Οικονομία

Συντάξεις: Δεν καταργείται η προσωρινή – Τι ισχύει για την Εθνική

Συντάξεις: Δεν καταργείται η προσωρινή – Τι ισχύει για την Εθνική
Συντάξεις: Όσα ισχύουν για την προσωρινή σύνταξη δεν επηρεάζονται με βάση τη νομοθετική ρύθμιση που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας,όπου προβλέπεται άμεση καταβολή του ποσού της Εθνικής Σύνταξης σε όσους υποβάλλουν αίτηση.

Όσα ισχύουν για την προσωρινή σύνταξη δεν επηρεάζονται με βάση τη νομοθετική ρύθμιση που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας,όπου προβλέπεται άμεση καταβολή του ποσού της Εθνικής Σύνταξης σε όσους υποβάλλουν αίτηση. Παράλληλα και τα αναδρομικά ανάλογα με το χρονικό διάστημα που εκκρεμεί η αίτηση.

Πηγές του υπουργείου Εργασίας διευκρινίζουν ότι προφανώς δεν καταργείται η προσωρινή σύνταξη. Αυτό που αλλάζει είναι ότι μέχρι σήμερα αυτός που είχε θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, υπέβαλε αίτημα συνταξιοδότησης και αυτόματα ζητούσε να του χορηγηθεί και προσωρινή σύνταξη. Αυτή ήταν ανάλογη της κατηγορίας όπου ήταν ασφαλισμένος: 50% για τους δημοσίους υπαλλήλους, 70% για τους ελεύθερους επαγγελματίες, 80% για τους μισθωτούς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το πρώτο βήμα ήταν να εκδοθεί η προσωρινή σύνταξη –σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα- και το δεύτερο βήμα να υπολογιστεί η οριστική σύνταξη. Η διαδικασία απονομής σύνταξης είχε δηλαδή δυο βήματα.

Ποια είναι τα βήματα

  • Πρώτο βήμα: Άμεσα μετά την κατάθεση της αίτησης, χορηγείται η Εθνική Σύνταξη (όπως κλιμακώνεται ανάλογα με τον χρόνο εργασίας).
  • Δεύτερο βήμα: Η αίτηση για την προσωρινή σύνταξη εξακολουθεί να «τρέχει» κανονικά. Μερικούς μήνες αργότερα ο δικαιούχος λαμβάνει την προσωρινή σύνταξη. Παραδείγματος χάρη, τα 384 ευρώ γίνονται 700 ευρώ.
  • Το τρίτο βήμα είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας, με την απόφαση έκδοσης της οριστικής σύνταξης.

Το νέο πλαίσιο έχει δυο εφαρμογές που θα αποτυπωθούν στη νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται:

  • Η πρώτη εφαρμογή θα αφορά σε όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης . Αυτοί θα μπουν σε μια πλατφόρμα, θα καταχωρίσουν το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ τους και το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού, θα γίνει η επεξεργασία των στοιχείων τους και θα τους καταβληθεί το ποσό της Εθνικής Σύνταξης, για όλους τους μήνες της αναμονής.
  • Η δεύτερη εφαρμογή αφορά σε όσους θα υποβάλουν από σήμερα αίτηση συνταξιοδότησης και θα λαμβάνον την Εθνική Σύνταξη άμεσα, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Θα συνεχίζεται η καταβολή της προσωρινής σύνταξης και το τρίτο βήμα θα είναι η απονομή της οριστικής σύνταξης.

Πότε οι πληρωμές για τα αναδρομικά κληρονόμων

Η καταβολή των χρημάτων θα πραγματοποιηθεί σε τρείς φάσεις. Οι πληρωμές θα αφορούν όσους υπέβαλαν ηλεκτρονικά τη σχετική υπεύθυνη δήλωση/αίτηση έως και 31 Δεκεμβρίου 2020.

Δείτε αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών

  • 10 Φεβρουαρίου 2021 θα καταβληθούν τα ποσά στους δικαιούχους που έχουν υποβάλει οριστικά την αίτηση με όλα τα ζητούμενα πιστοποιητικά και έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η επεξεργασία του αιτήματος.
  • 10 Μαρτίου 2021 θα πληρωθούν οι κληρονόμοι που θα υποβάλουν οριστικά τα απαιτούμενα έγγραφα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021. Σημειώστε ότι, η προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου είναι ενδεικτική και ότι η ηλεκτρονική υπηρεσία θα παραμείνει ανοικτή για την υποβολή δικαιολογητικών και μετά την ημερομηνία αυτή για τις περιπτώσεις εκείνες που θα καθυστερήσει η έκδοση των αναγκαίων πιστοποιητικών.
  • 12 Απριλίου 2021 θα καταβληθούν τα αναδρομικά σε όσους έχουν κληρονομικό δικαίωμα από διαθήκη.

Επιπλέον δικαιούχοι θα κληθούν εντός του Φεβρουαρίου να υποβάλλουν επιπλέον στοιχεία της διαθήκης, ώστε να είναι εφικτή η επεξεργασία του αιτήματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments