Διεθνή

Ενεργειακή κρίση: “Σταματήστε να κατηγορείτε τη Μόσχα”

Ενεργειακή κρίση: “Σταματήστε να κατηγορείτε τη Μόσχα”
Ενεργειακή κρίση: Ο Μάρκο Αλβερά τοποθετήθηκε σχετικά με όσους κατηγορούν την Μόσχα για τα προβλήματα στην ενέργεια.

Ο Μάρκο Αλβερά μίλησε για την ενεργειακή κρίση και για την εμπλοκή της Ρωσίας. Ο επικεφαλής της ιταλικής εταιρείας φυσικού αερίου, υποστηρίζει στο Politico ότι η ΕΕ θα πρέπει να σταματήσει να κατηγορεί για την ενεργειακή κρίση την Ρωσία και να αρχίζει να αγοράζει φθηνό φυσικό αέριο το καλοκαίρι για να αποφύγει τον ανταγωνισμό με την Ασία για LNG κάθε χειμώνα.

«Εάν η Ευρώπη μπορούσε να κατασκευάσει 40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στρατηγικής αποθήκευσης που θα μπορούσαμε να γεμίσουμε το καλοκαίρι, ουσιαστικά δεν θα χρειαζόμασταν LNG τον χειμώνα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της SNAM. «Αυξάνει την ασφάλεια, δρα ως αποσβεστήρας σε περίπτωση αυξήσεων των τιμών και επιτρέπει στην Ευρώπη να κάνει κοινή αγορά φυσικού αερίου χωρίς να παρεμβαίνει στην αγορά».

“Υπάρχει περίπου 15% πτώση στην παραγωγή της ΕΕ τα τελευταία τρία χρόνια”

«Πολλές αποθήκες υπάρχουν ήδη, γιατί είναι αποθηκευτικός χώρος που θα μπορούσε να γεμίσει, αλλά οι έμποροι δεν θέλουν να το κάνουν» πρόσθεσε. «Λένε, ‘Γιατί να αγοράσω τώρα για να το αποθηκεύσω στα 70 ευρώ, αν ίσως το επόμενο καλοκαίρι υπάρξει άλλη μετάλλαξη του COVID και επιστρέψει στα 20 ευρώ;’».

Αυτό το είδος λήψης αποφάσεων με γνώμονα το κέρδος άφησε την ΕΕ απροετοίμαστη φέτος και είναι ένα λάθος που δεν έχει την πολυτέλεια να επαναληφθεί, δήλωσε ο Αλβερά.

«Υπάρχει περίπου 15% πτώση στην παραγωγή της ΕΕ τα τελευταία τρία χρόνια, καθώς η παραγωγή της Βόρειας Θάλασσας του Ηνωμένου Βασιλείου μειώνεται και το κοίτασμα φυσικού αερίου Groningen στην Ολλανδία κλείνει. Την ίδια στιγμή, η Κίνα αλλάζει 15 εκατομμύρια σπίτια ετησίως από άνθρακα σε φυσικό αέριο. .. κάθε δύο ή τρία χρόνια, προσθέτετε μια στο μέγεθος της Γαλλίας».

«Αυτό θα συνεχιστεί μετά το 2040»

Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι αγοραστές κυνηγούν λιγότερο φυσικό αέριο. «Αυτό θα συνεχιστεί μετά το 2040», καθώς η παγκόσμια πίεση για μείωση της χρήσης άνθρακα καταλήγει να αυξάνει τη ζήτηση για φυσικό αέριο, είπε.

Μεταξύ άλλων ο Αλβερά, δεν ενστερνίζεται την άποψη ότι τα δεινά του μπλοκ λόγω της κρίσης της προσφοράς οφείλονταν στο ότι η Μόσχα έκλεισε το στόμιο φυσικού αερίου – κάτι που ακούγεται συχνά στις Βρυξέλλες. Η Gazprom λέει ότι εκπληρώνει τα μακροπρόθεσμα συμβόλαιά της, αλλά δεν έχει στείλει πολύ επιπλέον αέριο στην ΕΕ.

Παρά την τρέχουσα κρίση, προέβλεψε ότι οι τιμές θα παραμείνουν σταθερές χάρη στον ήπιο χειμώνα. Εάν δεν υπάρχει τεράστιο πάγωμα τον Μάρτιο – «ένα μεγάλο θηρίο από την ανατολή» – τότε «θα περάσουμε» μέχρι το καλοκαίρι, είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments