Διεθνή

Τραμπ ΗΠΑ: Υπό έρευνα για τον χειρισμό των εθνικών αρχείων

Τραμπ ΗΠΑ: Υπό έρευνα για τον χειρισμό των εθνικών αρχείων
Τραμπ ΗΠΑ: Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ τίθεται υπό έρευνα για τον χειρισμό των Εθνικών Αρχείων κατά την διάρκεια της προεδρίας του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει νέα έρευνα για τους χειρισμούς των Εθνικών Αρχείων των ΗΠΑ. Η έρευνα ξεκίνησε μετά το αίτημα της Εθνικής Υπηρεσίας Αρχείων (NARA) από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τον χειρισμό των αρχείων του Λευκού Οίκου από τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η παραπομπή της NARA στο Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι απάντηση στην ανακάλυψη 15 κιβωτίων εγγράφων που ανακτήθηκαν από την έπαυλη του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα, τα οποία δεν επιστράφηκαν στην κυβέρνηση μετά την αποχώρηση του πρώην Ρεπουμπλικανού προέδρου.

Πολλά έγγραφα σκίστηκαν

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι πολλά από τα έγγραφα σκίστηκαν. Σύμφωνα με πηγές, αξιωματούχοι υποπτεύονται ότι ο Τραμπ παραβίασε τους νόμους που σχετίζονται με το χειρισμό κυβερνητικών εγγράφων.

Είναι πιθανό κάποια να ήταν απόρρητα έγγραφα. Οι συζητήσεις παραμένουν προκαταρκτικές και είναι αβέβαιο εάν το υπουργείο Δικαιοσύνης θα ασχοληθεί με το θέμα. Σύμφωνα με πηγές, αξιωματούχοι υποπτεύονται ότι ο Τραμπ παραβίασε νόμους που σχετίζονται με τον χειρισμό κυβερνητικών εγγράφων. Είναι πιθανό κάποια να ήταν απόρρητα έγγραφα. Οι συζητήσεις παραμένουν προκαταρκτικές και είναι αβέβαιο εάν το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα αναλάβει το θέμα.

Τι προβλέπει ο νόμος περί προεδρικών αρχείων

Ο νόμος περί προεδρικών αρχείων (PRA), ο οποίος ψηφίστηκε το 1978, ορίζει τη διατήρηση όλων των προεδρικών αρχείων και δημοσιοποιεί τη νόμιμη ιδιοκτησία τους. Η πράξη θέτει επίσης την ευθύνη της τήρησης του καταστατικού στον νυν πρόεδρο. Η πράξη ήταν άμεση απάντηση στο σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ και την προσπάθεια του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον να καταστρέψει τα αρχεία του Οβάλ Γραφείου.

Έκθεση από το 2018 ισχυρίστηκε ότι ο Τραμπ συνήθως έσκιζε έγγραφα, αναγκάζοντας βοηθούς να τα μαγνητοσκοπήσουν ώστε να μην παραβιάσουν το PRA. Η Anne Weismann, επικεφαλής σύμβουλος των Πολιτών δεοντολογίας και ευθύνης, πιστεύει ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ πρέπει να διερευνήσει το θέμα.

Η δήλωση του Τραμπ

«Φανταστείτε το σενάριο αν επανεκλεγόταν ο Τραμπ και τι θα σήμαινε αυτό, και δεν υπήρχαν συνέπειες για όλες αυτές τις παραβιάσεις», δήλωσε, προσθέτοντας, «Καταλαβαίνω μέσα από το κλίμα που ζούμε, πως τα πάντα φαίνονται μέσα από έναν πολιτικό φακό. Αλλά δεν νομίζω ότι αυτό πρέπει να σταματήσει καθόλου το Υπουργείο Δικαιοσύνης».

Ο Τραμπ, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του και μετά την προεδρία του, ισχυρίζεται ότι δεν παραβιάζει κανέναν νόμο των ΗΠΑ. Την Τετάρτη, ο Τραμπ δημοσίευσε μια δήλωση που υποδηλώνει ότι η συζήτησή του με τη NARA ήταν «συνεργατική και με σεβασμό» και ότι είχε κανονίσει τη «μεταφορά κουτιών που περιείχαν Προεδρικά Μητρώα σε συμμόρφωση με τον Νόμο για τα Προεδρικά Μητρώα».

Η NARA είναι χωρίς πραγματικό μηχανισμό επιβολής για παραβιάσεις της PRA, σύμφωνα με νομικούς εμπειρογνώμονες. Ο ομοσπονδιακός νόμος ορίζει ότι είναι έγκλημα μόνο η καταστροφή ενός εγγράφου εάν κάποιος το κάνει γνωρίζοντας ότι παραβαίνει το νόμο. Το περιεχόμενο των εγγράφων που ανακτήθηκαν από το Mar-a-Lago δεν έχει αποκαλυφθεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments