Διεθνή

Βaricitinib και sotrovimab: Τα δύο νέα φάρμακα που συνιστά ο ΠΟΥ στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Βaricitinib και sotrovimab: Τα δύο νέα φάρμακα που συνιστά ο ΠΟΥ στη μάχη κατά του κορωνοϊού
Βaricitinib και sotrovimab: Μία νέα διεθνής ομάδα ειδικών του ΠΟΥ μας προτείνει δύο νέα φάρμακα λέγοντας ότι έχουν θεραπευτικές ιδιότητες από τον Covid.

Μία νέα διεθνής ομάδα ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) μας προτείνει δύο νέα φάρμακα με τα ονόματα Βaricitinib και sotrovimab ισχυρίζοντας ότι έχουν θεραπευτικές ιδιότητες από τον δολοφονικό ιό Covid. Πρόκειται για το φάρμακο baricitinib (έναν αναστολέα κινασών JAK που χρησιμοποιείται επίσης κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας) και το μονοκλωνικό αντίσωμα sotrovimab.

Για το πρώτο φάρμακο  υπάρχει ειδική εφαρμογή να χρησιμοποιείται, σε συνδυασμό με κορτικοστεροειδή, σε ασθενείς που νοσούν βαριά και κινδυνεύουν να φύγουν από τη ζωή λόγω του κορωνοϊοϋ. Η σύσταση γίνεται έπειτα από στοιχεία και έρευνες ότι το baricitinib αυξάνει τις πιθανότητες να μείνει κάποιος στη ζωή και μειώνει την ανάγκη για διασωλήνωση των ασθενών, χωρίς αύξηση στις παρατηρούμενες παρενέργειες. Βaricitinib και sotrovimab

Βaricitinib και sotrovimab: Έχουν παρόμοια συστατικά με αντι-αρθριτικά φάρμακα

Οι ειδικοί του ΠΟΥ (WHO Guideline Development Group) υπερτονίζουν ότι το φάρμακο έχει παρόμοια συστατικά με άλλα αντι-αρθριτικά φάρμακα, τους αναστολείς της ιντερλευκίνης-6 (IL-6). Συνεπώς όταν είναι διαθέσιμα και τα δύο είδη φαρμάκων, οι γιατροί μπορούν να επιλέγουν όποιο  είναι το κατάλληλο ανάλογα με το κόστος, τη διαθεσιμότητα και την κλινική εμπειρία τους, αλλά δεν συστήνεται η ταυτόχρονη χορήγηση και των δύο φαρμάκων.

Οι ειδικοί δεν συνιστούν επίσης τη χρήση δύο άλλων αναστολέων JAK (των ruxolitinib και tofacitinib) σε ασθενείς που νοσούν βαριά με κορωνοϊό  λόγω των έως τώρα ανεπαρκών ενδείξεων από κλινικές μελέτες ότι αυτά τα φάρμακα αποφέρουν οποιοδήποτε όφελος, ενώ το δεύτερο μπορεί να προκαλεί και αυξημένες παρενέργειες.

Βaricitinib και sotrovimab

Παρόμοια σύσταση ο ΠΟΥ είχε κάνει για το «κοκτέιλ» μονοκλωνικών αντισωμάτων casirivimab-indevimab

Σε σχέση με το μονοκλωνικό αντίσωμα sotrovimab, ο ΠΟΥ συνιστά τη χρήση του σε ασθενείς με ήπια μορφή covid όμως μόνο σε όσους κινδυνεύουν περισσότερο να εισαχθούν σε νοσοκομείο, καθώς τα οφέλη του φαρμάκου φαίνονται μικρά για όσους έχουν χαμηλό κίνδυνο νοσηλείας. Παρόμοια σύσταση ο ΠΟΥ είχε κάνει για το «κοκτέιλ» μονοκλωνικών αντισωμάτων casirivimab-indevimab.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι υπάρχουν ανεπαρκή δεδομένα που να δείχνουν προτίμηση υπέρ της μιας θεραπείας σε σχέση με την άλλη, ενώ αναγνωρίζουν ότι η αποτελεσματικότητα των μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά της παραλλαγής Όμικρον είναι ακόμη αβέβαιη. Επίσης, η επιτροπή ειδικών του ΠΟΥ συνεχίζει να έχει αρνητική στάση κατά της χρήσης πλάσματος αίματος από αναρρώσαντες, της ιβερμεκτίνης και της υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με Covid-19, άσχετα με τη σοβαρότητα της νόσου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments