Κόσμος

Ασφαλή τα εμβόλια Covid-19 σε ανθρώπους με ρευματικά & μυοσκελετικά προβλήματα

Ασφαλή τα εμβόλια Covid-19 σε ανθρώπους με ρευματικά & μυοσκελετικά προβλήματα
Αισιόδοξα συμπεράσματα από τους Ευρωπαίους Ρευματολόγους, αναφορικά με τα εμβόλια κορωνοϊού σε ασθενείς με ποικίλα αυτοάνοσα νοσήματα.

Ασφαλή και χωρίς παρενέργειες είναι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, για τη συντριπτική πλειονότητα των ασθενών με ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις.

Στο καθησυχαστικό συμπέρασμα κατέληξε η μεγάλη διεθνής μελέτη COVAX της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Ενώσεων για τη Ρευματολογία (EULAR).

Οι Ευρωπαίοι ρευματολόγοι κλήθηκαν να καταγράψουν όσο γίνεται περισσότερες περιπτώσεις ανθρώπων με τέτοιες παθήσεις, οι οποίοι έκαναν εμβόλια κατά της Covid-19, προκειμένου να διαπιστωθεί αν το εμβόλιο επιφέρει κάποια αναζωπύρωση της πάθησης ή άλλες παρενέργειες. Οι ασθενείς αυτοί είχαν αποκλειστεί από τις αρχικές κλινικές δοκιμές των εμβολίων.

Τι έδειξε η μελέτη COVAX για παρενέργεια και ασφάλεια των εμβολίων του κορωνοϊού σε ανθρώπους με ποικίλα αυτοάνοσα νοσήματα 

Η διεθνής μελέτη των Ευρωπαίων Ρευματολόγων, ανέλυσε στοιχεία για 5.121 άτομα από 30 χώρες με διαφορετικές φλεγμονώδεις/αυτοάνοσες ή μη φλεγμονώδεις παθήσεις (ρευματοειδή αρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα, οστεοπόρωση κ.α.), τα οποία είχαν κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.

Το ένα τρίτο περίπου των ασθενών έπαιρναν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα (γλυκορτικοειδή, μυκοφαινολάτη, αζαθειοπρίνη κ.α.), ενώ οι υπόλοιποι αντιρευματικά φάρμακα.

Η έρευνα, με επικεφαλής τον δρ Πέδρο Ματσάδο του Κέντρου Ρευματολογίας του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL), η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ρευματολογίας «Annals of the Rheumatics Diseases», έδειξε ότι οι περισσότεροι ασθενείς με φλεγμονώδεις ρευματικές ή μυοσκελετικές παθήσεις ανέχονται καλά τα εμβόλια Covid-19 και δεν εμφανίζουν διαφορά στο προφίλ ασφαλείας σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό ή με τους ασθενείς που έχουν μη φλεγμονώδεις ρευματικές-μυοσκελετικές παθήσεις. Έγκριση νέου φαρμάκου για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Με μικρή διάρκεια οι τυχόν παρενέργειες

Πρέπει δε, να σημειωθεί, πως οι συνηθέστερες παρενέργειες είναι σύντομης διάρκειας αντιδράσεις στην ένεση του εμβολίου.

Μόνο το 4,4% των εμβολιασθέντων εμφάνισε κάποια αναζωπύρωση της νόσου του μετά τον εμβολιασμό και από αυτές τις περιπτώσεις μόνο το 0,6% (έξι στις χίλιες) θεωρήθηκαν σοβαρές.

Το 98,5% μπορούσαν να συνεχίσουν κανονικά τη φαρμακευτική θεραπεία τους χωρίς καμία αλλαγή μετά το εμβόλιο, ενώ μόνο το 1,5% χρειάστηκαν κάποια αλλαγή. Επίσης η μελέτη βρήκε χαμηλό ποσοστό μολύνσεων από κορωνοϊό στους ανθρώπους με ρευματικές-μυοσκελετικές παθήσεις μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments