Διεθνή

Νόμπελ Ιατρικής: Δόθηκε στους Τζούλιους και Παταπουτιάν για την ανακάλυψη των υποδοχέων θερμοκρασίας και αφής

Νόμπελ Ιατρικής: Δόθηκε στους Τζούλιους και Παταπουτιάν για την ανακάλυψη των υποδοχέων θερμοκρασίας και αφής
Νόμπελ Ιατρικής: Οι δύο Αμερικανοί επιστήμονες έλαβαν το βραβείο για την περιγραφή της μηχανικής του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τη θερμοκρασία και την πίεση μέσω των νευρικών παλμών.

Το Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής απονεμήθηκε από κοινού τη Δευτέρα στους Ντέιβιντ Τζούλιους και Αρντέμ Παταπουτιάν «για τις ανακαλύψεις υποδοχέων θερμοκρασίας και αφής».

Οι δύο Αμερικανοί επιστήμονες έλαβαν το βραβείο για την περιγραφή της μηχανικής του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τη θερμοκρασία και την πίεση μέσω των νευρικών παλμών. Η δουλειά τους ρίχνει φως στο πώς να μειώσουν τον χρόνιο και οξύ πόνο που σχετίζεται με μια σειρά ασθενειών, τραυμάτων και τις θεραπείες τους. «Η ικανότητά μας να αντιλαμβανόμαστε τη ζέστη, το κρύο και το άγγιγμα είναι απαραίτητη για την επιβίωση και υποστηρίζει την αλληλεπίδρασή μας με τον κόσμο γύρω μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η επιτροπή των Nobel. Νόμπελ Ιατρικής

“Ο David Julius χρησιμοποίησε την καψαϊκίνη, μια πικάντικη ένωση από πιπεριές τσίλι που προκαλεί αίσθηση καψίματος, για να εντοπίσει έναν αισθητήρα στις νευρικές απολήξεις του δέρματος που ανταποκρίνεται στη θερμότητα. Ο Ardem Patapoutian χρησιμοποίησε ευαίσθητα στην πίεση κύτταρα για να ανακαλύψει μια νέα κατηγορία αισθητήρων που ανταποκρίνονται. σε μηχανικά ερεθίσματα στο δέρμα και τα εσωτερικά όργανα », πρόσθεσαν.

Οι νικητές του Νόμπελ Ιατρικής 2020

Το περσινό βραβείο πήγε σε τρεις επιστήμονες τους Δρ Harvey J. Alter, Michael Houghton και Charles M. Rice που ανακάλυψαν τον ιό της ηπατίτιδας C που καταστρέφει το ήπαρ, μια σημαντική ανακάλυψη που οδήγησε σε θεραπείες για τη θανατηφόρα ασθένεια και δοκιμές για να μην εξαπλωθεί η μάστιγα στις τράπεζες αίματος.

Η επιτροπή Νόμπελ δήλωσε ότι οι τρεις επιστήμονες «έκαναν πιθανές εξετάσεις αίματος και νέα φάρμακα που έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές». Το διάσημο βραβείο συνοδεύεται με ένα χρυσό μετάλλιο και 10 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες (πάνω από 1,14 εκατομμύρια δολάρια). Το χρηματικό έπαθλο προέρχεται από κληροδότημα που άφησε ο δημιουργός του βραβείου, ο Σουηδός εφευρέτης Άλφρεντ Νόμπελ, ο οποίος πέθανε το 1895. Τα άλλα βραβεία αφορούν εξαιρετικό έργο στους τομείς της φυσικής, της χημείας, της λογοτεχνίας, της ειρήνης και της οικονομίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments