Οικονομία

Χρήστος Σταϊκούρας: Πότε θα ξεκινήσουν οι φορολογικές δηλώσεις – Ποιοι απαλλάσσονται από τα τεκμήρια

Χρήστος Σταϊκούρας: Πότε θα ξεκινήσουν οι φορολογικές δηλώσεις – Ποιοι απαλλάσσονται από τα τεκμήρια
Χρήστος Σταϊκούρας: Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε πως η οικονομία χρειάζεται στήριξη μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε πως η οικονομία χρειάζεται στήριξη μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε μια σειρά θεμάτων όπως οι φορολογικές δηλώσεις, η επιστρεπτέα προκαταβολή αλλά και τα τεκμήρια.

Φορολογικές δηλώσεις

Μιλώντας στο Open ο υπουργός Οικονομικών σχετικά με τις φορολογικές δηλώσεις ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσουν λίγο μετά το Πάσχα.

Τόνισε ότι θα είναι σε 8 δόσεις με την καταληκτική ημερομηνία τον Αύγουστο, απλώς σε εκείνη την χρονική περίοδο οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν δύο δόσεις. Θα υπάρχει έκπτωση 3% για όσους τις υποβάλλουν μέχρι τέλος Ιουλίου. Σύμφωνα με τον υπουργό, δεν θα φορολογηθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν πληγεί από την πανδημία, οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή και όσοι έχουν χάσει ενοίκια. Δεν είναι ακόμη γνωστό πώς θα φορολογηθούν τα αναδρομικά των συνταξιούχων, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή σημείωσε ότι «μέχρι σήμερα έχουμε 560.000 αιτήσεις για επιστρεπτέα» αλλά δεν υπάρχει ακόμη κάποια ανακοίνωση σχετικά με έναν ενδεχόμενο 8ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής. Τεκμήρια.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό οι φορολογούμενοι θα φορολογηθούν φέτος με βάση μόνο των εισοδημάτων του 2020 τα οποία θα είναι σαφώς μειωμένα λόγω των lockdown. Δεν διατρέχουν σημείωσε τον κίνδυνο η εφορία να τους προσδιορίσει τεκμαρτό εισόδημα.

Ταμείο Ανάκαμψης

Σχετικά με τις καταθέσεις των πολιτών ο υπουργός ανέφερε ότι αυτές συνεχίζουν να αυξάνονται. «Πήγαν στα 20 δισ. πάνω σε ένα χρόνο» είπε, ενώ σχολιάζοντας την εκταμίευση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, σημείωσε ότι εκτιμάται πως φέτος θα κυμαίνεται στα 4 δισ. «Το αρνητικό είναι ότι η κρίση κράτησε πολύ και έτσι θα χρειαστούμε 14 δισ. για να στηρίξουμε την οικονομία. Το έλλειμα θα είναι μεγαλύτερο. Το ταμείο της χώρας χρειάζεται στήριξη» ανέφερε ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι θα συνεχιστεί ο δανεισμός.

Αποζημιώσεις ενοικίων

Ο κ. Σταϊκούρας παράλληλα επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν πληρωμές για τις αποζημιώσεις που αφορούν το «κούρεμα» ενοικίων της περιόδου Νοεμβρίου 2020 – Ιανουαρίου 2021 και στο δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2020.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments