Ελλάδα

Rafale Ελλάδα: H ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Rafale Ελλάδα: H ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη
Rafale Ελλάδα: Ολοκληρώθηκε η τελετή παραλαβής των νέων μαχητικών αεροσκαφών, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ολοκληρώθηκε η τελετή παραλαβής των αεροσκαφών παρόντος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Τα Rafale που έφτασαν σήμερα (19.10.2022) στην Ελλάδα είναι τα πρώτα που παραλαμβάνει η χώρα στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία.

Το πρώτο μαχητικό προσγειώθηκε στις 12:45 στην 114 Πτέρυγα Μάχης. Κατά το καλωσόρισμα των αεροσκαφών, ο πύργος ελέγχου ανέφερε: «Καλωσορίσατε στο νέο σας σπίτι. Καλές προσγειώσεις με ασφάλεια». Από την πλευρά του, ο αρχηγός του σμήνους των Rafale τόνισε, μεταξύ άλλων: «Η 332 Μοίρα πετά στο μέλλον».

Μετά την προσγείωση στην 114 Πτέρυγα Μάχης, τα αεροσκάφη πέρασαν κάτω από αψίδα νερού και κατευθύνθηκαν στο χώρο μπροστά από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία όπου τα πληρώματά τους αποβιβάστηκαν.

Ακολούθησε η ανάκρουση του εθνικού ύμνου και ο καθιερωμένος αγιασμός. Κατόπιν, ο πρωθυπουργός έλαβε τον λόγο και προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις.

“Τα πτητικά επιδόματα απαλλάσσονται από κάθε φόρο”

Ο πρωθυπουργός μίλησε για μια νέα σελίδα για τα γαλανόλευκα φτερά και σαφές δείγμα μιας Ελλάδας που αλλάζει και αμυντικά και διπλωματικά. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι μέσα στο 2022 θα έρθει και η δεύτερη εξάδα και το 2023 τα υπόλοιπα από τα 24 αεροσκάφη.

Χαρακτήρισε τα Rafale πολλαπλασιαστή ισχύος και τόνισε ότι τα νέα Rafale είναι έτοιμα να απογειωθούν για ένα νέο καλύτερο αύριο για όλη την περιοχή. Θα επιχειρούν σύντομα δίπλα σε νέες γαλλικές φρεγάτες, τόνισε και πρόσθεσε ότι στην Καλαμάτα εγκαινιάζεται το νέο κέντρο αεροπορικής εκπαίδευσης. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι στο εξής τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα απαλλάσσονται από κάθε φόρο. Το χαρακτήρισε ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης σε όσους είναι στην πρώτη γραμμή.

Έκλεισε ευχόμενος καλές πτήσεις στα νέα Rafale για να προστατεύουν την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Δείτε live την τελετή

Η άφιξη του Πρωθυπουργού

Η προσγείωση των Rafale

Ποιοι βρίσκονται στην Τανάγρα για την τελετή

Στην Τανάγρα, το «παρών» στην άφιξη των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών θα δώσουν, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος και θα μιλήσει, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης και ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα Πατρίκ Μεζονάβ.

Ξεχωριστή στιγμή στη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας χαρακτήρισε τη σημερινή άφιξη των πρώτων έξι μαχητικών αεροσκαφών Rafale ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιώτοπουλος μιλώντας στο Politico.

«Είναι μια ξεχωριστή στιγμή για τη στρατηγική μας συνεργασία με τη Γαλλία αλλά, και για το κοινό μας όραμα για την ευρωπαϊκή άμυνα. Αυτά τα ανώτερα αεροσκάφη επόμενης γενιάς πολλαπλασιάζουν την αποτρεπτική ισχύ της Πολεμικής Αεροπορίας και ενδυναμώνουν την ικανότητά μας να ανταπεξέλθουμε σε κάθε πρόκληση ασφαλείας στην περιοχή μας», δήλωσε ειδικότερα ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Το μήνυμα του πιλότου

«Τα νέα “Γεράκια” προσεγγίζουν την 332 Μοίρα κι ανοίγουν τα φτερά τους. Ελλάδα θα φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σου» ακούστηκε μόλις τα έξι Rafale έφτασαν στην Τανάγρα, στο νέο τους σπίτι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments