Ελλάδα

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Αποζημιώσεις για τα επεισόδια επιδίκασε το ΣτΕ

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Αποζημιώσεις για τα επεισόδια επιδίκασε το ΣτΕ
Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας επιδίκασε αποζημιώσεις για τα επεισόδια που συνέβησαν στις διαδηλώσεις μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε τις επιχειρήσεις που είχαν υποστεί ζημιές μετά τα επεισόδια για την δολοφονία Γρηγορόπουλου. Έτσι επιδίκασε αποζημίωση που φτάνει τα 1,8 εκατομμύρια ευρώ και είναι υποχρεωμένο να πληρώσει το ελληνικό δημόσιο, και μάλιστα εντόκως, σε ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που υπέστησαν μεγάλες ζημιές κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που είχαν ξεσπάσει, στις 6 Δεκεμβρίου 2008.

Πιο συγκεκριμένα, οι ανώτατοι δικαστές στην απόφασή τους οριοθετούν την παράλειψη των αστυνομικών οργάνων θεμελιώνοντας την αστική ευθύνη του δημοσίου. Στο σκεπτικό της απόφασής τους επισημαίνουν ότι: «η προστασία της περιουσίας των πολιτών από βίαια επεισόδια που εκδηλώνονται στο πλαίσιο οποιασδήποτε μορφής μαζικής κινητοποίησης πολιτών αποτελεί υποχρέωση των αστυνομικών οργάνων, η εκπλήρωση της οποίας δεν εναπόκειται στην διακριτική τους ευχέρεια».

Το σκεπτικό της απόφασης

Στο σκεπτικό των αποφάσεων, οι σύμβουλοι της Επικρατείας επισημαίνουν ότι «η προστασία της περιουσίας των πολιτών από βίαια επεισόδια που εκδηλώνονται στο πλαίσιο οποιασδήποτε μορφής μαζικής κινητοποίησης πολιτών αποτελεί υποχρέωση των αστυνομικών οργάνων, η εκπλήρωση της οποίας δεν εναπόκειται στη διακριτική τους ευχέρεια. Επομένως, αν τα αστυνομικά όργανα παραλείψουν παντελώς να επέμβουν για να προστατεύσουν την περιουσία του πολίτη η οποία απειλείται, υπό τις ανωτέρω περιστάσεις, η παράλειψη αυτή είναι παράνομη και συνεπώς συντρέχει η απαιτούμενη για τη θεμελίωση αστική ευθύνη του Δημοσίου».

Επιπλέον, στο σκεπτικό γίνεται αναφορά στην περίπτωση της «ανωτέρας βίας» που αποτελεί απαλλακτικό από την ευθύνη του Δημοσίου για καταβολή αποζημιώσεων, σύμφωνα με το άρθρο 105 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα, καθώς δεν υπάρχει αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ παράνομης πράξης ή παράλειψης και του περιστατικού που συνέβη.

Όμως, όπως εξηγούν στη συνέχεια οι σύμβουλοι της Επικρατείας, εν προκειμένω «δεν συνιστούν περίπτωση ανωτέρας βίας βίαια επεισόδια ιδιαίτερα μεγάλης έντασης και έκτασης που κλιμακώνονται και εξαπλώνονται σταδιακά και λαμβάνουν χώρα σε πολλά σημεία ταυτοχρόνως, με συνέπεια τη διάσπαση των αστυνομικών δυνάμεων και κατ’ επέκταση τη μείωση της αποτελεσματικότητάς τους, αν αυτά τα επεισόδια μπορούσαν να προβλεφθούν κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας και να τεθούν υπό έλεγχο εγκαίρως, πριν δηλαδή εξαπλωθούν και καταστούν ανεξέλεγκτα, με τη λήψη άμεσων, αναγκαίων και πρόσφορων μέτρων».

Τι αναφέρουν οι ανώτατοι δικαστές

Όπως αναφέρουν οι ανώτατοι δικαστές, η έκταση των επεισοδίων του Δεκεμβρίου του 2008 θα μπορούσε να προβλεφθεί, καθώς από τα διδάγματα της κοινής πείρας, «η είδηση θανάτου ανηλίκου (σ.σ.: Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου) στην περιοχή των Εξαρχείων από πυροβολισμό αστυνομικού είναι λίαν πιθανό έως αναμενόμενο να προκαλέσει έντονη κοινωνική αντίδραση, να οδηγήσει σε άμεση μαζική κινητοποίηση πολιτών στα αστικά κέντρα και συνακόλουθα να πυροδοτήσει ανά πάσα στιγμή κοινωνική έκρηξη».

Οι εταιρείες που προσέφυγαν στο ΣτΕ υποστήριζαν ότι οι ζημιές που υπέστησαν οφείλονται σε παραλείψεις της Αστυνομίας να λάβει τα κατάλληλα μέτρα. Είχαν δικαιωθεί σε πρώτο βαθμό, όμως το Διοικητικό Εφετείο εξέδωσε αντίθετες αποφάσεις. Τελικά, το ΣτΕ αναίρεσε τις εφετειακές αποφάσεις και δικαίωσε τους προσφεύγοντες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments