Ελλάδα

Μετάλλαξη Μ: Αποτελεί απειλή για το τείχος ανοσίας

Μετάλλαξη Μ: Αποτελεί απειλή για το τείχος ανοσίας
Μετάλλαξη Μ: Μετά την παραλλαγή Δ που σαρώνει στην Ελλάδα, μία νέα μετάλλαξη κάνει την εμφάνιση της που αποτελεί απειλή για το τείχος ανοσίας.

Αν και ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό ότι η πανδημία κινείται σε τροχιά σταθεροποίησης, οι μεταλλάξεις συνεχίζουν να θερίζουν, ενώ την εμφάνιση της έχει κάνει και η Μετάλλαξη Μ. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι τα συνολικά κρούσματα κορωνοϊού ανήλθαν στα 2.840 , εκ των οποίων 679 μολύνσεις εντοπίστηκαν στο Λεκανοπέδιο Αττικής.

Πιο συγκεκριμένα, τον επόμενο μήνα, ανέφερε, αναμένεται αύξηση κρουσμάτων λόγω της επιστροφής από τις διακοπές και τη μεγαλύτερη κινητικότητα. Οι εκτιμήσεις των ειδικών επισημαίνουν την αναγκαιότητα των εμβολιασμών κατά της Covid-19, δεδομένης της νέας ανησυχητικής μετάλλαξης M που πλέον εντοπίζεται και στην Ελλάδα. Μετάλλαξη Μ

Μετάλλαξη Μ: Ανερχόμενη απειλή για το τείχος ανοσίας

Μόλις Τετάρτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόσθεσε στα στελέχη υπό παρακολούθηση μια νέα παραλλαγή που εμφανίστηκε στη Νότιο Αμερική, την Μ. Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, η νέα μετάλλαξη φέρει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με τις Άλφα (βρετανική) και Βήτα (νοτιοαφρικάνικη), ικανά να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Αυτή της η ιδιότητα ενδεχομένως να της δώσει το προβάδισμα έναντι της πλέον μεταδοτικής Δέλτα (ινδική), και να την αναδείξει σε μέγιστη απειλή για την ανοσία που πρέπει να επιτευχθεί μέσα στο φθινόπωρο.

Επί του παρόντος, η μετάλλαξη Μ εντοπίζεται σε Νότια Αμερική, Ευρώπη, ΗΠΑ και Χονγκ Κονγκ, σε ποσοστό 0,1% παγκοσμίως, ενώ τα πρώτα κρούσματα στην Ελλάδα ανιχνεύθηκαν στην Αττική (1), την Αργολίδα (2), την Άρτα (1) και το «Ελευθέριος Βενιζέλος» (2). Ωστόσο, η ταχύτητά μετάδοσής της ακόμη ελέγχεται. Στο Εκουαδόρ και την Κολομβία αποτελεί πλέον το 13% και το 39% αντίστοιχα των μεταλλαγμένων στελεχών. «Άπαξ και μια μετάλλαξη αποκτήσει δυναμική δεν υπάρχουν πολλά μέτρα που μπορούν να σταματήσουν τη μετάδοσή της. Μπορούμε να την επιβραδύνουμε», δήλωσε ο κ. Μαγιορκίνης για την Μ, υπενθυμίζοντας την πορεία της Δέλτα και την ταχεία εξάπλωσή της αφ’ ης στιγμής απέκτησε δυναμική.

Σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η μετάλλαξη Δέλτα ανέρχεται πλέον στο 96,72%, αποτελώντας το 100% των μεταλλαγμένων κρουσμάτων στις περιφέρειες Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας και Βορείου Αιγαίου, με ποσοστά άνω του 90% σε όλη την υπόλοιπη χώρα πλην των Ιονίων Νήσων. Χάρη στη μεταδοτικότητά της κερδίζει συνεχώς έδαφος έναντι της κυρίαρχης Άλφα: τα συνολικά ποσοστά των δύο μεταλλάξεων που στις αρχές Ιουλίου ήταν αντίστοιχα 80,35% και 0,67% αντίστοιχα, κυμαίνονται πλέον στο 58,03% και 26,31%.

Οι πρώτες ενδείξεις της μετάλλαξης M

Η διαχρονική εξέλιξη της σχετικής συχνότητας των αλληλουχηθέντων δειγμάτων από τυχαία δειγματοληψία ανά είδος στελεχών, μέχρι και την εβδομάδα 32 απεικονίζεται στο Διάγραμμα 9, ενώ δίνονται επιπλέον προσωρινά στοιχεία για τις εβδομάδες 33-34.

Από τα 3.016 δείγματα που έχουν ληφθεί ή επιλεγεί στοχευμένα, έχουν βρεθεί 2.853 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση. Από τα δείγματα αυτά, 43,44% αφορούν στο B.1.1.318 (Variant E484K), 28,48% στο Delta, 15,78% στο Alpha, 6,67% στο Beta, 0,13% στο C.36 και 0,10% στο Gamma.

Επιπλέον, έχουν απομονωθεί συνολικά 280 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση ή ενδιαφέροντος από δείγματα εισαγόμενων κρουσμάτων, εκ των οποίων 149 στο Delta, 113 αφορούν στο Alpha, 6 στο Beta, 4 στο B.1.1.318 (Variant E484K), 4 στο Mu, 1 στο Eta, 1 στο C.36, 1 στο Kappa και 1 στο B.1.623.

“Η επιδημία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης”

«Στην Ελλάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα έδειξε μία μικρή μείωση. Η πίεση στο σύστημα υγείας δείχνει σημάδια επιβράδυνσης με λιγότερες εισαγωγές την τελευταία εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη. Η επιδημία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης στην Ελλάδα, κάτι που ελπίζουμε να δούμε στο σύστημα υγείας σύντομα», ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Ωστόσο η επιστροφή από τις διακοπές αναμένεται να φέρει μεγαλύτερη κινητικότητα. Το τείχος ανοσίας των νέων που είναι υψηλότερο από ότι τον Ιούνιο είναι σημαντική βοήθεια. Σε ένα μήνα από τώρα αναμένουμε αύξηση της μεταδοτικότητας», πρόσθεσε και εξήγησε ότι το ενθαρρυντικό είναι ότι παρά τον υψηλό αριθμό των διασωληνώμενων, ο ρυθμός αύξησής τους παρουσιάζει σταθεροποίηση.

Η πανδημία σε παγκόσμια κλίμακα μπαίνει σε ένα διαφορετικό στάδιο, με τις πλούσιες χώρες να προσπαθούν να επιστρέψουν στην κανονικότητα με τους εμβολιασμούς και τις φτωχότερες χώρες να προσπαθούν να αυξήσουν την πρόσβαση στα εμβόλια. Η αύξηση των εμβολιασμών στις πλούσιες χώρες βοηθά αυτήν τη στιγμή την οχύρωση από τις μεταλλάξεις παγκόσμια.

Ο κ. Μαγιορκίνης ξεκαθάρισε πως οι μεταλλάξεις δεν οφείλονται στους εμβολιασμούς ενώ τόνισε πως αν είχαμε περισσότερους εμβολιασμένους τότε θα είχαμε και λιγότερα άτομα στις ΜΕΘ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments