Οικονομία

Ρωσία: Αυξάνεται η οικονομική πίεση λόγω των capital controls

Ρωσία: Αυξάνεται η οικονομική πίεση λόγω των capital controls
Ρωσία: Επιβολή capital controls ανακοίνωσε και η Ρωσική κυβέρνηση καθώς πλέον εντείνονται οι πιέσεις που έχουν επιφέρει στην οικονομία της χώρας, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Επιβολή capital controls ανακοίνωσε και η Ρωσική κυβέρνηση καθώς πλέον εντείνονται οι πιέσεις που έχουν επιφέρει στην οικονομία της χώρας, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Την επιβολή των ελέγχων στις αναλήψεις χρημάτων ανακοίνωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός, Μικαίλ Μισούστιν, λέγοντας ότι οι ξένοι επενδυτές δεν λαμβάνουν αποφάσεις στηριζόμενοι σε οικονομικά κριτήρια αλλά με βάση τις «πολιτικές πιέσεις».

«Για να διασφαλίσουμε πως οι επιχειρήσεις θα λάβουν σωστές αποφάσεις, αποφασίστηκε η επιβολή προσωρινών περιορισμών στην αποχώρηση από περιουσιακών στοιχείων από τη Ρωσία», δήλωσε ο ίδιος, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου αλλά και αναφορικά με το ανώτατο αναλήψιμο ποσό.

Διεθνείς εταιρίες, που λειτουργούν στη Ρωσία εδώ και δεκαετίες, έχουν ανακοινώσει ότι θα σταματήσουν τις επενδύσεις τους, μεταξύ των οποίων κολοσσοί του πετρελαϊκού κλάδου όπως η BP και η Shell, μέτοχοι αντίστοιχα στην κορυφαία ενεργειακή εταιρία της Ρωσίας Rosneft και στο εργοστάσιο υγροποιημένου φυσικού αερίου Sakhalin 2.

Οι επτά ρωσικές τράπεζες που οδηγούνται εκτός SWIFT

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά για τον αποκλεισμό επτά ρωσικών τραπεζών από το σύστημα χρηματοοικονομικών συναλλαγών SWIFT. Η λίστα είναι υποσύνολο του καταλόγου των τραπεζών οι οποίες αντιμετωπίζουν ήδη κυρώσεις από την Ε.Ε. και δεν περιλαμβάνει τη Sberbank ή την Gazprombank. Ο τελικός κατάλογος θα πρέπει να συμφωνηθεί έπειτα από συνομιλίες και με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση του ζητήματος.

Οι υπόλοιπες τράπεζες που βρίσκονται στη λίστα είναι οι Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank, Sovcombank και VEB.RF, βάσει της λίστας που επικαλείται το Bloomberg. Η απόφαση να αποκλειστούν ορισμένες ρωσικές τράπεζες από το σύστημα SWIFT, το οποίο χρησιμοποιείται για συναλλαγές αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε όλο τον κόσμο, ανακοινώθηκε το Σαββατοκύριακο μέσω κοινής δήλωση των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments