Πολιτική

Πρόταση μομφής: Σε λύση ισορροπιών – Αίθουσα στον Ανδρουλάκη την Κυριακή πριν τη συνεδρίαση της Βουλής

Πρόταση μομφής: Σε λύση ισορροπιών – Αίθουσα στον Ανδρουλάκη την Κυριακή πριν τη συνεδρίαση της Βουλής
Πρόταση μομφής: Δόθηκε λύση ισορροπιών στην ένταση που δημιουργήθηκε στη Βουλή αναφορικά με το γεγονός να παρέμβει με βιντεοσκοπημένη ομιλία στη Βουλή.

Λύση ισορροπιών δόθηκε τελικά στο  αίτημα του Κινήματος Αλλαγής, και έτσι θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος στις 8 το πρωί της Κυριακής. Όπως είπε, ο κ. Τασούλας, το νέο αίτημα του Κινήματος Αλλαγής έγινε δεκτό καθώς η συνεδρίαση θα γίνει εκτός του ωραρίου της συνεδρίασης της ολομέλειας της Βουλής, επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Το pagenews.gr  είχε μεταφέρει από νωρίς την πληροφορία σχετικά με θέμα  που είχε πτοκύψει νωρίτερα με τον κ. Ανδρουλάκη, ότι θα υιοθετηθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ανέφερε ότι  το πρωί της Κυριακής πριν την έναρξη της Ολομέλειας να δοθεί μια αίθουσα στον κ. Ανδρουλάκη προκειμένου να μιλήσει στην Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής

Νωρίτερα, την έντονη αντίδραση του ΚΙΝΑΛ προκάλεσε η αρχική απόφαση του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, να μην παραχωρηθεί αίθουσα στην Κ.Ο. του κόμματος, προκειμένου να συνεδριάσει στη Βουλή την Κυριακή. Σημειώνεται ότι το ΚΙΝΑΛ κατέθεσε αυτό το αίτημα προκειμένου να μιλήσει ο πρόεδρός του Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς ως μη εκλεγμένος βουλευτής δεν μπορεί να παραστεί στη συζήτηση της πρότασης μομφής.

Το ΚΙΝΑΛ κάνει λόγο για «αντιδημοκρατική και αντικοινοβουλευτική η απόφαση». Ο κ. Τασούλας, σημειώνει η Χαριλάου Τρικούπη, έκρινε ότι μπορεί, αιφνίδια και χωρίς αιτιολογία, να αρνηθεί στο τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα της χώρας να συνεδριάσει ελεύθερα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ

Αντιδημοκρατική και αντικοινοβουλευτική η απόφαση του Προέδρου της Βουλής.

Με μια θεσμικά απαράδεκτη και αντιδημοκρατική απόφαση, ο Πρόεδρος της Βουλής απαγορεύει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ να συνεδριάσει στη Βουλή την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022. Ποτέ ξανά δεν αρνήθηκε Πρόεδρος του Κοινοβουλίου σε κοινοβουλευτική ομάδα να συνεδριάσει εντός της Βουλής!

Επτά ώρες μετά την έγκριση του σχετικού αιτήματος, κ. Τασούλας έκρινε ότι μπορεί, αιφνίδια και χωρίς αιτιολογία, να αρνηθεί στο τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα της χώρας να συνεδριάσει ελεύθερα. Και το έπραξε, ομολογώντας ότι η επιλογή του αυτή δεν στηρίζεται σε καμία σχετική απαγορευτική διάταξη του Κανονισμού της Βουλής! Ένα μόλις εικοσιτετράωρο μετά την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στην αίθουσα της Γερουσίας.

Σε αυτήν την πρωτοφανή μεθόδευση, με σαφείς πολιτικές προεκτάσεις, καλούμε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να πάρουν θέση.

Τι συνέβη νωρίτερα στη Βουλή

Ένταση με την έναρξη της διαδικασίας κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της πρότασης Μομφής κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ με αιχμή την ακρίβεια, τη διαχείριση της πανδημίας και εσχάτως την κακοκαιρία Ελπίδα και τα όσα βίωσαν χιλιάδες πολίτες από την επέλασή της.

Η πρόταση μομφής του Αλέξη Τσίπρα έρχεται ως συνέχεια του αιτήματός του για εκλογές, σε μία προσπάθεια μεταξύ άλλων, να ανακόψει και τη δυναμική που αναπτύσσει το ΚΙΝΑΛ, μετά και την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του.

Πώς θα παρέμβει χωρίς να είναι βουλευτής

Ειδικά στο κομμάτι του ΚΙΝΑΛ, υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς όπως μετέδωσε το Mega, ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, βρήκε τον τρόπο να… ξεπεράσει το εμπόδιο να παρέμβει στη συζήτηση, παρότι δεν είναι εκλεγμένος βουλευτής.

Πιο συγκεκριμένα, θα “έγραφε” σε βίντεο την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ και στη συνέχεια θα το διένειμε στα Μέσα ενημέρωσης, ούτως ώστε να υπάρχει διαθέσιμη και η δική του παρέμβαση για τη συζήτηση αναφορικά με την πρόταση μομφής.

Η ομιλία αυτή επρόκειτο να γίνει στην «μικρή» αίθουσα της Βουλής, ωστόσο το προεδρείο έβαλε «στοπ» στο συγκεκριμένο πλάνο, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση στο Κοινοβούλιο.

«Φρένο» από τον Πρόεδρο της Βουλής

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, παίρνοντας τον λόγο ανέφερε πως το ΚΙΝΑΛ ζήτησε τη «μικρή» αίθουσα της Βουλής ώστε να γίνει σύγκληση της ΚΟ την προσεχή Κυριακή και το προεδρείο αρνήθηκε, ζητώντας αφενός εξηγήσεις από το προεδρείο και αφετέρου από τα υπόλοιπα κόμματα να πάρουν θέση και να πουν αν συμφωνούν με αυτή την «ατυχή πρώτη απόφαση του προεδρείου» όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, εξήγησε πως ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε να συγκληθεί η ΚΟ του ΚΙΝΑΛ το μεσημέρι της Κυριακής «την ίδια στιγμή που αρχίζει κατά τεκμήριο η αντίστροφη διαδικασία των ομιλιών των αρχηγών των κομμάτων», όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Υπάρχει ένα θέμα που πρέπει να το λύσουμε. Το θέμα του ότι ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δεν μετέχει στο Κοινοβούλιο. Όταν ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει ΚΟ χθες, το ζήτησε την ώρα που δεν συνεδρίαζε η Ολομέλεια. Η ταυτόχρονη διαδικασία συνελεύσεως ΚΟ θεωρώ ότι αν μη τι άλλο είναι προβληματική για τη βαρύτητα της συνεδρίασης που ξεκινήσαμε πριν λίγο».

Όσον αφορά στο τι πρέπει να γίνει, ο Κ. Τασούλας τόνισε: «Η πρακτική αυτή πρέπει να λυθεί στην Διάσκεψη των Προέδρων. Διότι προφανώς δεν είναι μια αίτηση για μεθαύριο, αλλά είναι κάτι που θα συμβαίνει τακτικά. Και πρότεινα να το λύσουμε στην Διάσκεψη των Προέδρων και όχι κατά περίπτωση.

Έδωσα στην συζήτηση του προϋπολογισμού αυτή την άδεια, τότε ήταν η πρώτη φορά που θα το έκανε ο κ. Ανδρουλάκης. Δεν μπορώ όμως να το κάνω κάθε φορά και πρέπει να το λύσει η Διάσκεψη των Προέδρων. Φανταστείτε κι άλλα κόμματα να κάνουν Κοινοβουλευτική Ομάδα… Το κανάλι της Βουλής ποτέ δεν μεταδίδει Κοινοβουλευτική Ομάδα την ώρα που συνεδριάζει η Ολομέλεια. Πόσο μάλλον στην κορυφαία αυτή διαδικασία.

Δεν μπορώ να καλούμαι κάθε φορά να κάνω μια εξαίρεση. Γι’ αυτό και είπα ότι την Κυριακή δεν μπορεί να κάνει Κοινοβουλευτική Ομάδα το ΚΙΝΑΛ. Ούτε να φιμώσω θέλω, ούτε να υποτιμήσω».

Αντίδραση ΚΙΝΑΛ

Επίθεση εναντίον του προέδρου της Βουλής εξαπέλυσε το ΚΙΝΑΛσε ανακοίνωσή του.

«Με μια θεσμικά απαράδεκτη και αντιδημοκρατική απόφαση, ο Πρόεδρος της Βουλής απαγορεύει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ να συνεδριάσει στη Βουλή την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022. Ποτέ ξανά δεν αρνήθηκε Πρόεδρος του Κοινοβουλίου σε κοινοβουλευτική ομάδα να συνεδριάσει εντός της Βουλής!

Επτά ώρες μετά την έγκριση του σχετικού αιτήματος, o κ. Τασούλας έκρινε ότι μπορεί, αιφνίδια και χωρίς αιτιολογία, να αρνηθεί στο τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα της χώρας να συνεδριάσει ελεύθερα. Και το έπραξε, ομολογώντας ότι η επιλογή του αυτή δεν στηρίζεται σε καμία σχετική απαγορευτική διάταξη του Κανονισμού της Βουλής! Ένα μόλις εικοσιτετράωρο μετά την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στην αίθουσα της Γερουσίας. Σε αυτήν την πρωτοφανή μεθόδευση, με σαφείς πολιτικές προεκτάσεις, καλούμε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να πάρουν θέση».

Σε θέση μάχης κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Η τριήμερη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τις 20.00 το βράδυ της Κυριακής. Ακολούθως θα διεξαχθεί διά ζώσης ονομαστική ψηφοφορία, με δυνατότητα επιστολικής ψήφου όσων βρίσκονται σε αποστολή της κυβέρνησης ή της Βουλής στο εξωτερικό, ή είναι σε απομόνωση λόγω της πανδημίας. Λόγω των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού, οι βουλευτές θα προσέλθουν ψηφίσουν σε τρεις ομάδες των 100.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments

Latest News

25.04.2024 | 13:15

Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

25.04.2024 | 13:15

ΠΑΟ Μακάμπι: Στο καμίνι του ΟΑΚΑ για την ισοφάριση!

25.04.2024 | 13:08

Γραμμένος: Ο Κωνσταντίνος Φλώρος μου έριξε γροθιές στο πρόσωπο - Με έσυρε στο πάτωμα

25.04.2024 | 13:02

Ε.Ε. σε Κίνα: Ανοίξτε τις δημόσιες αγορές ή θα κλείσουμε τις δικές μας

25.04.2024 | 13:01

Πορτογαλία: 50 χρόνια από την «Επανάσταση των γαρυφάλλων» που έριξε τη δικτατορία

25.04.2024 | 12:58

UBS: Πώς τα χάπια αδυνατίσματος δημιουργούν νέα status symbols

25.04.2024 | 12:56

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας κατά του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ

25.04.2024 | 12:54

Mπίλι Άιλις: Περιέγραψε πώς αυτοϊκανοποιείται - Είναι τεράστια βοήθεια για εμένα

25.04.2024 | 12:33

Μαρία Σολωμού: Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει, να σκοτώνουν γυναίκες στο όνομα της σχέσης

25.04.2024 | 12:23

Survivor: Νέο επεισόδιο ανάμεσα σε Δαλάκα και Σταυρούλα

24.04.2024 | 15:55

Η τέχνη της Claudette Johnson για το Cotton Capital προτάθηκε για το βραβείο Turner

24.04.2024 | 15:47

Ευρυδίκη Βαλαβάνη: «Έχω πτηνοφοβία - Ο μπαμπάς μου έχει κότες»

24.04.2024 | 15:42

Τους ξεσήκωσε η Μαλλιωτάκη: «Δεν είμαι η Μπιγιονσέ, είμαι η Ποπάρα...»

