Οικονομία

Χρήστος Σταϊκούρας: Οι κυβερνητικές δράσεις για τα ακίνητα και τη μείωση της φορολογίας

Χρήστος Σταϊκούρας: Οι κυβερνητικές δράσεις για τα ακίνητα και τη μείωση της φορολογίας
Χρήστος Σταϊκούρας: Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο συνέδριο ακινήτων της Prodexpo αναφέρθηκε στον κυβερνητικό απολογισμό στον τομέα των ακινήτων καθώς και σε δράσεις και πρωτοβουλίες.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο συνέδριο ακινήτων της Prodexpo αναφέρθηκε στον κυβερνητικό απολογισμό στον τομέα των ακινήτων καθώς και σε δράσεις και πρωτοβουλίες. Παράλληλα, όπως τόνισε προχωρούν σε συντονισμένες πρωτοβουλίες και ενέργειες για την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Για τον ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό η κυβέρνηση υλοποίησε μειώσεις φορολογικών συντελεστών και θέσπισε φορολογικά κίνητρα, όπως την μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%, μεσοσταθμικά, ήδη από το 2019 και κατάργησή του σε μικρά ακριτικά νησιά, αναστολή για τρία χρόνια, έως το τέλος του 2022, του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα και για την ίδια περίοδο αναστολή του φόρου υπεραξίας. Επίσης έγινε αναστολή της καταβολής ΦΠΑ στο πλαίσιο επενδύσεων για κατασκευαστικές εργασίες που πραγματοποιούν ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες οι οποίες ανέκυψαν λόγω των μέτρων που επιβλήθηκαν για την ανάσχεση της διασποράς του κορονοϊού, καθώς και έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης για τις εργασίες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης υφιστάμενων κτιρίων. Ακόμη, μεταξύ άλλων, καταργήθηκε ο φόρος γονικών παροχών/δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού που αφορά αξίες έως 800.000 ευρώ, για την ενίσχυση και αξιοποίηση, μεταξύ άλλων, και της αγοράς ακινήτων.

Για τις αντικειμενικές αξίες

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης μεταρρύθμισης του πλαισίου προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών της ακίνητης περιουσίας. «Με αυτή, το σύστημα των ζωνών αντικειμενικού προσδιορισμού επεκτάθηκε, διορθώθηκαν αδυναμίες, κενά και αδικίες του παρελθόντος σε βάρος πολλών ιδιοκτητών, διευρύνεται η φορολογητέα βάση και θα καταστεί εφικτή η δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών επί της ακίνητης περιουσίας, ιδίως μέσω του ΕΝΦΙΑ. Επιπλέον, δημιουργήθηκε ψηφιακός χάρτης του συστήματος απεικόνισης των ζωνών του αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων, διαθέσιμος στους πολίτες. Η μεταρρύθμιση διευκολύνει τη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου για την περαιτέρω μείωση της φορολογίας ακινήτων, ιδιαίτερα χαμηλής και μεσαίας αξίας», είπε ο υπουργός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments