Nέα της αγοράς

Αθήνα: Δεύτερη θέση στην Ευρώπη για να αγοράσεις διαμέρισμα

Αθήνα: Δεύτερη θέση στην Ευρώπη για να αγοράσεις διαμέρισμα

Πηγή Φωτογραφίας: Φωτογραφία - Eurokinissi

Χαμηλές οι τιμές αγοράς στην Αθήνα, υψηλά τα ενοίκια.

Από τις ελκυστικότερες πόλεις στην Ευρώπη για ξένους επενδυτές ακινήτων είναι η Αθήνα, γεγονός που δικαιολογεί και τον όγκο των αγοραπωλησιών τα τελευταία χρόνια, με πρωταγωνιστές αγοραστές από το εξωτερικό. Σε σχετική έρευνα η επενδυτική εταιρεία ProfitLevel αναφέρει ότι η Αθήνα αποτελεί τη δεύτερη καλύτερη αγορά για έναν επενδυτή, καθώς με βάση το επίπεδο των τιμών πώλησης κατοικιών και των προσδοκώμενων εσόδων από ενοίκια, απαιτούνται μόλις 17,66 χρόνια για να αποσβεστεί το ύψος της αρχικής επένδυσης.

Ένας επενδυτής που τοποθετείται στη Βαρσοβία της Πολωνίας θα χρειαστεί σχεδόν 31 χρόνια για να αποσβέσει τα κεφάλαιά του

Στην πρώτη θέση με μικρή διαφορά (17 έτη) κατατάσσεται η πόλη της Βαλένθια στην Ισπανία, ενώ ακολουθούν η Μασσαλία με 21,78 χρόνια απόσβεσης και η Βαρκελώνη με 22,5 χρόνια. Η δε Κρήτη (Ηράκλειο) βρίσκεται στην έκτη θέση της σχετικής λίστας με 23,37 χρόνια έως ότου αποσβεστεί το αρχικό κεφάλαιο της επένδυσης.

Στον αντίποδα, πόλεις στην Κεντρική Ευρώπη αποτελούν πλέον λιγότερο ελκυστικούς προορισμούς, λόγω της μεγάλης αύξησης των τιμών πώλησης κατοικιών τα τελευταία χρόνια. Ένας επενδυτής που τοποθετείται στη Βαρσοβία της Πολωνίας θα χρειαστεί σχεδόν 31 χρόνια για να αποσβέσει τα κεφάλαιά του, ενώ στην Πράγα 35,46 χρόνια και στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας 42,38 χρόνια. Είναι κι αυτός ένας λόγος για τον οποίο, εσχάτως, η ελληνική αγορά ακινήτων έχει αρχίσει να προσελκύει πιο «ώριμους» επενδυτές, δηλαδή ανθρώπους που δεν λειτουργούν κερδοσκοπικά, με στόχο το γρήγορο κέρδος, αλλά έχουν πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Ασφαλώς, στην εξέλιξη αυτή έχει συμβάλει και η σημαντική αύξηση των ενοικίων, ιδίως από το 2017 και μετά, μια εξέλιξη η οποία δεν έδειξε σημάδια ιδιαίτερης διόρθωσης την τελευταία διετία, παρά τη μεσολάβηση της πανδημίας. Σήμερα, με βάση τα στοιχεία του δικτύου ηλεκτρονικών αγγελιών Spitogatos.gr, το μέσο ζητούμενο ενοίκιο στην Αττική διαμορφώνεται σε 8 ευρώ/τ.μ., ενώ στο κέντρο της Αθήνας είναι ακόμα υψηλότερο, καθώς αγγίζει τα 8,8 ευρώ/τ.μ.

Αντίστοιχα, σε σχετική έκθεσή της το προηγούμενο φθινόπωρο, η RE/MAX Ελλάς ανέφερε ότι η ετήσια αύξηση των ενοικίων στο κέντρο της Αθήνας διαμορφώθηκε σε 11,6% κατά μέσον όρο. Συνολικά, από το 2017 μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι τα ενοίκια σε πολλές δημοφιλείς περιοχές της Αττικής έχουν καταγράψει αύξηση της τάξεως του 50%.

Με δεδομένο ότι οι τιμές πώλησης κατοικιών παραμένουν σε επίπεδο της τάξεως του 20%-30% χαμηλότερο, συγκριτικά με το απόγειό τους, πριν από την οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας, είναι σαφές ότι πολλοί ξένοι επενδυτές διαπιστώνουν ότι η ελληνική αγορά ακινήτων προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες.

Στο πλαίσιο αυτό, με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ, κατά το φετινό εννιάμηνο καταγράφηκαν εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό για την αγορά ακινήτων συνολικού ύψους 797,2 εκατ. ευρώ, έναντι 592 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Πρόκειται για αύξηση της τάξεως του 34,7% σε ετήσια βάση, έναντι μείωσης κατά 42,5% την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Το 2019 οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό με σκοπό την απόκτηση ακινήτων είχαν διαμορφωθεί σε 1,45 δισ. ευρώ, αποτελώντας διαχρονικό υψηλό. Αν δεν είχε μεσολαβήσει η πανδημία εκτιμάται ότι το μέγεθος αυτό θα συνέχιζε να αυξάνεται.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία, από την έναρξη του προγράμματος το 2014, μέχρι και το τέλος του 2021, έχουν χορηγηθεί συνολικά 9.610 άδειες παραμονής

Για το τρέχον έτος αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση του «κύματος» των ξένων επενδυτών, καθώς προβλέπεται ταχύτερη ανάκαμψη και του προγράμματος χορήγησης αδειών παραμονής «χρυσή βίζα» σε πολίτες εκτός Ε.Ε. Το 2021 καταγράφηκε αύξηση κατά 10,3%, καθώς εκδόθηκαν 1.035 νέες άδειες, από 938 το 2020.

Ως εκ τούτου, τα κεφάλαια που τοποθετήθηκαν στην ελληνική αγορά ακινήτων για τον σκοπό αυτό υπολογίζονται σε τουλάχιστον 258,7 εκατ. ευρώ. Με βάση τα τελευταία στοιχεία, από την έναρξη του προγράμματος το 2014, μέχρι και το τέλος του 2021, έχουν χορηγηθεί συνολικά 9.610 άδειες παραμονής σε μεμονωμένους επενδυτές και συνολικά 28.767 άδειες, υπολογίζοντας και τα μέλη των οικογενειών τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments