Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ξανά στο τραπέζι η πρόταση για κοινή προμήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ξανά στο τραπέζι η πρόταση για κοινή προμήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός επανέφερε την πρότασή του για για κοινή προμήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στη συζήτηση για την ενέργεια που έγινε στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξελλες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά στη χρησιμότητα της εργαλειοθήκης της Κομισιόν και στα μέτρα που εφαρμόζονται σε εθνικό επίπεδο.

Τόνισε, ωστόσο, ότι απαιτείται πιο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός κι ότι έχει μεγάλη σημασία η ασφάλεια εφοδιασμού. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότιεπανέλαβε την πρόταση για κοινή προμήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου. Υπενθυμίζουμε πως κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε συνολικές παρεμβάσεις από την ΕΕ για «δυνατότητα αγοράς φυσικού αερίου από την ΕΕ αλλά και τη δυνατότητα να μπορούμε να αυξήσουμε την αποθήκευση φυσικού αερίου έτσι ώστε να έχουμε λιγότερες βραχυπρόθεσμες στρεβλώσεις στην αγορά όταν χρειαζόμαστε περισσότερο φυσικό αέριο».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ξανά στο τραπέζι η πρόταση για κοινή προμήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ξανά στο τραπέζι η πρόταση για κοινή προμήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου

Όπως είχε δηλώσει τότε, «Θα έχω την ευκαιρία στα πλαίσια της συζήτησης να ενημερώσω τους ομολόγους μου και για τις πολύ σημαντικές εξελίξεις στηνΑνατολική Μεσόγειο. Η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί υπό προϋποθέσεις να διαμορφωθεί ως μία εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είτε μιλάμε για φυσικό αέριο το οποίο θα μπορεί να μεταφέρεται σε υγροποιημένη μορφή από την Αίγυπτοπρος την Ελλάδα και από εκεί προς το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου, είτε μιλάμε για ηλεκτρική ενέργεια η οποία θα μπορεί να παράγεται πάλι στη βόρεια Αφρική σε πολύ συμφέρουσες, σε ιδανικές θα έλεγα, συνθήκες και να μεταφέρεται μέσω ενός καλωδίου πάλι από την Αίγυπτο στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας».

Ενόψει, δε, του αποψινού δείπνου των ηγετών της Eυρωζώνης, όπου θα παρίσταται και η Κριστίν Λαγκάρντ, υπογράμμισε ότι η συζήτηση για την ενέργεια συνδέεται με τη συζήτηση για τον πληθωρισμό και πρέπει να γίνει.

Νέα μέτρα ανακούφισης

Προσερχόμενος σήμερα στην Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε νέα μέτρα ανακούφισης για ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, δηλώνοντας πως θα προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις το Σάββατο, κατά την ομιλία του για τον προυπολογισμό.

Σύμφωνα με τις σκέψεις του κυβερνητικού επιτελείου η επιδότηση για τον μήνα Δεκέμβριο θα αυξηθεί οριζόντια για όλους τους καταναλωτές. Όσον αφορά στο ποσό το επικρατέστερο σενάριο είναι η επιδότηση να αυξηθεί από τα 130 στα 150 ευρώ /μεγαβατώρα. Καθώς ισχύει πλαφόν στην επιδότηση για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες, το ποσό της μηνιαίας επιδότησης θα κινηθεί λίγο κάτω από τα 50 ευρώ το μήνα, μεταξύ 46 και 49 ευρώ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την εξέλιξη της πανδημίας, τόνισε πως “αν χρειαστεί να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα, σε ό,τι αφορά τα επιπρόσθετα τεστ, πιστεύω ότι αυτά θα χρειαστεί να εφαρμοστούν μόνο για την περίοδο των Χριστουγέννων, ώστε να μπορέσουμε να κερδίσουμε επιπλέον χρόνο για να αυξήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τον αριθμό των ανθρώπων που θα κάνουν την ενισχυτική δόση”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments