Κόσμος

Κίνα Ρωσία: Είμαστε μαζί απέναντι στις ΗΠΑ

Κίνα Ρωσία: Είμαστε μαζί απέναντι στις ΗΠΑ
Κίνα Ρωσία: Ο Σι Τζινπίνγκ εξέφρασε την πλήρη στήριξη του απέναντι στις ΗΠΑ και τη Δύση, λίγο πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Κίνα και Ρωσία μαζί απέναντι στην Δύση, καθώς ο Σι Τζινπίνγκ εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Κίνας στη Ρωσία για την διαμάχη της. Αξίζει να υπενθυμιστεί πως η συνάντηση τους έγινε στο πλαίσιο της τελετής έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «η στρατηγική συνεργασία ανάμεσα σε Κίνα και Ρωσία ήταν, είναι και θα παραμείνει ακλόνητη», ενώ πρόκειται να εμβαθυνθεί περαιτέρω. Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι δύο χώρες στηρίζουν η μία την άλλη στην υπεράσπιση των ζωτικών τους συμφερόντων.

Το κοινό ανακοινωθέν των δύο κρατών

Στο κοινό ανακοινωθέν, μάλιστα, Ρωσία και Κίνα καταγγέλλουν ως αποσταθεροποιητικούς παράγοντες την αμερικανική επιρροή και τον ρόλο των δυτικών στρατιωτικών συμμαχιών στην Ευρώπη και στην Ασία (ΝΑΤΟ και AUKUS). Όπως τονίζεται, το ανακοινωθέν απηχεί τις «κοινές τους θέσεις» για την ασφάλεια, αλλά και για μακρά σειρά διεθνών θεμάτων.

Ο Σι έδωσε, πάντως, ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της ενέργειας, καθώς είναι γνωστό ότι η Ρωσία αποτελεί έναν από τους βασικούς προμηθευτές της Κίνας, τόσο σε πετρέλαιο όσο και σε φυσικό αέριο. Μάλιστα, υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια ώστε οι ποσότητες που αγοράζει το Πεκίνο να αυξηθούν σημαντικά στο άμεσο μέλλον.

Υπενθυμίζεται ότι στην αρχή της συνάντησης, ο Πούτιν είχε κάνει λόγο για μια διμερή σχέση η οποία έχει φτάσει σε «πρωτόγνωρα επίπεδα», επιβεβαιώνοντας τη σημασία που δίνει στην Κίνα – η οποία, πρακτικά, αποτελεί τη μοναδική του ουσιαστική επιλογή σε περίπτωση οριστικής ρήξης με τη Δύση και επιβολής κυρώσεων.

Προσπάθεια να απεξαρτηθούν οι συναλλαγές τους από το δολάριο

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, τις δυνατότητες που υπάρχουν ώστε οι συναλλαγές τους (ενδεχομένως και άλλων χωρών) να απεξαρτηθούν από το δολάριο. Αυτό, άλλωστε, έχει ζωτική σημασία για τη Μόσχα σε περίπτωση που η Ουάσιγκτον αποφασίσει να αποκλείσει τη Ρωσία από το σύστημα SWIFT.

Δεν είναι τυχαίο ότι, σε αυτό το πλαίσιο, ήδη το 13% (ή και περισσότερο) των ρωσικών συναλλαγματικών αποθεμάτων – ανέρχονται σε περίπου 650 δισ. δολάρια – είναι πλέον σε γουάν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments