Τεχνολογία

Τεχνητή νοημοσύνη: Η Ευρώπη δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την Κίνα

Τεχνητή νοημοσύνη: Η Ευρώπη δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την Κίνα
Τεχνητή νοημοσύνη: Τι αναφέρει πρώην CEO της Google και τη διαφορά Ευρώπης, Κίνας και ΗΠΑ.

Πολλή κουβέντα γίνεται τελευταία για την τεχνητή νοημοσύνη. Με αφορμή τη χρήση της σε ένα θεατρικό έργο αλλά και τη συνεισφορά της στη μουσική έχει αρχίσει μια συζήτηση περί ηθικών διλημμάτων αλλά και ανταγωνισμού μεταξύ των χωρών.

Σήμερα, όπως αναφέρει ο πρώην διευθύνοντας σύμβουλος της Google, Έρικ Σμιτ, η Ευρώπη χρειάζεται τη βοήθεια των ΗΠΑ αν θέλει να ανταγωνιστεί την Κίνα στην τεχνητή νοημοσύνη. Σε συνέντευξή του στο Politico, ο Σμιτ, που είναι επικεφαλής της αμερικανικής Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας για την Τεχνητή Νοημοσύνη, δήλωσε ότι η Ευρώπη “δεν είναι αρκετά μεγάλη ώστε να μπορεί να ανταγωνιστεί την Κίνα”, και ότι “η Ευρώπη θα πρέπει να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτές τις βασικές πλατφόρμες”.

Τεχνητή νοημοσύνη: Αμφισβητούνται οι ευρύτερες κινήσεις της Ευρώπης

Ο ίδιος σημειώνει ότι “η Ευρώπη δεν πρόκειται να επιτύχει με τον δικό της τρίτο δρόμο” και αμφισβητεί τις ευρύτερες κινήσεις της Ευρώπης προς την λεγόμενη τεχνολογική κυριαρχία, που εστιάζει στην ενίσχυση της τοπικής ψηφιακής βιομηχανίας που θα ανταγωνιστεί τόσο τις ΗΠΑ όσο και την Κίνα.

Η αναζήτηση ενός τρίτου δρόμου από την Ευρώπη αντικατοπτρίζεται και στο πώς προσεγγίζει τους ρυθμιστικούς κανόνες για την τεχνητή νοημοσύνη, με στόχο να τονώσει τη καινοτομία με έναν ανθρωποκεντρικό και φιλικό προς την ιδιωτικότητα τρόπο. Η ΕΕ θα αποκαλύψει τους ρυθμιστικούς κανόνες για την τεχνητή νοημοσύνη φέτος την άνοιξη, και αυτοί αναμένεται να θέτουν όρια στις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης “υψηλού κινδύνου”.

Σημειώνεται ότι η Ευρώπη έχει αναζητήσει συνεργασία με τις ΗΠΑ σε διάφορα ζητήματα, μεταξύ των οποίων και η τεχνητή νοημοσύνη, μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία, δεν έχει εκφράσει όμως το πώς σκοπεύει να συμβιβάσει την στρατηγική κυριαρχίας που ακολουθεί με την στενότερη συνεργασία που επιδιώκει. Παρόλο που ο Σμιτ σύστησε στην Ουάσινγκτον να συνεργαστεί με την Ευρώπη στο θέμα της τεχνητής νοημοσύνη στο επίπεδο του ΟΟΣΑ και του Συμβουλίου της Ευρώπης, δήλωσε ότι δεν ξέρει ακόμα πολλά πράγματα σχετικά με την πρόταση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μία “Υπεραντλατική Συμφωνία Τεχνητής Νοημοσύνης”.

Τεχνητή νοημοσύνη

Τεχνητή νοημοσύνη

Τεχνητή νοημοσύνη: Η Κίνα υστερεί μόνο κατά μερικά χρόνια των ΗΠΑ

Η άποψη του Σμιτ είναι ότι οι κοινός φόβος της ταχύτατης τεχνολογικής ανάπτυξης της Κίνας θα πρέπει να βοηθήσει τις ΗΠΑ και την ΕΕ να ξεπεράσουν τις “ρυθμιστικές διαφορές τους σε ζητήματα όπως η τα προσωπικά δεδομένα και το εμπόριο”. Θυμίζουμε ότι στα τέλη Φεβρουαρίου ο Σμιτ εκτιμούσε ότι η Κίνα υστερεί μόνο κατά μερικά χρόνια των ΗΠΑ στην ανάπτυξη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης.

Η Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας για την Τεχνητή Νοημοσύνη συστήθηκε το 2018 με στόχο να συμβουλεύσει την αμερικανική κυβέρνηση για την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης και την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας ώστε να υπερτερήσει των ανταγωνιστών της. Μία από τις βασικές συστάσεις στην έκθεση της Επιτροπής είναι η αναγκαιότητα για τις ΗΠΑ να αναζητήσουν συνεργασίες που να σέβονται τις “δημοκρατικές αρχές”.

Θεωρητικά, αυτή η συνεργασία θα πρέπει να είναι η Ευρώπη. Εκτός από τις κοινές αξίες, η Ένωση επίσης διαθέτει “πολλούς έξυπνους ανθρώπους και πολλά χρήματα”, είπε ο Σμιτ. Ωστόσο οι διαφορές σε θέματα προσωπικών δεδομένων, εμπορίου και εθνικής ασφάλειας δημιουργούν ένα χάσμα μεταξύ των δύο πιθανών συμμάχων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments