Πολιτική

Όλα τα μέτωπα ανοιχτά: οικονομία, υγεία, παιδεία, ανασχηματισμός

Όλα τα μέτωπα ανοιχτά: οικονομία, υγεία, παιδεία, ανασχηματισμός
Ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου γράφει στο pagenews.gr σχετικά με το σχέδιο των τριών μετώπων της Κυβέρνησης, αλλά και για τα σενάρια του ανασχηματισμού.

Το πιο ηχηρό κουδούνι της πανδημίας ήχησε χθες, με το άνοιγμα των σχολείων. Ο αέρας από τις  πόρτες των σχολείων που άνοιξαν, προκάλεσε σφοδρή πολιτική σύγκρουση αλλά και την έναρξη της μάχης των μαχών απέναντι στην Όμικρον.

Η χώρα διεξάγει τη μεγαλύτερη μάχη των τελευταίων δυο χρόνων. Τα κρούσματα κυμαίνονται κατά μέσο όρο στις 40 χιλιάδες- οι επιστήμονες κάνουν λόγο για περισσότερα από 100 χιλιάδες στο πεδίο- οι θάνατοι ξεπερνούν τις 21 χιλιάδες με αυξητική τάση, τα νοσοκομεία αρχίζουν να πιέζονται δυναμικά. Η υπομονή έχει αρχίσει να εξαντλείται και το καυτό δίμηνο του χειμώνα είναι ακόμη μπροστά. Οι επιστήμονες αρχίζουν να διακρίνουν την επόμενη ημέρα της πανδημίας περίπου, την άνοιξη. Αν και κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει κάτι ανάλογο. Μπορεί η έρευνα να είναι όπλο αλλά οι πανδημίες έχουν τις δικές τους αρχές και κανόνες.

Η κυβέρνηση βρίσκεται ενώπιον αχαρτογράφητων καταστάσεων

Οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού, επιδιώκουν να δημιουργήσουν κλίμα ψυχραιμίας. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση δεν αποκλείει και νέα μέτρα. Η εντολή που έχει δοθεί προς όλους, από το Μέγαρο Μαξίμου, είναι ο «έλεγχος ώρα με την ώρα, μέρα με τη μέρα». Και η εντολή ήρθε μετά από το άνοιγμα των σχολείων.

Με άλλα λόγια δεν μπορεί να αποκλειστούν και νέα μέτρα, στο βαθμό που κατάσταση θα εγκυμονήσει κινδύνους τόσους και τέτοιους που θα προκαλέσουν αδιέξοδα στην οικονομία, στη κοινωνία, στη δημόσια υγεία. Η κυβερνητική κατεύθυνση είναι πως η «μάχη θα πρέπει να έχει κερδηθεί πριν από τις αρχές του θέρους». Το άνοιγμα των σχολείων ήρθε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο και σε οικονομικό επίπεδο. Γεγονός που βάρυνε ακόμη περισσότερο το ήδη «φορτωμένο» κλίμα. Οικονομία, παιδεία, υγεία είναι ανοιχτά μέτωπα, σε μικρή χρονική έκταση!

Την ίδια στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται αποφασισμένος να πάρει κεφάλια. Ο ανασχηματισμός πήρε μια μικρή αναβολή. Αν και οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να ενεργοποιηθεί. Και είναι σίγουρο, όπως λέγεται σε πολιτικούς κύκλους, πως μεγάλα ονόματα υπουργών θα αποτελέσουν παρελθόν.

Η κυβέρνηση, αναφέρουν πηγές, ετοιμάζει ένα σχέδιο που θα κινείται στην αντιμετώπιση και των τριών μετώπων.

Ήδη τα πρώτα μέτρα για την οικονομία ανακοινώθηκαν. Λέγεται πως ακολουθεί και νέο πακέτο στήριξης. Η υποχρεωτικότητα του εμβολίου αλλά και η προοπτική των απολύσεων έχουν τεθεί εκ νέου στο τραπέζι της κυβέρνησης. Εξετάζονται με «ευλαβική προσοχή» καθώς ούτε η υποχρεωτικότητα ούτε οι απολύσεις σε αρνητές είναι το πιο εύκολο στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες. Εξάλλου όπως σημειώνουν και πολιτικοί παράγοντες «οι απολύσεις δεν δημιουργούν τείχος προστασίας της κοινωνίας. Αντιθέτως δύνανται να προκαλέσουν μεγαλύτερα προβλήματα».

Όπως γίνεται αντιληπτό η «μάχη των μαχών», θα διαρκέσει αρκετά. Το «καυτό» δίμηνο δεν έχει απαραίτητα χρονική διάρκεια. Οι επιστήμονες παρακολουθούν τη εξέλιξη του φαινομένου και βγάζουν τα συμπέρασμα τους. Προσώρας, όμως, και με βάση των σημερινών δεδομένων…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments