Οικονομία

Χωριστές φορολογικές δηλώσεις: Γιατί θα ανοίξει νωρίτερα φέτος η πλατφόρμα

Χωριστές φορολογικές δηλώσεις: Γιατί θα ανοίξει νωρίτερα φέτος η πλατφόρμα
Χωριστές φορολογικές δηλώσεις: Νωρίτερα αναμένεται να ενεργοποιηθεί φέτος η διαδικασία για τις χωριστές φορολογικές δηλώσεις.

Νωρίτερα αναμένεται να ενεργοποιηθεί φέτος η διαδικασία για τις χωριστές φορολογικές δηλώσεις. Οι έγγαμοι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωστοποιήσουν στην ΑΑΔΕ ότι επιθυμούν να πάρουν φορολογικό «διαζύγιο» από τον/την σύζυγο τους. Η επίσπευση της ημερομηνίας έναρξης της έρχεται ως αποτέλεσμα των σχεδίων που κάνει η ΑΑΔΕ να ξεκινήσει φέτος νωρίτερα η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Χωριστές φορολογικές δηλώσεις: Πως γίνεται η γνωστοποίηση – Τι πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει μέσω της ΑΑΔΕ να γνωστοποιήσουν στην φορολογική αρχή την πρόθεση τους να υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα που θα δηλώσουν για το φορολογικό έτος 2021. Η γνωστοποίηση γίνεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής στον διαδικτυακό τόπο www.aade.gr, στον σύνδεσμο: www.aade.gr/polites/eisodima/gnostopoiisi-horistis-dilosis είτε με τους κωδικούς του TAXIS.

Υποχρεωτική υποβολή ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης

Είναι υποχρεωτική η υποβολή ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης όταν:

  • Έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης. Το έγγραφο που απαιτείται να κατατεθεί στο μητρώο της εφορίας είναι το διαζευκτήριο ή η λύση συμφώνου συμβίωσης.
  • Έχει δηλωθεί διάσταση. Αυτό μπορεί να γίνει με αίτηση του ενός μέρους τουλάχιστον με αποδεικτικό αίτησης κατάθεσης αγωγής διαζυγίου ή αίτηση συναινετικού διαζυγίου, χωρίς να έχει εκδοθεί η απόφαση.
  • Ο ένας από τους δύο συζύγους βρίσκεται σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.
  • Λύση του γάμου που έχει προέλθει από θάνατο. Σε αυτή την περίπτωση, ακόμη και αν δεν έχει γίνει διακοπή του ΑΦΜ του θανόντος, με τη ληξιαρχική πράξη θανάτου, η οικογενειακή κατάσταση μεταβάλλεται ”σε χηρεία”.
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments