Διεθνή

Ηφαίστειο στη Λα Πάλμα: Εκκένωση σε άλλες τρεις πόλεις

Ηφαίστειο στη Λα Πάλμα: Εκκένωση σε άλλες τρεις πόλεις
Ηφαίστειο στη Λα Πάλμα: Οι Αρχές στην ισπανική νήσο διέταξαν την εκκένωση ακόμη τριών πόλεων, λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου.

Εκκενώνονται άλλες τρεις πόλεις εξαιτίας της έκρηξης του Ηφαιστείου στη νήσο Λα Πάλμα

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό σήμερα, Παρασκευή (24/9) από τις υπηρεσίες διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων, διατάχθηκε η εκκένωση των πόλεων Ταχούγια, Τακάντε ντε Αμπάχο και του τμήματος της Τακάντε ντε Αρίμπα.

Οι Αρχές έδωσαν αρχικά εντολή στους κατοίκους αυτών των πόλεων να μείνουν στα σπίτια τους, όμως προχώρησαν στην επιχείρηση εκκένωσης λόγω της ολοένα και πιο έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Νωρίτερα, οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν πως 1.000 σπίτια απειλούνται από την έκρηξη, αναγκάζοντας νέες εκκενώσεις στο νησί. Αλλά κτίρια στο χωριό Λας Μάντσας δεν ήταν τόσο τυχερά, καθώς τα πλάνα δείχνουν εκατομμύρια λίτρα λάβας να καταπίνουν αγροτικές εκτάσεις και εξοχικές κατοικίες και να βάζουν ακόμη και το νερό μιας πισίνας, με τους ειδικούς να λένε ότι η λάβα αναμένεται να φτάσει σήμερα στη θάλασσα.

Και πάλι όμως, υπάρχουν φόβοι πως η λάβα θα δημιουργήσει ένα τοξικό νέφος υδροχλωρικού οξέος καλυμμένο με λεπτά σωματίδια γυαλιού που σχηματίζονται όταν ο λιωμένος βράχος κρυώνει απότομα.

Κάτοικοι περιγράφουν την καταστροφή

Από τα σπίτια που έχουν καταστραφεί μέχρι τώρα, ένα από αυτά ανήκε σε ένα ζευγάρι Γερμανών, τον 65χρονο Ματίας και την 64χρονη Ανέτ Φουκς. Είπαν ότι ερωτεύτηκαν το σπίτι μόλις το πρωτοαντίκρισαν. Χτισμένο στο παραδοσιακό αρχιτεκτονικό στυλ των νησιών χρησιμοποιώντας ηφαιστειακά υλικά από προηγούμενες εκρήξεις, το ζευγάρι το βελτίωνε για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. «Ήταν ένα ιδιαίτερο μέρος, το είδαμε μία φορά και το ερωτευτήκαμε. Ήταν ένας παράδεισος», δήλωσε η γυναίκα στο Associated Press.

Ο κάτοικος του χωριού Τοντόκε, Ροσέντο Λεάλ είναι μεταξύ εκείνων που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Ο ηλεκτρολόγος έφυγε με τη σύζυγό του και τον 13χρονο γιο τους από το σπίτι της οικογένειάς του στο Λος Λάνος. Όπως δήλωσε στην El Pais, «το σπίτι μου απέχει δύο χιλιόμετρα από τη λάβα και τη φωτιά. Προσευχόμαστε να μην καεί. Είναι μικρό χωριό και όλοι γνωριζόμαστε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments