Διεθνή

Ουκρανία: Πώς προετοιμάζονται οι γειτονικές χώρες για πιθανές προσφυγικές ροές

Ουκρανία: Πώς προετοιμάζονται οι γειτονικές χώρες για πιθανές προσφυγικές ροές
Η μία μετά την άλλη οι χώρες - γείτονες της Ουκρανίας προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να βρεθούν αντιμέτωπες με "κύμα" προσφύγων

Για το ενδεχόμενο να βρεθούν αντιμέτωπες με μαζική εισροή προσφύγων από την Ουκρανία προετοιμάζονται οι γειτονικές χώρες.

Πολωνία

Η Πολωνία, σύμφωνα με τον πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, θα δημιουργήσει υποδομές για πρόσφυγες κοντά στα ανατολικά σύνορα της Πολωνίας με την Ουκρανία, ώστε η χώρα του να είναι προετοιμασμένη για μια μεγάλη εισροή Ουκρανών προσφύγων στην περίπτωση ρωσικής εισβολής.

«Τις επόμενες ημέρες θα συγκαλέσω μια ομάδα, η οποία θα ασχοληθεί με θέματα υλικοτεχνικής υποστήριξης, εγκαταστάσεων, μεταφορών, υποδομών», είπε ο Μοραβιέτσκι στους δημοσιογράφους. Ο ίδιος τόνισε ότι η ομάδα αυτή  θα έχει επίσης καθήκον να εξασφαλίσει την πρόσβαση των προσφύγων στην υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση. «Θα βοηθήσουμε τους Ουκρανούς να μετριάσουν τις συνέπειες μιας ρωσικής επίθεσης», υπογράμμισε.

Ρουμανία

Η Ρουμανία, η οποία μοιράζεται σύνορα πολλών χιλιομέτρων με την Ουκρανία, ολοκλήρωσε πρόσφατα ένα σχέδιο δράσης, όπως ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ο υπουργός Εσωτερικών Lucian Bode.

«Γνωρίζουμε ότι η Πολωνία ετοιμάζεται να υποδεχθεί 1 εκατομμύριο μετανάστες», είπε ο υπουργός. «Εμείς είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Για να προετοιμαστούμε, εξετάζουμε το πόσους χώρους υποδοχής θα μπορούσαμε να στήσουμε εν συντομία, εντός 10, 12 ή 24 ωρών. Κοιτάμε τι δυνατότητες φιλοξενίας έχουμε κοντά στα σύνορα, έπειτα στις γειτονικές τους περιοχές και σε ένα τρίτο στάδιο, στο ίδιο το εσωτερικό της χώρας».

Σλοβακία

Ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας είπε ότι αναμένει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, ακόμη και έπειτα από μιας περιορισμένης κλίμακας σύγκρουση. Ο υπουργός εσωτερικών Robert Mikulec είπε ότι η κυβέρνηση προετοιμαζόταν, από κοινού με τον στρατό,  για διάφορα πιθανά σενάρια και ότι βρισκόταν σε άμεση επικοινωνία με την κυβέρνηση της Ουκρανίας.

Ουγγαρία

Από την άλλη, η Ουγγαρία θα αναπτύξει απροσδιόριστο αριθμό στρατευμάτων κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία, τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και για ανθρωπιστικούς σκοπούς, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας στην επίσημη σελίδα της κυβέρνησης στο Facebook.

Ο υπουργός Άμυνας της Ουγγαρίας, Τίμπορ Μπένκο, δήλωσε ότι οι αναπτύξεις ήταν απαραίτητες, σε περίπτωση που η σύγκρουση που επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή στην ανατολική Ουκρανία εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα και προς τα σύνορα της Ουγγαρίας, μετέδωσε το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων MTI.

Ο υπουργός είπε ότι τις επόμενες ημέρες οι Ούγγροι θα δουν στρατιωτικό εξοπλισμό να μετακινείται προς την ανατολική Ουγγαρία.

Στα δυτικά τμήματα της χώρας, αυτή την εβδομάδα, ο στρατός πρόκειται να διεξάγει ετήσιες ασκήσεις μαζί με στρατεύματα του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου ενός μικρού αμερικανικού σώματος, δήλωσε το υπουργείο την περασμένη εβδομάδα.

Οι χώρες της Βαλτικής

Παράλληλα, οι βαλτικές χώρες της Λιθουανίας, Λετονίας και Εσθονίας έχουν ανακοινώσει πως προετοιμάζονται να υποδεχθούν πρόσφυγες. Πριν από περίπου 15 ημέρες, ο υπουργός Εσωτερικών της Λιθουανίας ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση είχε ζητήσει από τους δήμους να καταγράψουν τα διαθέσιμα καταλύματα που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες, επισημαίνοντας ότι αναμένει πολλούς να καταφθάσουν από την Πολωνία αεροπορικώς.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Λετονίας εξετάζει την δημιουργία κέντρων υποδοχής προσφύγων στα ανατολικά της σύνορα, με σκοπό τη φιλοξενία προσφύγων χωρίς έγγραφα που θα προέρχονται από την Ουκρανία. Το σχέδιο αυτό αναμένεται ακόμη να εγκριθεί από την λετονική κυβέρνηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments