Διεθνή

Γερμανία ληστεία σε μουσείο: Άρχισε η δίκη – «Άφαντα» τα κλοπιμαία

Γερμανία ληστεία σε μουσείο: Άρχισε η δίκη  – «Άφαντα» τα κλοπιμαία
Η τύχη των κλοπιμαίων, η αξία των οποίων εκτιμάται σε 113 εκατομμύρια ευρώ, παραμένει άγνωστη μέχρι σήμερα, παρά τη σύλληψη έξι ανθρώπων που δικάζονται για την κινηματογραφική ληστεία στο Μουσείο του Πράσινου Θησαυροφυλακείου

Την περασμένη Παρασκευή ξεκίνησε στη Γερμανία η δίκη των έξι κατηγορουμένων για την κινηματογραφική ληστεία στο Μουσείο της Δρέσδης, τον Νοέμβριο του 2019, που έγινε μέσα σε χρόνο ρεκόρ με τη συνολικά αξία των κλοπιμαίων να υπολογίζεται περίπου στα 113 εκατομμύρια ευρώ, όπως αναφέρει το CNN και η τύχη των οποίων μέχρι σήμερα αγνοείται.

Πώς έγινε η κινηματογραφική ληστεία

Σύμφωνα με τους ανακριτές, η κινηματογραφική ληστεία στο Μουσείο του Πράσινου Θησαυροφυλακείου είχε προετοιμασθεί λεπτομερώς μήνες πριν την πραγματοποίησή της. Μάλιστα, ένας ύποπτος είχε μεταβεί στην πόλη Μαγδεμβούργο, περίπου 300 χλμ. βορειοδυτικά της Δρέσδης, έκλεψε ένα παλαιό γαλάζιο Audi S6, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την διαφυγή της συμμορίας των ληστών. Για να μην εντοπισθεί από την αστυνομία, οι δράστες άλλαξαν το χρώμα του αυτοκινήτου σε ασημί. Λίγες ημέρες πριν τη ληστεία τα κάγκελα ενός παραθύρου του Μουσείου, από το οποίο οι δράστες εισήλθαν στο κτίριο, κόπηκαν και κολλήθηκαν για να μην φαίνονται. Το παράθυρο βρισκόταν σε «τυφλό» σημείο, δεν το έπιαναν οι κάμερες ασφαλείας, όπως λέγει η αστυνομία. Ένας αισθητήρας κίνησης που έπρεπε να σημάνει συναγερμό και να ειδοποιήσει τους φύλακες δεν λειτούργησε. Μία ημέρα πριν την ληστεία, αναφέρουν οι αρχές, είχε κτυπήσει ο συναγερμός και μετά οι υπεύθυνοι ασφαλείας δεν κατόρθωσαν να τον θέσουν εκ νέου σε λειτουργία.

Η σύλληψη των δραστών

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έως τον Σεπτέμβριο του 2020 ελάμβανε εκατοντάδες πληροφορίες σχετικά με τη ληστεία του Μουσείου της Δρέσδης και προέβη σε εφόδους σε πολλές οικίες στο Βερολίνο, για τις οποίες θεωρούσε ότι υπήρχε εμπλοκή στην υπόθεση της ληστείας. Στις 17 Νοεμβρίου  2020 πραγματοποιήθηκε μία γιγαντιαία επιχείρηση της αστυνομίας στο Βερολίνο, στην οποία συμμετείχαν ειδικές δυνάμεις και 1.638 αξιωματικοί της αστυνομίας από ολόκληρη την χώρα, με σκοπό τον εντοπισμό πέντε υπόπτων της συμμορίας Remmo, μίας εκ των πλέον ισχυρών στην Γερμανία, η οποία δρα κυρίως στο Βερολίνο.

Τελικά συνελήφθησαν τρεις ύποπτοι μέλη της εν λόγω οργάνωσης και αργότερα και άλλοι δύο δίδυμοι αδελφοί, εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της ληστείας. Ο έκτος ύποπτος συνελήφθη τον Αύγουστο του 2021. Οι τρεις εκ των συλληφθέντων είναι αδέλφια και οι υπόλοιποι τρεις ξαδέλφια των πρώτων τριών υπόπτων, όλοι με πλούσιο ποινικό μητρώο.

Άγνωστη η τύχη των κλοπιμαίων

Αν και οι κατηγορούμενοι είναι στην φυλακή, η υπόθεση δεν έχει ολοκληρωθεί διότι δεν έχουν βρεθεί τα κλοπιμαία. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι δράστες τα διέλυσαν, πούλησαν τις πολύτιμες πέτρες και έλιωσαν τα πολύτιμα μέταλλα.

Ανάμεσα στα πολύτιμα αντικείμενα που εκλάπησαν από το Μουσείο του Πράσινου Θησαυροφυλακίου περιλαμβάνεται ένα κούμπωμα καπέλου της δεκαετίας του 1780 διακοσμημένο με 15 μεγάλα και περισσότερα από 100 μικρά διαμάντια, καθώς και ένα σπαθί 98 εκατοστών και μια θήκη, που μαζί περιείχαν περισσότερα από 800 διαμάντια.

Το Μουσείο της Δρέσδης παρέμεινε κλειστό για τους επισκέπτες πολλούς μήνες μετά τη ληστεία και μετά λόγω covid. Επαναλειτούργησε τον Μάιο του 2020. Η δίκη των έξι κατηγορουμένων προβλέπεται ότι θα διαρκέσει αρκετούς μήνες και εάν καταδικασθούν αναμένονται βαριές ποινές φυλάκισης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments