Διεθνή

Τόγκα: Τσουνάμι χτυπά το σύμπλεγμα νησιών μετά από υποβρύχια έκρηξη ηφαιστείου

Τόγκα: Τσουνάμι χτυπά το σύμπλεγμα νησιών μετά από υποβρύχια έκρηξη ηφαιστείου

Πηγή Φωτογραφίας: Instagram

Τόγκα: Η έκρηξη ήταν τόσο δυνατή που ακουγόταν στη Νέα Ζηλανδία, περίπου 2.383 χιλιόμετρα (1.481 μίλια) και έγινε αισθητή τόσο μακριά όσο στα νησιά Φίτζι.

Μια τεράστια υποβρύχια έκρηξη ηφαιστείου στην Τόγκα έστειλε ένα τεράστιο νέφος τέφρας, ατμού και αερίου που αναδύθηκε από τον ωκεανό, όπως φαίνεται σε αυτές τις δορυφορικές εικόνες. Οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους καθώς τα κύματα από το τσουνάμι έπεσαν στο κύριο νησί Tongatapu, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Hunga-Tonga Hunga-Ha’apai το Σάββατο.

View this post on Instagram

A post shared by The Guardian (@guardian)

Τόγκα: Η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία στέλνουν πτήσεις επιτήρησης για να εκτιμήσουν την έκταση της ζημιάς

Η έκρηξη ήταν τόσο δυνατή που ακουγόταν στη Νέα Ζηλανδία, περίπου 2.383 χιλιόμετρα (1.481 μίλια) από την Τόνγκα και έγινε αισθητή τόσο μακριά όσο στα Φίτζι και το Βανουάτου, όπου οι άνθρωποι ανέφεραν ότι το έδαφος και τα κτίρια έτρεμαν για ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κύματα του τσουνάμι προκάλεσαν ζημιές σε σκάφη τόσο μακριά ως τη Χαβάη και τη Νέα Ζηλανδία, ενώ παρατηρήθηκαν μεγάλες καταιγίδες στην Καλιφόρνια και την Ιαπωνία, αλλά δεν φάνηκε να προκαλούν εκτεταμένες ζημιές. Δύο άνθρωποι πνίγηκαν σε παραλία στο βόρειο Περού, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, μετά από ασυνήθιστα υψηλά κύματα που καταγράφηκαν σε πολλές παράκτιες περιοχές.

Τόγκα: Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι

Στην Τόνγκα, όπου ζουν περίπου 105.000 άνθρωποι, βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει μεγάλα κύματα να ξεβράζονται στην ξηρά σε παράκτιες περιοχές, να στροβιλίζονται γύρω από σπίτια και κτίρια, συμπεριλαμβανομένης μιας εκκλησίας. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι. Αν και μετά τη διακοπή ρεύματος και τη διακοπή των επικοινωνιών, οι πληροφορίες ήταν σπάνιες. Έως και 80.000 άνθρωποι εκεί μπορεί να επηρεαστούν, δήλωσε στο BBC η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments