Τεχνολογία

Android τηλέφωνα: Γιατί πολλές ιστοσελίδες θα πάψουν να λειτουργούν από το 2021

Android τηλέφωνα: Γιατί πολλές ιστοσελίδες θα πάψουν να λειτουργούν από το 2021
Android τηλέφωνα: Αν έχετε μια παλιά συσκευή, μπορεί να αναγκαστείτε σύντομα να αγοράσετε καινούρια.
Android τηλέφωνα: Αν έχετε μια παλιά συσκευή, μπορεί να αναγκαστείτε σύντομα να αγοράσετε καινούρια.

Σε λίγους μήνες, από το 2021, πολλές ιστοσελίδες δεν θα λειτουργούν σε παλαιότερα Android τηλέφωνα και αυτό ίσως είναι ένα «καμπανάκι» ότι πρέπει να γίνει αναβάθμιση συσκευής. Αυτή η αλλαγή αφορά συσκευές με Android 7.1 ή προγενέστερο λογισμικό καθώς στην πλειοψηφία του το Διαδίκτυο χρησιμοποιεί πλέον HTTPS για την ασφαλή μετάδοση πληροφοριών.

Ωστόσο, πολλά sites αντιμετωπίζουν προβλήματα ή δεν φορτώνουν, αν τα απαραίτητα πιστοποιητικά ασφαλείας δεν είναι εγκατεστημένα στην εκάστοτε συσκευή. Η «Let’s Encrypt» λοιπόν, της οποίας τα πιστοποιητικά χρησιμοποιούνται από το 30% όλων των domains στον κόσμο, είναι μια από τις μεγαλύτερες αρχές έκδοσης αυτών των πιστοποιητικών. Σύμφωνα με πληροφορίες από το unboxholics, απαιτούσε το δικό της root certificate «ISRG Root X1» να συμπεριλαμβάνεται σε όλους τους browsers και σε όλα τα λογισμικά.

 Ίσως ήρθε η ώρα για μια αναβάθμιση

Με σκοπό να εξαπλωθεί γρήγορα στην αγορά, συνεργάστηκε με την ήδη καταξιωμένη τότε IdenTrust, η οποία είχε το «DST Root X3» ήδη σε Windows, Mac, Android και iOS. Αυτή η συνεργασία λοιπόν, λήγει την 1η Σεπτεμβρίου 2021 και η «Let’s Encrypt» δεν σκοπεύει να τη συνεχίσει. Έτσι, όλοι οι browsers και τα λειτουργικά συστήματα που δε θα διαθέτουν το root certificate της Let’s Encrypt «ISRG Root X1», δεν θα είναι σε θέση να λειτουργούν με ιστοσελίδες και υπηρεσίες που θα διαθέτουν τα πιστοποιητικά της.

Και παρότι η εν λόγω συμφωνία λήγει τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους όπως αναφέραμε και ανωτέρω, η «Let’s Encrypt» θα σταματήσει τη συνεργασία από τις 11 Ιανουαρίου του 2021. Αυτό σημαίνει πως η μόνη εναλλακτική που θα έχουν οι χρήστες πέρα από την αναβάθμιση ή αγορά ενός μοντέλου μεταγενέστερου του Android 7.1, είναι η εγκατάσταση του Firefox browser, μιας και αυτός χρησιμοποιεί τα δικά του πιστοποιητικά που περιλαμβάνουν ISRG root.

Βέβαια, αυτό δεν αποτρέπει εφαρμογές και άλλες λειτουργίες πέραν του browser να μην λειτουργούν σε περίπτωση που χρησιμοποιούν το root certificate της Let’s Encrypt «ISRG Root X1. Εξάλλου, σύμφωνα με την Let’s Encrypt, περίπου το 33.8% των Android χρηστών στο Google Play τρέχουν έκδοση παλαιότερη από την 7.1, ενώ αρκετοί κατασκευαστές έκοψαν πρόωρα τις αναβαθμίσεις. Οπότε, ίσως ήρθε η ώρα για μια αναβάθμιση!

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments