Οικονομία

Ευρωπαϊκή Ένωση: Πόσο εξαρτημένη είναι από τη Ρωσία και το φυσικό αέριο

Ευρωπαϊκή Ένωση: Πόσο εξαρτημένη είναι από τη Ρωσία και το φυσικό αέριο

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Ευρωπαϊκή Ένωση: Η Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνο βρίσκεται ένα μέσω μιας πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης όπου πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνο βρίσκεται ένα μέσω μιας πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης όπου πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Πολλές φορές τελευταία έχει γίνει λόγος αν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να βαδίσει χωρίς τη Ρωσία και το φυσικό αέριο που διανείμει καθώς και το αν πρέπει να δημιουργηθούν νέα ενεργειακά εργαλεία.

Περίπου το 43% του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στην ΕΕ προέρχεται από τη Ρωσία, ενώ το υπόλοιπο καλύπτεται, σύμφωνα, με την Eurostat με εισαγωγές από την Νορβηγία, την Εγγύς Ανατολή, τις ΗΠΑ, την Αλγερία και την Λιβύη.

Πηγή φωτογραφίας: Pixabay

Η Γερμανία καλύπτει τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο κατά 55% από την Gazprom. Για τον ρόλο της Gazprom στην ενεργειακή κρίση ο ειδικός σε ζητήματα ενέργειας Γκέοργκ Τσάχμαν από την δεξαμενή σκέψης Bruegel των Βρυξελλών εξηγεί: «Είναι σαφές ότι η Gazprom εκμεταλλεύεται την ισχυρή παρουσία της στην αγορά και επηρεάζει τις τιμές αυξομειώνοντας την ποσότητα φυσικού αερίου που διοχετεύει στην ΕΕ».

Η Gazprom μεταφέρει το φυσικό αέριο σε συγκεκριμένα σημεία στα εξωτερικά σύνορα και στη συνέχεια οι χώρες-μέλη προμηθεύονται τις ποσότητες που χρειάζονται. Με άλλα λόγια η Γερμανία μπορεί να αγοράσει, για παράδειγμα, από την Ρωσία φυσικό αέριο, το οποίο στη συνέχεια να διοχετεύσει στην Πολωνία ή την Ουκρανία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments