Διεθνή

Κύπρος: Νέος υπουργός Εξωτερικών ο Κασουλίδης

Κύπρος: Νέος υπουργός Εξωτερικών ο Κασουλίδης
Κύπρος: Αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Εξωτερικών, καθώς μετά την παραίτηση Γεωργιάδη, επικεφαλής τίθεται ο Ιωάννης Κασουλίδης.

Επιστρέφει στο Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου ο Ιωάννης Κασουλίδης, μετά την παραίτηση του Γεωργιάδη. Η τελετή διαβεβαίωσης του νέου υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη 11 Ιανουαρίου, στις 11:00 στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

«Η παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, με θλίβει ιδιαίτερα, αφού επί σειρά ετών υπήρξε εκ των στενών συνεργατών μου», αναφέρει, σε γραπτή δήλωσή του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Στην ίδια ανακοίνωση, ο κ. Αναστασιάδης προσθέτει: «Δυστυχώς, όπως έχουν διαμορφωθεί οι εξελίξεις, δεν μου επετρέπετο άλλη από την επιλογή αποδοχής της παραιτήσεώς του. Τον ευχαριστώ θερμά για την προσφορά του. Νέος υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει από αύριο ο κ. Ιωάννης Κασουλίδης με επιτυχή και μακρά υπηρεσία στο εν λόγω υπουργείο».

Λίγα λόγια για τον νέο υπουργό Εξωτερικών

Ο Ιωάννης Κασουλίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 10 Αυγούστου 1948. Ομιλεί, πέρα από την ελληνική, την αγγλική, τη γαλλική και τη γερμανική γλώσσα.[2] Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Λυών και ειδικεύτηκε στη γηριατρική στο Λονδίνο. Είναι νυμφευμένος με την Έμη Κασουλίδη και έχει μία κόρη. Διετέλεσε πρόεδρος της Νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΝΕΔΗΣΥ).[1]

Εκλέχτηκε βουλευτής στις βουλευτικές εκλογές του 1991 στην Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας με τον συνασπισμό Δημοκρατικός Συναγερμός-Κόμμα Φιλελευθέρων για την ΣΤ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο.

Στις 28 Φεβρουαρίου 1993 διορίστηκε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη 1993. Στις 9 Απριλίου 1997 ανέλαβε Υπουργός Εξωτερικών στην Κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη 1993, θέση στην οποία παρέμεινε και στην Κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη 1998, ως το 2003.

Στις ευρωεκλογές του 2004 εκλέχθηκε ευρωβουλευτής με τον ΔΗΣΥ για την περίοδο 2004-2009.  Συμμετείχε στην πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.[10] Επανεξελέγη στις ευρωεκλογές του 2009.

Ήταν μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών και αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Μεταφορών. Ακόμη, ήταν επικεφαλής της ομάδας εργασίας για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτνίασης στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, της Ad Hoc Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Δυτική Σαχάρα και αντιπρόεδρος στην Αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο. Διετέλεσε αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αρμόδιος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις. Ήταν μέλος της Αντιπροσωπείας στην Ευρωμεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση και Συντονιστής των Μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για θέματα Μετανάστευσης και Πολιτιστικού Διαλόγου. Ακόμη, ήταν πρόεδρος της Ομάδας Φίλων της Κοινοπολιτείας.

Διεκδίκησε το αξίωμα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στις προεδρικές εκλογές του 2008, στηριζόμενος από τον ΔΗΣΥ. Στον α΄ γύρο πήρε το υψηλότερο ποσοστό. Ωστόσο, στον β΄ γύρο περιορίστηκε στη δεύτερη θέση και δεν εξελέγη.

Την 1η Μαρτίου 2013 διορίστηκε Υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη. Τον Φεβρουάριο του 2018, μετά από δική του απόφαση, αποχώρησε από τη θέση του υπουργού δηλώνοντας και την αποχώρηση του από την πολιτική

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments