Οικονομία

Σκυλακάκης: Αφορολόγητη η μη επιστρεπτέα προκαταβολή – Τι εξετάζεται για τις αποδείξεις

Σκυλακάκης: Αφορολόγητη η μη επιστρεπτέα προκαταβολή – Τι εξετάζεται για τις αποδείξεις
Σκυλακάκης: Για την επιστρεπτέα προκαταβολή αλλά και το νέο σύστημα για τις αποδείξεις μίλησε σήμερα (21/2) στον ΑΝΤ1 ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης.

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή αλλά και το νέο σύστημα για τις αποδείξεις μίλησε σήμερα (21/2) στον ΑΝΤ1 ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης.

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε για την επιστρεπτέα προκαταβολή ότι το ότι το μη επιστρεπτέο τμήμα της θα είναι αφορολόγητο.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή δεν αποτελεί φορολογικό εισόδημα, αφού όπως είπε, μέσα σε κάθε κρατική ενίσχυση υπάρχει η σημείωση ότι δεν φορολογείται.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι το τμήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής που θα χαριστεί σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα είναι αφορολόγητο. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν παρεμβάσεις στο όριο του 30% του εισοδήματος για τις υποχρεωτικές ηλεκτρονικές δαπάνες του φορολογικού έτους 2020, δηλαδή για τα εισοδήματα που θα δηλωθούν στις φετινές δηλώσεις.

Τι εξετάζεται για τις αποδείξεις

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, εξετάζεται ένα νέο σύστημα για τις αποδείξεις, δηλαδή να μετρούν και οι δαπάνες που κάνουμε με μετρητά (πέραν των δαπανών με κάρτα). Θα φορτώνουμε τον κωδικό της απόδειξης σε μια εφαρμογή στο Taxis, για να καταμετρώνται και αυτές οι δαπάνες στο χτίσιμο του αφορολογήτου.

Τι θα γίνει με τα τεκμήρια

Για το κομμάτι των τεκμηρίων, τόνισε ότι είναι δύσκολο θέμα δημοσιονομικά και ότι το 2022 θα γίνουν κινήσεις με στόχο οι αυθαίρετες διατάξεις να περιορίζονται και να υποκαθίστανται από μέτρα που στηρίζονται σε ηλεκτρονικούς ελέγχους. Σημείωσε ακόμα ότι για τους Θεσμούς δεν είναι εφικτό το μέτρο της αποπληρωμής χρεών στην Εφορία σε 240 δόσεις, καθώς απαιτούν λιγότερο χρόνο. Έτσι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για 60 έως 72 δόσεις στην Εφορία. Δήλωσε ότι οι επιδοτήσεις ασφαλιστικών εισφορών θα κρατήσουν και μετά τη λήξη της πανδημίας, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα μείωσης της προκαταβολής φόρου.

Επιστρεπτέα προκαταβολή 6

Παράταση δύο ημερών για την υποβολή των αιτήσεων μέσω του 6ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα δώσει το Υπουργείο Οικονομικών όπως δήλωσε το πρωί του Σαββάτου ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Με τα σημερινά δεδομένα, η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων θα έληγε τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου και πλέον επεκτείνεται μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου. Οι πληρωμές της 6ης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής, θα γίνουν γύρω στις 5 Μαρτίου.

Παράλληλα, αποφασίστηκε να δοθεί παράταση στις προθεσμίες υποβολής δικαιολογητικών μέχρι 30 Ιουνίου 2021 σε όλες τις επιστρεπτέες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments