Πολιτική

Πρόταση μομφής: Σε λύση ισορροπιών – Αίθουσα στον Ανδρουλάκη την Κυριακή πριν τη συνεδρίαση της Βουλής

Πρόταση μομφής: Σε λύση ισορροπιών – Αίθουσα στον Ανδρουλάκη την Κυριακή πριν τη συνεδρίαση της Βουλής
Πρόταση μομφής: Δόθηκε λύση ισορροπιών στην ένταση που δημιουργήθηκε στη Βουλή αναφορικά με το γεγονός να παρέμβει με βιντεοσκοπημένη ομιλία στη Βουλή.

Λύση ισορροπιών δόθηκε τελικά στο  αίτημα του Κινήματος Αλλαγής, και έτσι θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος στις 8 το πρωί της Κυριακής. Όπως είπε, ο κ. Τασούλας, το νέο αίτημα του Κινήματος Αλλαγής έγινε δεκτό καθώς η συνεδρίαση θα γίνει εκτός του ωραρίου της συνεδρίασης της ολομέλειας της Βουλής, επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Το pagenews.gr  είχε μεταφέρει από νωρίς την πληροφορία σχετικά με θέμα  που είχε πτοκύψει νωρίτερα με τον κ. Ανδρουλάκη, ότι θα υιοθετηθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ανέφερε ότι  το πρωί της Κυριακής πριν την έναρξη της Ολομέλειας να δοθεί μια αίθουσα στον κ. Ανδρουλάκη προκειμένου να μιλήσει στην Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής

Νωρίτερα, την έντονη αντίδραση του ΚΙΝΑΛ προκάλεσε η αρχική απόφαση του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, να μην παραχωρηθεί αίθουσα στην Κ.Ο. του κόμματος, προκειμένου να συνεδριάσει στη Βουλή την Κυριακή. Σημειώνεται ότι το ΚΙΝΑΛ κατέθεσε αυτό το αίτημα προκειμένου να μιλήσει ο πρόεδρός του Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς ως μη εκλεγμένος βουλευτής δεν μπορεί να παραστεί στη συζήτηση της πρότασης μομφής.

Το ΚΙΝΑΛ κάνει λόγο για «αντιδημοκρατική και αντικοινοβουλευτική η απόφαση». Ο κ. Τασούλας, σημειώνει η Χαριλάου Τρικούπη, έκρινε ότι μπορεί, αιφνίδια και χωρίς αιτιολογία, να αρνηθεί στο τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα της χώρας να συνεδριάσει ελεύθερα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ

Αντιδημοκρατική και αντικοινοβουλευτική η απόφαση του Προέδρου της Βουλής.

Με μια θεσμικά απαράδεκτη και αντιδημοκρατική απόφαση, ο Πρόεδρος της Βουλής απαγορεύει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ να συνεδριάσει στη Βουλή την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022. Ποτέ ξανά δεν αρνήθηκε Πρόεδρος του Κοινοβουλίου σε κοινοβουλευτική ομάδα να συνεδριάσει εντός της Βουλής!

Επτά ώρες μετά την έγκριση του σχετικού αιτήματος, κ. Τασούλας έκρινε ότι μπορεί, αιφνίδια και χωρίς αιτιολογία, να αρνηθεί στο τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα της χώρας να συνεδριάσει ελεύθερα. Και το έπραξε, ομολογώντας ότι η επιλογή του αυτή δεν στηρίζεται σε καμία σχετική απαγορευτική διάταξη του Κανονισμού της Βουλής! Ένα μόλις εικοσιτετράωρο μετά την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στην αίθουσα της Γερουσίας.

Σε αυτήν την πρωτοφανή μεθόδευση, με σαφείς πολιτικές προεκτάσεις, καλούμε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να πάρουν θέση.

Τι συνέβη νωρίτερα στη Βουλή

Ένταση με την έναρξη της διαδικασίας κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της πρότασης Μομφής κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ με αιχμή την ακρίβεια, τη διαχείριση της πανδημίας και εσχάτως την κακοκαιρία Ελπίδα και τα όσα βίωσαν χιλιάδες πολίτες από την επέλασή της.

Η πρόταση μομφής του Αλέξη Τσίπρα έρχεται ως συνέχεια του αιτήματός του για εκλογές, σε μία προσπάθεια μεταξύ άλλων, να ανακόψει και τη δυναμική που αναπτύσσει το ΚΙΝΑΛ, μετά και την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του.

Πώς θα παρέμβει χωρίς να είναι βουλευτής

Ειδικά στο κομμάτι του ΚΙΝΑΛ, υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς όπως μετέδωσε το Mega, ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, βρήκε τον τρόπο να… ξεπεράσει το εμπόδιο να παρέμβει στη συζήτηση, παρότι δεν είναι εκλεγμένος βουλευτής.

Πιο συγκεκριμένα, θα “έγραφε” σε βίντεο την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ και στη συνέχεια θα το διένειμε στα Μέσα ενημέρωσης, ούτως ώστε να υπάρχει διαθέσιμη και η δική του παρέμβαση για τη συζήτηση αναφορικά με την πρόταση μομφής.

Η ομιλία αυτή επρόκειτο να γίνει στην «μικρή» αίθουσα της Βουλής, ωστόσο το προεδρείο έβαλε «στοπ» στο συγκεκριμένο πλάνο, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση στο Κοινοβούλιο.

«Φρένο» από τον Πρόεδρο της Βουλής

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, παίρνοντας τον λόγο ανέφερε πως το ΚΙΝΑΛ ζήτησε τη «μικρή» αίθουσα της Βουλής ώστε να γίνει σύγκληση της ΚΟ την προσεχή Κυριακή και το προεδρείο αρνήθηκε, ζητώντας αφενός εξηγήσεις από το προεδρείο και αφετέρου από τα υπόλοιπα κόμματα να πάρουν θέση και να πουν αν συμφωνούν με αυτή την «ατυχή πρώτη απόφαση του προεδρείου» όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, εξήγησε πως ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε να συγκληθεί η ΚΟ του ΚΙΝΑΛ το μεσημέρι της Κυριακής «την ίδια στιγμή που αρχίζει κατά τεκμήριο η αντίστροφη διαδικασία των ομιλιών των αρχηγών των κομμάτων», όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Υπάρχει ένα θέμα που πρέπει να το λύσουμε. Το θέμα του ότι ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δεν μετέχει στο Κοινοβούλιο. Όταν ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει ΚΟ χθες, το ζήτησε την ώρα που δεν συνεδρίαζε η Ολομέλεια. Η ταυτόχρονη διαδικασία συνελεύσεως ΚΟ θεωρώ ότι αν μη τι άλλο είναι προβληματική για τη βαρύτητα της συνεδρίασης που ξεκινήσαμε πριν λίγο».

Όσον αφορά στο τι πρέπει να γίνει, ο Κ. Τασούλας τόνισε: «Η πρακτική αυτή πρέπει να λυθεί στην Διάσκεψη των Προέδρων. Διότι προφανώς δεν είναι μια αίτηση για μεθαύριο, αλλά είναι κάτι που θα συμβαίνει τακτικά. Και πρότεινα να το λύσουμε στην Διάσκεψη των Προέδρων και όχι κατά περίπτωση.

Έδωσα στην συζήτηση του προϋπολογισμού αυτή την άδεια, τότε ήταν η πρώτη φορά που θα το έκανε ο κ. Ανδρουλάκης. Δεν μπορώ όμως να το κάνω κάθε φορά και πρέπει να το λύσει η Διάσκεψη των Προέδρων. Φανταστείτε κι άλλα κόμματα να κάνουν Κοινοβουλευτική Ομάδα… Το κανάλι της Βουλής ποτέ δεν μεταδίδει Κοινοβουλευτική Ομάδα την ώρα που συνεδριάζει η Ολομέλεια. Πόσο μάλλον στην κορυφαία αυτή διαδικασία.

Δεν μπορώ να καλούμαι κάθε φορά να κάνω μια εξαίρεση. Γι’ αυτό και είπα ότι την Κυριακή δεν μπορεί να κάνει Κοινοβουλευτική Ομάδα το ΚΙΝΑΛ. Ούτε να φιμώσω θέλω, ούτε να υποτιμήσω».

Αντίδραση ΚΙΝΑΛ

Επίθεση εναντίον του προέδρου της Βουλής εξαπέλυσε το ΚΙΝΑΛσε ανακοίνωσή του.

«Με μια θεσμικά απαράδεκτη και αντιδημοκρατική απόφαση, ο Πρόεδρος της Βουλής απαγορεύει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ να συνεδριάσει στη Βουλή την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022. Ποτέ ξανά δεν αρνήθηκε Πρόεδρος του Κοινοβουλίου σε κοινοβουλευτική ομάδα να συνεδριάσει εντός της Βουλής!

Επτά ώρες μετά την έγκριση του σχετικού αιτήματος, o κ. Τασούλας έκρινε ότι μπορεί, αιφνίδια και χωρίς αιτιολογία, να αρνηθεί στο τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα της χώρας να συνεδριάσει ελεύθερα. Και το έπραξε, ομολογώντας ότι η επιλογή του αυτή δεν στηρίζεται σε καμία σχετική απαγορευτική διάταξη του Κανονισμού της Βουλής! Ένα μόλις εικοσιτετράωρο μετά την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στην αίθουσα της Γερουσίας. Σε αυτήν την πρωτοφανή μεθόδευση, με σαφείς πολιτικές προεκτάσεις, καλούμε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να πάρουν θέση».

Σε θέση μάχης κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Η τριήμερη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τις 20.00 το βράδυ της Κυριακής. Ακολούθως θα διεξαχθεί διά ζώσης ονομαστική ψηφοφορία, με δυνατότητα επιστολικής ψήφου όσων βρίσκονται σε αποστολή της κυβέρνησης ή της Βουλής στο εξωτερικό, ή είναι σε απομόνωση λόγω της πανδημίας. Λόγω των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού, οι βουλευτές θα προσέλθουν ψηφίσουν σε τρεις ομάδες των 100.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments

Οικονόμου: 3 χρόνια χειριστήκαμε κρίσεις με επάρκεια και αποτελεσματικότητα

Γιάννης Οικονόμου: "Συμπληρώνονται σήμερα τρία χρόνια από τη μέρα που οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αποφάσισαν να γυρίσουν σελίδα" σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου.

Γιάννης Οικονόμου: Δείτε live την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών

Πέτσας: Είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για τις πυρκαγιές

«Προσλήψεις, όπως και πέρυσι, γίνονται και φέτος από την Αυτοδιοίκηση», σημείωσε

Πέτσας: Είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για τις πυρκαγιές

Χατζηδάκης: 3 χρόνια κοινωνική πολιτική με αποτέλεσμα

Για την περίοδο των 3 χρόνων από τη έναρξη διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας

Χατζηδάκης: 3 χρόνια κοινωνική πολιτική με αποτέλεσμα

Μητσοτάκης: Εκλογές στο τέλος της 4ετίας - Χρειάζεται κυβερνητική σταθερότητα

Μητσοτάκης στον ΣΚΑΙ: Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και δεν ψάχνω δημοσκοπικό ξέφωτο, δήλωσε ο πρωθυπουργός

Μητσοτάκης στον ΣΚΑΙ: Εκλογές στο τέλος της 4ετίας – Χρειάζεται κυβερνητική σταθερότητα

Οικονόμου: 3 χρόνια χειριστήκαμε κρίσεις με επάρκεια και αποτελεσματικότητα

Γιάννης Οικονόμου: "Συμπληρώνονται σήμερα τρία χρόνια από τη μέρα που οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αποφάσισαν να γυρίσουν σελίδα" σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου.

Γιάννης Οικονόμου: Δείτε live την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών

Δίκη ψευτογιατρού: Δε μπορώ να τους ζητήσω συγνώμη

Δίκη ψευτογιατρού: Για μία ακόμα μέσα συνεχίστηκε η η δίκη του «ψευτογιατρού», όπου ο κατηγορούμενος με το προσωνύμιο «Dr Kontos» ανέβηκε και πάλι στο βήμα για να απολογηθεί

Δίκη ψευτογιατρού: Δε μπορώ να τους ζητήσω συγνώμη – Να γίνουν καλύτεροι χριστιανοί και να με συγχωρήσουν

Παγκόσμια Τράπεζα: Βοήθεια στην Ουκρανία

Παγκόσμια Τράπεζα: Αποφασισμένος είναι ο δυτικός κόσμος να προχωρήσει στην άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων και των αποφάσεων που έλαβε πρόσφατα

Παγκόσμια Τράπεζα: Βοήθεια στην Ουκρανία

Ζελένσκι: "Ο στρατός της Ρωσίας κατέστρεψε πανεπιστήμιο στο Χάρκοβο"

Ζελένσκι: Το Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο στο Χάρκοβο (βορειοανατολικά) καταστράφηκε εξαιτίας ρωσικών πυραυλικών πληγμάτων, κατήγγειλε στο βραδινό διάγγελμά του ο Ουκρανός πρόεδρος

Ζελένσκι: “Ο στρατός της Ρωσίας κατέστρεψε πανεπιστήμιο στο Χάρκοβο”