24.04.2024 | 15:36

Βαρύ πένθος για τη Βίκυ Καγιά: Έχασε τον πατέρα της – Η ανάρτηση με τη φωτογραφία του

24.04.2024 | 15:32

Κώστας Μπίγαλης: «Έζησα το κραχ του 1987 στο χρηματιστήριο έχασα όλα μου τα λεφτά»

24.04.2024 | 13:36

Τζους Ευείδη: «Με ενθουσιάζει να ταΐζω τις γάτες της γειτονιάς μου περισσότερο απ' ό,τι άλλο»

25.04.2024 | 12:29

«Απαντήσεις» για τους ομαδικούς τάφους στα νοσοκομεία της Γάζας ζητούν οι ΗΠΑ από το Ισραήλ

25.04.2024 | 10:41

Μπλίνκεν: ΗΠΑ και Κίνα να χειρίζονται τις διαφωνίες τους «υπεύθυνα»

25.04.2024 | 09:54

Τζο Μπάιντεν: Υπέγραψε το νομοσχέδιο για την στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία [vid]

24.04.2024 | 14:05

Κατάρ για Χαμάς: Θα παραμείνει στην Ντόχα όσο είναι «χρήσιμη και θετική» στις διαπραγματεύσεις

24.04.2024 | 14:01

Ο Μπλίνκεν πάει στο Πεκίνο για να τρίξει τα δόντια

24.04.2024 | 13:59

Ειρωνείες Γκιουλέρ για Σταϊνμάγερ: Ας φάει πρώτα το ντονέρ του

24.04.2024 | 11:11

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ευχαριστεί τις ΗΠΑ για την έγκριση της στρατιωτικής βοήθεια 61 δισ. δολαρίων

24.04.2024 | 10:42

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί εναντίον ισραηλινής χερσαίας επίθεσης ευρείας κλίμακας στη Ράφα

MUST READ

Πολιτική

Άδωνις: Ο Κασσελάκης πού θα βρει 11 δις για την υγεία; [vid]

Άδωνις: Ο Βελόπουλος ηθικά και ποινικά υπεύθυνος σε περίπτωση επεισοδίων σε ναούς

25.04.2024 | 12:05

Πολιτική

Κικίλιας: θα έχουμε πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο [vid]

Στο νέο σχέδιο πολιτικής προστασίας της χώρας, που περιλαμβάνει αμεσότερη επέμβαση των μηχανισμών, το σχέδιο «ΑΙΓΙΣ» και το οποίο παρουσίασαν εχθές ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

25.04.2024 | 11:46

Πολιτική

Κασσελάκης: Συναντήθηκε με τον πατέρα που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο

«Δεν είσαι μόνος, έχεις μαζί σου και την αξιωματική αντιπολίτευση» του είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

25.04.2024 | 11:32

Πολιτική

Βελόπουλος σε βουλευτές: «Καλό θα ήταν να μην πάνε στην εκκλησία» [vid]

«Σε μια εκκλησία το άγιο Πάσχα δεν πας για ψηφοθηρικούς λόγους»

25.04.2024 | 11:31

Πολιτική

Σκέρτσος: Η ψήφος των ευρωεκλογών δεν μπορεί να είναι ψήφος αψήφιστη και επιπόλαιη

Με αφορμή τα χθεσινά γεγονότα στο Κοινοβούλιο, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος

25.04.2024 | 11:24

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολιτική

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με Ερντογάν στην Άγκυρα - Οι δηλώσεις στη Σύνοδο

18.04.2024 | 17:37

Οι θέσεις τους παραμένουν θέσεις βαθιά προβληματικές

Πολιτική

Ο ελληνοτουρκικός διάλογος και η "φουρτούνα" των θαλάσσιων πάρκων

18.04.2024 | 15:00

Η Αθήνα θέλει να διατηρήσει χαμηλά τους τόνους, παρά τις εμπρηστικές δηλώσεις της τουρκικής πλευράς.

Πολιτική

Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις μετά την υποψηφιότητα Μπελέρη

18.04.2024 | 14:00

Διεθνοποιείται αποφασιστικά η περιπέτεια του Έλληνα ομογενούς.

Πολιτική

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Πρώτη η ΝΔ - Μονοψήφιο ποσοστό για ΠΑΣΟΚ – Δημοφιλέστερος ο «Κανένας»

19.04.2024 | 09:28

Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA καταγράφεται η δυσαρέσκεια για την κυβερνητική πολιτική, η ενισχυμένη θέση του «Κανένα» και κάποιες τάσεις συσπείρωσης ενόψει εκλογών.

Πολιτική

Ευρωεκλογές: Πρώτο με διαφορά πρόβλημα η ακρίβεια

19.04.2024 | 12:24

Πρώτη σε "ψήφους" η ακρίβεια, σύμφωνα με τους πολίτες.

Πολιτική

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας μετά από απόφαση Κασσελάκη [vid]

18.04.2024 | 15:08

«Το θέμα στο οποίο αναφέρθηκε είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και δεν χωρεί συζήτηση»

Ξάδερφος Κασσελάκη: Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των Σπαρτιατών [vid]

«Ευπρόσδεκτες» χαρακτήρισε τις ψήφους στον ΣΥΡΙΖΑ, που θα προέλθουν από πολίτες που ψήφισαν «Σπαρτιάτες» πριν λίγους μήνες, ο ξάδελφος του προέδρου του κόμματος, Βασίλης Κασσελάκης 

Ξάδερφος Κασσελάκη: Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των Σπαρτιατών [vid]

Φλωρίδης: Μεταρρυθμίζουμε το ΣτΕ μετά από 95 χρόνια [vid]

Ο αρμόδιος υπουργός επισήμανε, μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών, ότι η νέα δικονομία θα έχει στόχο να επιταχύνει τις διαδικασίες εκδίκασης των υποθέσεων, αποκαλύπτοντας πως αυτή τη στιγμή εκκρεμούν περίπου 12.000 αποφάσεις, και μάλιστα, πρόσθεσε, η πιο παλιά αφορά υπόθεση του 2015, ήτοι 9 ετών

Φλωρίδης: Μεταρρυθμίζουμε το ΣτΕ μετά από 95 χρόνια [vid]

Ο Κ. Μητσοτάκης ρίχνει το βάρος στη Μακεδονία ενόψει ευρωεκλογών

Στο Μαξίμου σήμερα οι βουλευτές της ΝΔ σε Θεσσαλία, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.

Ο Κ. Μητσοτάκης ρίχνει το βάρος στη Μακεδονία ενόψει ευρωεκλογών

Άδωνις: Ο Κασσελάκης πού θα βρει 11 δις για την υγεία; [vid]

Άδωνις: Ο Βελόπουλος ηθικά και ποινικά υπεύθυνος σε περίπτωση επεισοδίων σε ναούς

Άδωνις: Ο Κασσελάκης πού θα βρει 11 δις για την υγεία; [vid]

Το θλιβερό επεισόδιο Φλώρου και οι αναταράξεις στη δεξιά πολυκατοικία

"Βεντέτα" της οικογένειας Φλώρου με τον Κυριάκο Βελόπουλο.

Το θλιβερό επεισόδιο Φλώρου και οι αναταράξεις στη δεξιά πολυκατοικία

Άρση ασυλίας του Κυριάκου Βελόπουλου αποφάσισε η Βουλή

258 βουλευτές ψήφισαν υπέρ

Άρση ασυλίας του Κυριάκου Βελόπουλου αποφάσισε η Βουλή

Ο κύβος ερρίφθη: Εκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες

Το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου ανακοίνωσε την απόφασή του για τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Ο κύβος ερρίφθη: Εκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Οι ισορροπίες και τα ζητούμενα

Προεργασία Φραγκογιάννη για Άγκυρα και θετική ατζέντα.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Οι ισορροπίες και τα ζητούμενα