Διεθνή

Κομισιόν AstraZeneca: Δεν θα προβεί στην αγορά εμβολίων

Κομισιόν AstraZeneca: Δεν θα προβεί στην αγορά εμβολίων
Κομισιόν AstraZeneca: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μην προβεί στην αγορά επιπλέον δόσεων του εμβολίου της φαρμακευτικής εταιρείας.

Η Κομισιόν αποφάσισε να μην αγοράσει άλλες δόσεις του εμβολίου AstraZeneca. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει έρευνα για τους παράγοντες που προκαλούν τις παρενέργειες στο AstraZeneca. Η ιστορία ξεκίνησε όταν το εμβόλιο της AstraZeneca προκάλεσε κάποια περιστατικά θρομβώσεων. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) διεξήγαγε έρευνα και κατέληξε στο πόρισμα του σε ότι αφορά τις παρενέργειες του εμβολίου.

Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή δεν θα ενεργοποιήσει τη δυνατότητα του συμβολαίου με την AstraZeneca. Σύμφωνα με το Reuters εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι η προθεσμία για την ενεργοποίηση της ρήτρας για την αγορά 100 εκατ. επιπλέον δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca είχε ήδη λήξει και η ΕΕ δεν σκοπεύει να την ενεργοποιήσει. Κομισιόν AstraZeneca

Το πρώτο συμβόλαιο της ΕΕ με την AstraZeneca

Η Επιτροπή έχει παραγγείλει 300 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για τον Covid-19 από την AstraZeneca ως μέρος ενός συμβολαίου που περιελάμβανε 400 εκατομμύρια δόσεις, εκ των οποίων τα 100 εκατομμύρια ήταν προαιρετικά.

Νωρίτερα σήμερα το Politico ανέφερε ότι η Κομισιόν θα προσέφευγε νομικά κατά της AstraZeneca λόγω των καθυστερήσεων στις παραδόσεις των εμβολίων, ωστόσο, εκπρόσωπος της Επιτροπής αργότερα ανέφερε ότι δεν έχει ληφθεί σχετική απόφαση ακόμη.

Η απόφαση της Κομισιόν να μην προχωρήσει στην αγορά των πρόσθετων 100 εκατ. δόσεων του εμβολίου του βρετανο-σουηδικού φαρμακευτικού κολοσσού αποτελεί την τελευταία ένδειξη ότι οι Βρυξέλλες επιζητούν να πάρουν αποστάσεις από την AstraZeneca εν μέσω ενός τεταμένου κλίματος μετά τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων.

Η αιτία της απόφασης της ΕΕ

Κι είναι μια ακόμη ένδειξη ότι η ΕΕ επιθυμεί να βάλει στο περιθώριο εμβόλια που έχουν συνδεθεί με πολύ σπάνια περιστατικά θρομβώσεων ποντάροντας στο ότι οι άλλοι προμηθευτές της, με πρώτες τις Pfizer/BioNTech, θα παραδώσουν ικανό αριθμό δόσεων ώστε να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του ενήλικου πληθυσμού της Ένωσης μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού.

Η Κομισιόν είναι σε επαφές με τις Pfizer/BioNTech για έως και 1,8 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου τους μέχρι το 2023. Αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει ότι η κίνηση αυτή εντάσσεται στη στρατηγική εστίασης σε εμβόλια που χρησιμοποιούν τεχνολογία mRNA, άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι ο μοναδικός λόγος. Σε δήλωσή της την περασμένη εβδομάδα η Oύρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι η Pfizer «αποδείχθηκε αξιόπιστος εταίρος». Κομισιόν AstraZeneca

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments