού προγράμματος. Ξαναπιάσαμε το νήμα για το πώς μπορούμε να διευρύνουμε τις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments