Διεθνή

Ιταλία: Ξεκινούν σήμερα οι ψηφοφορίες για τον νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ιταλία: Ξεκινούν σήμερα οι ψηφοφορίες για τον νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας
Για την εκλογή προέδρου στην Ιταλία μέχρι την τρίτη ψηφοφορία απαιτούνται τα δύο τρίτα των ψήφων, ενώ από την τέταρτη αρκεί η απλή πλειοψηφία

Αρχίζει σήμερα στην Ιταλία η διαδικασία για την εκλογή του 13ου προέδρου της Δημοκρατίας. Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 15:00 (τοπική ώρα, 16:00 ώρα Ελλάδας) στο μέγαρο της βουλής Μοντετσιτόριο με την συμμετοχή 630 βουλευτών, 321 γερουσιαστών, και 58 εκπροσώπων των ιταλικών περιφερειών.

Πρόκειται για τους μεγάλους εκλέκτορες, οι οποίοι καλούνται να δώσουν λύση στην περίπλοκη κατάσταση που δημιουργήθηκε τις περασμένες ημέρες. Τα μέλη του κοινοβουλίου που είναι θετικά στον κορωνοϊό θα μπορούν να ψηφίσουν με όλα τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας στο υπαίθριο πάρκινγκ της βουλής. Παράλληλα, για να απολυμαίνεται η αίθουσα της βουλής, θα πραγματοποιείται μόνο μια ψηφοφορία την ημέρα, διάρκειας περίπου πέντε ωρών.

Σε ό,τι αφορά την ουσία της διαδικασίας, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι πλέον εκτός παιχνιδιού. Ο «Καβαλιέρε» συνειδητοποίησε ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε την πλειοψηφία του 50% συν ενός των συμμετεχόντων στην διαδικασία εκλογής και εγκατέλειψε την αρένα. Έως τώρα, σύμφωνα με τον Τύπο, ζητά από τους συνεργάτες του να δραστηριοποιηθούν υπέρ της επανεκλογής του νυν προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα. Αυτός ο τελευταίος όμως, μέσω στενού του συνεργάτη, ανέβασε το Σάββατο φωτογραφία στο διαδίκτυο για να δείξει ότι έχει ήδη πακετάρει τα πράγματά του και ετοιμάζεται για την μετακόμιση από το προεδρικό μέγαρο.

Την ίδια ώρα, ανοικτό παραμένει και το κεφάλαιο της υποψηφιότητας Ντράγκι. Ο ίδιος δεν έχει κάνει καμία απολύτως δήλωση και έως αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει ούτε σε αυτή την περίπτωση η αναγκαία πολιτική συναίνεση. Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι την τρίτη ψηφοφορία απαιτούνται τα δυο τρίτα των ψήφων, ενώ από την τέταρτη αρκεί η απλή πλειοψηφία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, πάντως, μια  ενδεχόμενη διέξοδος θα μπορούσε να είναι η τοποθέτηση στην πρωθυπουργία της Ελιζαμπέτα Μπελόνι, νυν υπεύθυνης των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών και πρώην γενικής γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών. Χαίρει γενικής εκτίμησης και θα μπορούσε ενδεχομένως να επιτρέψει στον «σούπερ Μάριο» να μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο.

Η διαδικασία εκλογής προέδρου, όμως, στην Ιταλία είναι γεμάτη απρόοπτα, καθώς οι βουλευτές συχνά προσπαθούν να αποδείξουν ότι κάθε ψήφος είναι βασικής σημασίας, ανεξάρτητα από τις υποδείξεις των κομμάτων.

Δεν λείπει, τέλος, και μια σειρά ονομάτων, με «προφίλ» που, από τους περισσότερους, θεωρούνται κατάλληλα για τον προεδρικό θώκο. Όπως του Τζιάνι Λέτα, ισχυρότατου φίλου, συνεργάτη και πρώην υπουργού του Μπερλουσκόνι, ή του Πιερφερντινάντο Καζίνι, κεντρώου πρώην προέδρου της βουλής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments