Ελλάδα

Άρση μέτρων: Χαλαρώνουν τα μέτρα από το Σάββατο

Άρση μέτρων: Χαλαρώνουν τα μέτρα από το Σάββατο
Άρση μέτρων: Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα αναμένονται οι αποφάσεις των λοιμωξιολόγων για την σταδιακή χαλάρωση του lockdown.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την σταδιακή άρση των μέτρων του lockdown. Οι λοιμωξιολόγοι πρόκειται να συνεδριάσουν αύριο (31/03) προκειμένου να καταλήξουν στο μείγμα των μέτρων που θα ακολουθηθεί. Ήδη η πολιτική ηγεσία έχει ξεκινήσει τις κατάλληλες προετοιμασίες για άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Από ότι όλα δείχνουν οι ειδικοί πρόκειται να δώσουν το “πράσινο” φως για άνοιγμα δραστηριοτήτων. Στο πρώτο πακέτο φαίνεται να συμπεριλαμβάνονται το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων από τις 5 Απριλίου. Ακόμη, πρόκειται από το Σάββατο να υπάρξουν αλλαγές και στα μέτρα των μετακινήσεων, όπως για παράδειγμα στις διαδημοτικές μετακινήσεις.

Άρση μέτρων:  Οι διαδημοτικές μετακινήσεις

Στο πρώτο πακέτο των μέτρων που χαλαρώνουν είναι οι διαδημοτικές μετακινήσεις. Και αυτό αναμένεται να γίνει από το πρωί του Σαββάτου 3 Απριλίου. Με δεδομένες τις εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας το περασμένο Σαββατοκύριακο και τους πολίτες λόγω καιρού να επιλέγουν την βόλτα τους σε παραλιακά μέτωπα γίνεται σαφές πλέον πως το μέτρο της απαγόρευσης εξόδου από τα όρια του οικείου δήμου δεν μπορεί να λάβει παράταση.

Άλλωστε από το πρόσφατο πακέτο χαλάρωσης των μέτρων, κατά κάποιο τρόπο το μέτρο αυτό «δοκιμάστηκε» αφού οι πολίτες μπορούσαν να φύγουν από τα όρια του δήμου τους στέλνοντας 6 στο 13033 με την αιτιολόγηση πως μεταβαίνουν σε κομμωτήριο ή κέντρο αισθητικής.

Άρση μέτρων:  Από Δευτέρα το λιανεμπόριο

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με όσα φαίνεται πως καταλήγουν οι επιστήμονες από την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο και πιθανότατα τα μικρά καταστήματα. Ερώτημα αποτελεί αν το λιανεμπόριο θα λειτουργήσει ή όχι με click away.

Όσον αφορά το πλαίσιο λειτουργίας τους, η λύση του click away, φαίνεται να μην είναι πλέον στο τραπέζι και αυτό που θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας να αφορά στην λειτουργία των καταστημάτων με μόνο περιορισμό από μέρους τους τον αριθμό των πελατών εντός των χώρων βάσει τετραγωνικών. Παράλληλα οι πολίτες θα μπορούν να μετακινηθούν στέλνοντας μήνυμα στο 13032 το οποίο θα έχει διάρκεια τριών ωρών και θα μπορεί να αποσταλεί μόνο μία φορά την ημέρα.

Άρση μέτρων:  Τα σχολεία

Ως προς το θέμα των σχολείων, το τοπίο δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως προς το παρόν. Αυτό συμβαίνει γιατί στην κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή είχαν συνδέσει την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία με την διενέργεια των self tests. Η προμήθειά τους λοιπόν θα κρίνει και το πότε τα σχολεία θα ανοίξουν τις πόρτες τους.

Στην παρούσα φάση, φαίνεται πως στο πρώτο κύμα των μέτρων που αλλάζουν το λιανεμπόριο και σχολεία βρίσκονται μαζί. Ωστόσο ειδικά για το δεύτερο, η ημερομηνία θα εξαρτηθεί από το πότε τα self tests θα έχουν φτάσει στην χώρα.

Έτσι, με δεδομένες και κάποιες προτάσεις από τους επιστήμονες πως δεν θα είχε αρνητική επίπτωση τα σχολεία να ανοίξουν μία εβδομάδα μετά φαίνεται πως το άνοιγμα θα γίνει κλιμακωτά. Το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται πάντως σε μία παράταση του σχολικού έτους, όπως έχει ήδη δηλώσει η υπουργός. Η παράταση αυτή θα δοθεί μέσα στον Ιούνιο στα πρότυπα της προηγούμενης χρονιάς.

Άρση μέτρων: Προϋπόθεση τα self test για την επιστροφή στα σχολεία

Προϋπόθεση για την επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στα θρανία θα είναι ο υποχρεωτικός έλεγχος με self test. Ηδη, τροπολογία για υποχρεωτικό self test για μαθητές φοιτητές, εκπαιδευτικούς, καταρτιζόμενους και λοιπούς εργαζόμενους στα σχολεία, έχει κατατεθεί στη Βουλή από τα συναρμόδια υπουργεία. Οπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης: «Για να σιγουρευτούμε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά με ασφάλεια, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει την υποχρεωτική χρήση self test μία φορά την εβδομάδα για τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους λοιπούς εργαζόμενους στα σχολεία».

Για τη δήλωση του θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει η πλατφορμα selftesting.gov.gr στην οποία θα παρέχονται και όλες οι χρήσιμες πληροφορίες. Η κατοχύρωση δικαιωμάτων (όπως πχ. απουσία από το σχολείο ή την εργασία) κατοχυρώνεται πλήρως από το δεύτερο τεστ επαλήθευσης. άρση μέτρων

Άρση μέτρων: Το σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας

Κατά την διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα (29/03), εγκρίθηκε το σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας. Ο πρωθυπουργός το χαρακτήρισε ως τη «γέφυρα προς τη μετά COVID εποχή αλλά και προς την 3η δεκαετία του 21ου αιώνα». Το σχέδιο αυτό έχει τη δυνατότητα να προσθέσει ακόμα 7 μονάδες στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν σε ορίζοντα εξαετίας και να δημιουργήσει πρόσθετες 200.000 θέσεις εργασίας.

32 δισεκατομμύρια ευρώ είναι οι εξασφαλισμένοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, 19 δισεκατομμύρια σε επιχορηγήσεις και το υπόλοιπο ποσό σε δανεισμό. Αν προστεθεί η μόχλευση από τον ιδιωτικό τομέα σε ίδια κεφάλαια και σε δανεισμό, εκτιμάται ότι μπορούν να κινητοποιηθούν συνολικοί πόροι ύψους 57 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Άρση μέτρων: Οι επενδύσεις ως όπλο για την ανάκαμψη της οικονομίας

Επίσης τη Δευτέρα, οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας ανακοίνωσαν τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων για τον Απρίλιο, τα οποία ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ. Η οικονομία θα πρέπει σταδιακά να πάρει μπροστά και το μεγάλο στοίχημα είναι οι επενδύσεις και η στήριξη της εργασίας.

Από ότι φαίνεται, στο πεδίο της οικονομίας θα κριθεί και η πολιτική μάχη τους επόμενους μήνες. Η διαχείριση του ιδιωτικού χρέους προς τις τράπεζες και το Δημόσιο είναι ένας επιπλέον πονοκέφαλος και αναμένονται παρεμβάσεις και σε αυτόν τον τομέα. Ως θετικό της προηγούμενης περιόδου αποτιμάται η αύξηση των καταθέσεων, ποσοστό των οποίων μπορεί να οδηγηθεί στην κατανάλωση, εν μέρει και ως εκτόνωση των πολιτών μετά το παρατεταμένο lockdown. Άρση μέτρων

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments