Αθλητισμός

FIFA – Ινφαντίνο: Η απίστευτη δήλωση του προέδρου – Πώς έμπλεξε το μεταναστευτικό με το Παγκόσμιο Κύπελλο

FIFA – Ινφαντίνο: Η απίστευτη δήλωση του προέδρου – Πώς έμπλεξε το μεταναστευτικό με το Παγκόσμιο Κύπελλο
Στην προσπάθειά του να πείσει για την αναγκαιότητα διεξαγωγής της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης κάθε δύο αντί για 4 χρόνια

Σε μία δήλωση έκπληξη προχώρησε ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο  πως η αύξηση εσόδων από ένα Παγκόσμιο Κύπελλο που θα διεξάγεται ανά διετία, θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες για τους Αφρικανούς, αντί να μεταναστεύσουν και να βρουν «θάνατο στη θάλασσα, προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο».

Ο ισχυρός άνδρας της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας βρέθηκε στο Στρασβούργο την Τετάρτη για να προωθήσει στο Συμβούλιο της Ευρώπης το προτεινόμενο σχέδιο περί διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου κάθε δύο χρόνια από το 2026, αντί για κάθε τέσσερα που ισχύει από το 1930.

Οι ισχυρισμοί για περισσότερα έσοδα

Ο Ινφαντίνο προσπαθεί εδώ και μήνες να πείσει τις διεθνείς συνομοσπονδίες να αποδεχθούν το εν λόγω πλάνο, τονίζοντας πως θα φέρει επιπλέον έσοδα ύψους 4,4 δις ευρώ, βοηθώντας στη μείωση του χάσματος εσόδων μεταξύ των αναπτυγμένων και των λιγότερο ανεπτυγμένων αγορών ποδοσφαίρου.

Κατά τη διάρκεια της ομιλία του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, τον κορυφαίο οργανισμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων της γηραιάς ηπείρου, ο Ινφαντίνο μίλησε με θέρμη για το πόσο σημαντικό είναι να αποκτήσει το ποδόσφαιρο μεγαλύτερη οικονομική δυναμική σε χώρες εκτός Ευρώπης.

«Αυτό το ζήτημα δεν έχει να κάνει με το αν θέλουμε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο κάθε δύο χρόνια, αλλά με το τι θέλουμε να κάνουμε για το μέλλον του ποδοσφαίρου. Αν σκεφτούμε τον υπόλοιπο πλανήτη και τη μεγάλη πλειονότητα της Ευρώπης, τότε θα πρέπει να σκεφτούμε τι φέρνει το ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο είναι ευκαιρία, ελπίδα, Εθνικές Ομάδες. Δεν μπορούμε να πούμε στον υπόλοιπο κόσμο “δώστε μας τα λεφτά σας, δώστε μας έναν καλό παίκτη αν έχετε, αλλά δείτε μας στην τηλεόραση”», τόνισε αρχικά ο Ελβετο-ιταλός δικηγόρος και πρόσθεσε:

«Πρέπει να τους συμπεριλάβουμε όλους. Πρέπει να βρούμε τρόπους να εντάξουμε όλον τον πλανήτη και να δώσουμε ελπίδα στους Αφρικανούς, ώστε να μη χρειάζεται να διασχίσουν τη Μεσόγειο για να βρουν μια καλύτερη ζωή, γιατί αν το κάνουν το πιθανότερο είναι να βρουν το θάνατο στη θάλασσα. Πρέπει να δώσουμε ευκαιρίες, να δώσουμε αξιοπρέπεια. Όχι μέσω φιλανθρωπίας, αλλά επιτρέποντας στον υπόλοιπο κόσμο να συμμετάσχει. Ίσως το Παγκόσμιο Κύπελλο κάθε δύο χρόνια να μην είναι η απάντηση. Το συζητάμε».

Απορρίφθηκε η πρόταση

Παρά την ομιλία του Ινφαντίνο, το Συμβούλιο της Ευρώπης, δεν έδειξε να πείθεται από τα επιχειρήματα του, απορρίπτοντας την πρόταση. Κι αυτό διότι είναι πολύ πιθανό να βλάψει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

«Το Συμβούλιο αμφισβητεί την ορθότητα του πλάνου που τίθεται υπό εξέταση από τη FIFA για διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου κάθε δύο χρόνια. Θεωρεί ότι μια τέτοια αλλαγή θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και γι’ αυτό τόσο η UEFA, όσο και οι ευρωπαϊκές λίγκες αντιτίθενται σε αυτό το πρότζεκτ. Ενδέχεται να βλάψει επίσης ολόκληρο το αθλητικό οικοσύστημα, κάνοντας δύο βασικά παγκόσμια αθλητικά γεγονότα, το Παγκόσμιο Κύπελλο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, να ανταγωνίζονται για τηλεοπτική κάλυψη και κατά συνέπεια οικονομική υποστήριξη» ανέφερε χαρακτηριστικά σε τοποθέτησή του το Συμβούλιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments