Πολιτική

Πούτιν – Μητσοτάκης: Μια συνάντηση με προκλήσεις και ευκαιρίες

Πούτιν – Μητσοτάκης: Μια συνάντηση με προκλήσεις και ευκαιρίες
Πούτιν - Μητσοτάκης: Η συνάντηση ανάμεσα τους γίνεται σε μια χρονική περίοδο γεωπολιτικής έντασης και με τις ελληνορωσικές σχέσεις.

Η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σήμερα στο Σότσι γίνεται σε μια χρονική περίοδο γεωπολιτικής έντασης και με τις ελληνορωσικές σχέσεις τραυματισμένες από τα γεγονότα του 2017. Παρ όλα αυτά η ελληνική πλευρά στοχεύει στην αναθέρμανση των σχέσεων συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς ενώ χωρίς να υποχωρήσει στις βασικές φιλοευρωπαικές και φιλοαμερικανικές θέσεις της θα επιχειρήσει να αντλήσει υποστήριξη σε καυτά θέματα όπως την Τουρκική επιθετικότητα.

Η Αθήνα έχει την πεποίθηση ότι οι σχέσεις αλληλοκατανόησης Δύσης-Ρωσίας πρέπει να παραμείνουν ζωντανές σε ένα περιβάλλον που επικρατούν οι εντάσεις και η καχυποψία, με κορυφογραμμές τα φαινόμενα ρήξεων στη Μαύρη Θάλασσα και στα σύνορα Ουκρανίας- Ρωσίας. Σ αυτή την κατεύθυνση έχουν εργασθεί συστηματικά οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών Ν.Δένδιας και Σ.Λαβρόφ. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο Κ.Μητσοτάκης είχε προχθές επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Α.Μπλίνκεν και με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Μ.Μενέντεζ, στις οποίες συζητήθηκαν θέματα διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδας και επιβεβαιώθηκε ο κομβικός ρόλος της Ελλάδας σε θέματα ασφάλειας και σταθερότητας στην Α.Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Ο Πρωθυπουργός θα βεβαιώσει τον Β.Πούτιν ότι η πρόσφατη αμυντική συμφωνία ΗΠΑ-Ελλάδας δεν έχει αντιρωσικό περιεχόμενο και θ ακούσει την πρόταση του Σ. Λαβρόφ για ένα νέο Ευρωπαικό Σύμφωνο Ασφαλείας, που θα δεσμεύει τόσο την Ρωσία όσο και την Δύση. Πούτιν

Ο Κ. Μητσοτάκης θα θέσει το πρόβλημα της σύσφιγξης των σχέσεων Ρωσίας- Τουρκίας, ενώ χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας ότι<η Τουρκία δεν είναι εύκολος συνομιλητής. Και ότι <οι σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία, παλαιό εταίρο της είναι παραδοσιακές, σημαντικές και περιεκτικές>.Το θετικό σημείο εστιάζεται στην άποψη της Ρωσίας περί του Δικαίου της Θάλασσας σύμφωνα με την οποία τα προβλήματα μεταξύ δύο χωρών πρέπει να λύνονται με διάλογο και διαπραγματεύσεις και με βάση το εθιμικό Διεθνές Δίκαιο. Θέση που είναι κοντά στην θέση που έχει η Ελλάδα. Στους τομείς που μπορεί να επιτευχθεί κοινή στάση και συνεργασία είναι ο τουρισμός, οι μεταφορές, ο πολιτισμός, η φορολογική συνεργασία και η ναυσιπλοΐα (γι αυτά τα θέματα εργάσθηκε συστηματικά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μ.Βαρβιτσιώτης) ενώ πρόβλημα μπορεί να προκύψει στους ευνοϊκότερους όρους προμήθειας φυσικού αερίου που ζητάει η Ελλάδα, αφού οι επαφές που είχε προχθές ο υπουργός Περιβάλλοντος και ενέργειας Κ.Σκρέκας με την Gazprom δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments