Οικονομία

DBRS: Αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας σε BB – Τι δήλωσε ο Σταϊκούρας

DBRS: Αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας σε BB – Τι δήλωσε ο Σταϊκούρας
DBRS: Ο οίκος αξιολόγησης DBRS αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα BB με θετική τάση από τη βαθμίδα BB με σταθερή τάση κάνοντας λόγο για ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας φέτος και για μείωση του ποσοστού δανείων.
DBRS: Ο οίκος αξιολόγησης DBRS αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα BB με θετική τάση από τη βαθμίδα BB με σταθερή τάση κάνοντας λόγο για ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας φέτος και για μείωση του ποσοστού δανείων.

Ο οίκος αξιολόγησης DBRS αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα BB με θετική τάση από τη βαθμίδα BB με σταθερή τάση κάνοντας λόγο για ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας φέτος και για μείωση του ποσοστού δανείων.

Τι ανέφερε ο οίκος DBRS σε αξιολόγηση

Η αναβάθμιση των αξιόχρεου «αντανακλά τη θετική άποψη του DBRS για τις δημοσιονομικές και οικονομικές εξελίξεις πριν από την πανδημία που έφεραν τη χώρα σε θέση να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη ανθεκτικότητα τις συνεχιζόμενες προκλήσεις», σημείωσε ο οίκος στην ανακοίνωσή του.

«Αν και παραμένει υψηλή η αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, ο DBRS θεωρεί ότι η Ελλάδα θα παραμείνει δεσμευμένη στη δημοσιονομική προσαρμογή όταν υποχωρήσει ο αντίκτυπος της πανδημίας και θα συμμορφωθεί πλήρως με τις οδηγίες των ευρωπαϊκών θεσμών όταν επανέλθουν οι στόχοι», αναφέρει ο οίκος.

Για το δημόσιο χρέος αναφέρει ότι παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο, «αν και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που περιορίζουν τον κίνδυνο», καθώς η Ελλάδα ωφελείται από την ευνοϊκή διάρθρωσή του, με τον επίσημο τομέα να κατέχει περίπου το 80% του χρέους και το μεγαλύτερο μέρος του να έχει πολύ χαμηλά επιτόκια.

Σταϊκούρας: Το κύρος της Ελλάδας έχει ενισχυθεί

«O οίκος αξιολόγησης “DBRS Morningstar προχώρησε σήμερα στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, από ΒΒLow σε ΒΒ. Η αναβάθμιση πραγματοποιείται μόλις μία εβδομάδα μετά την αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Scope Ratings. Είναι η τέταρτη φορά που διεθνής οίκος αξιολόγησης αναβαθμίζει, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης, το αξιόχρεο της χώρας μας και η έβδομη από τότε που η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση. Πρόκειται, αναμφίβολα, για μία σειρά σημαντικών θετικών εξελίξεων για την ελληνική οικονομία. Εξελίξεων οι οποίες είναι καρπός – και ταυτοχρόνως πιστοποίηση και επιβράβευση – των ορθών πολιτικών που έχουν σχεδιαστεί και υλοποιηθεί στο πεδίο της οικονομίας και γενικότερα της αποτελεσματικότητας της κυβερνητικής πολιτικής. ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ

Παράλληλα, οι εξελίξεις αυτές αποδεικνύουν ότι η αξιοπιστία και το κύρος της Ελλάδας έχει ενισχυθεί. Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται από τον οίκο αξιολόγησης στην έκθεσή του, η ελληνική οικονομία παρουσιάζει ισχυρά σημάδια ανάκαμψης και οι προοπτικές της έχουν βελτιωθεί ουσιαστικά. Κάτι που οφείλεται – όπως υπογραμμίζει και ο οίκος – στα μέτρα στήριξης τα οποία έλαβε η κυβέρνηση συγκρατώντας την ύφεση το 2020, στην υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, “παρά την υγειονομική κρίση”, καθώς και στην ώθηση την οποία θα δώσει η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων που αναμένεται να λάβει η χώρα μας τα επόμενα έτη. Αξιοποίηση με βάση και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”, το οποίο, σύμφωνα με την έκθεση “αποτελείται από μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να ενισχύσουν την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και τις επενδύσεις”. Επιπρόσθετα, ο οίκος κάνει ειδική μνεία στη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στην παράταση του προγράμματος “Ηρακλής”, που – όπως τονίζει – μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού κόκκινων δανείων εντός του 2022, καθώς και στο ασφαλές ύψος των ταμειακών διαθεσίμων.

Το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει τη συστηματική, σκληρή δουλειά, με όραμα, σχέδιο, αποφασιστικότητα, μετριοπάθεια και εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της πατρίδας μας και των πολιτών της. Θέτει συγκεκριμένες προτεραιότητες και υλοποιεί στοχευμένες πολιτικές, προκειμένου να επιτύχει συγκεκριμένους στόχους, οι οποίοι έχουν καταστεί ρεαλιστικοί. Ένας εξ αυτών είναι η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας το 2023. Η προσπάθειά μας για μια οικονομία πιο ισχυρή, παραγωγική και ανταγωνιστική και μια κοινωνία δικαιότερη και πιο συνεκτική είναι διαρκής».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments