Πολιτισμός

ΗΠΑ: Η ποιήτρια Μάγια Αγγέλου η πρώτη μαύρη γυναίκα σε νόμισμα

ΗΠΑ: Η ποιήτρια Μάγια Αγγέλου η πρώτη μαύρη γυναίκα σε νόμισμα
ΗΠΑ: Τα νέα νομίσματα 25 λεπτών του δολαρίου που έχουν το πρόσωπο της ποιήτριας Μάγια Αγγέλου κυκλοφόρησαν με μεγάλη επιτυχία.

Τα πρωτότυπα νομίσματα 25 λεπτών του δολαρίου στις ΗΠΑ που έχουν το πρόσωπο της ποιήτριας και αγωνίστριας για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μάγια Αγγέλου κυκλοφόρησαν την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, κάνοντας την Αγγέλου την πρώτη μαύρη γυναίκα που απαθανατίζεται σε αμερικανικό νόμισμα. Η Μάγια Αγγέλου ήταν παντρεμένη για τέσσερα χρόνια με τον ελληνικής καταγωγής πρώην ναυτικό και μουσικό Τος Άγγελος, από τον οποίο κράτησε το επώνυμο σαν επαγγελματικό ψευδώνυμο καριέρας.

Πέρα από την Μάγια Αγγέλου κι άλλες γυναίκες θα συμπεριληφθούν με τη μορφή τους σε αμερικανικά νομίσματα των 25 λεπτών

ΗΠΑ

Το συγκεκριμένο νόμισμα  είναι το πρώτο που εκδίδεται από το πρόγραμμα για την απαθανάτιση σημαντικών Αμερικανίδων γυναικών στα νομίσματα. Πέρα από την Μάγια Αγγέλου κι άλλες γυναίκες θα συμπεριληφθούν με τη μορφή τους σε αμερικανικά νομίσματα των 25 λεπτών που θα κυκλοφορήσουν μέχρι το έτους το 2025: φέτος θα ακολουθήσουν η πρώτη γυναίκα αστροναύτης Σάλι Ράιντ, η ηθοποιός Άννα Μέι Γουόνγκ, η εθνική ηγέτιδα των Τσέροκι Γουίλμα Μάνκιλερ και η σουφραζέτα Νίνα Οτέρο-Γουόρεν.

«Κάθε φορά που ξανασχεδιάζουμε το νόμισμά μας, έχουμε την ευκαιρία να πούμε κάτι που για την χώρα μας, τι αξίες έχουμε και πώς έχουμε προχωρήσει ως κοινωνία», επισήμανε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν σε γραπτή της δήλωση τη Δευτέρα. «Είμαι πολύ περήφανη που αυτά τα νομίσματα τιμούν τη συνεισφορά μερικών από τις πιο διαπρεπείς αμερικανίδες, συμπεριλαμβανομένης της Μάγια Αγγέλου».

Το νομισματοκοπείο των ΗΠΑ απεύθυνε στο κοινό να προτείνει και άλλα ονόματα γυναικών

ΗΠΑ

Το πρόσωπο της Αγγέλου στο νόμισμα κοσμείται από ένα πουλί που πετά, αυτή η απεικόνιση μας φέρνει στο μυαλό ένα από τα πιο γνωστά έργα της, την αυτοβιογραφία της με τίτλο «Ξέρω γιατί κελαηδάει το πουλί στο κλουβί».

Το νομισματοκοπείο των ΗΠΑ απεύθυνε στο κοινό να προτείνει ονόματα γυναικών που πιστεύουν  ότι είναι είδωλα της Αμερικής. Η υπηρεσία είδε να προτείνονται  ονόματα γυναικών γνωστών για το έργο τους σχετικά με τα πολιτικά δικαιώματα, την επιστήμη και τις τέχνες, μεταξύ άλλων τομέων, ενώ ιδιαίτερη σημασία δόθηκε  σε γυναίκες από «εθνικά, φυλετικά και γεωγραφικά διαφορετικά υπόβαθρα». Η μόνη προϋπόθεση ήταν οι γυναίκες που προτάθηκαν για τα νομίσματα να έχουν πεθάνει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments