Διεθνή

Reuters-Αποκλειστικό: Η Ε.Ε. μπορεί να περιορίσει τα δικαιώματα της Ρωσίας στο ΔΝΤ

Reuters-Αποκλειστικό: Η Ε.Ε. μπορεί να περιορίσει τα δικαιώματα της Ρωσίας στο ΔΝΤ

Πηγή Φωτογραφίας: Φωτογραφία Αρχείου

Άλλες επιλογές που εξετάζονται περιλαμβάνουν την αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου της Ρωσίας καθώς και τον αποκλεισμό της πρόσβασής της, σε ένα ειδικό νόμισμα του ΔΝΤ,  ανέφεραν οι αξιωματούχοι. 

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν να μπλοκάρουν τη Ρωσία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, όπως αποκάλυψαν σε δηλώσεις τους στο Reuters έξι αξιωματούχοι. Αυτό το υπό συζήτηση σενάριο θα εντείνει την πίεση στην οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας και θα σηματοδοτήσει επίσης ένα συμβολικό, αλλά σημαντικό βήμα, εντείνοντας τη διεθνή απομόνωση της Μόσχας.

Μια επιλογή που εξετάζεται είναι να απομακρυνθεί πλήρως η Ρωσία από το ίδρυμα που λειτουργεί ως δανειστής έσχατης ανάγκης, είπαν αξιωματούχοι, αν και ορισμένοι σημείωσαν ότι αυτό θα αποδεικνυόταν δύσκολο αν όχι αδύνατο στην εφαρμογή του. «Υπάρχει αυτή η συζήτηση, αλλά το να διώξουμε εντελώς τη Ρωσία είναι μάλλον μη ρεαλιστικό λόγω της απαιτούμενης απαρτίας», είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, αναφερόμενος στην ευρεία υποστήριξη που απαιτείται μεταξύ των χωρών που περιλαμβάνουν την Κίνα.

Άλλες επιλογές που εξετάζονται

Άλλες επιλογές που εξετάζονται περιλαμβάνουν την αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου της Ρωσίας καθώς και τον αποκλεισμό της πρόσβασής της, σε ένα ειδικό νόμισμα του ΔΝΤ,  ανέφεραν οι αξιωματούχοι. 

Η Ρωσία έχει απομονωθεί οικονομικά μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, τη μεγαλύτερη επίθεση σε ευρωπαϊκό κράτος από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Μόσχα αποκαλεί την επίθεση «ειδική επιχείρηση». Οι περιορισμοί του ΔΝΤ θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος ενός ακόμη γύρου κυρώσεων, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μπαίνει στη δεύτερη εβδομάδα του. Η Ρωσία έχει ήδη πληγεί από πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής της τράπεζας, απαγόρευση από τον εναέριο χώρο της Ε.Ε., του Καναδά και των ΗΠΑ, την απομάκρυνση ορισμένων τραπεζών της από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT και κυρώσεις σε μια ομάδα Ρώσων μεγιστάνων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχούν τώρα ότι η Μόσχα, αποκομμένη από μεγάλο μέρος των αποθεματικών της 630 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε 17 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποθεματικά του ΔΝΤ, τα οποία και έλαβε πέρυσι όταν το ΔΝΤ, που την ενίσχυε έτσι  για την καταπολέμηση της πανδημίας του COVID-19. 

Για να δαπανήσει τα 17 δισεκατομμύρια δολάρια του “εικονικού” νομίσματος SDR, η Ρωσία θα πρέπει να βρει χώρες που θα είναι πρόθυμες να ανταλλάξουν τα χρήματα αυτά με τα υποκείμενα νομίσματα, μια προοπτική που υπό αυτές τις συνθήκες θεωρείται μάλλον απίθανη. Αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν τη Ρωσία από το να επωφεληθεί από τα αποθεματικά της στο ΔΝΤ,  λέγοντας ότι η Μόσχα αντιμετωπίζει μεγάλα, αν όχι ανυπέρβλητα εμπόδια για να το κάνει. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι τους, που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία των διαθέσιμων ομολόγων στο σύστημα συναλλαγών SDR του ΔΝΤ, δεν θα προβούν σε τέτοιες ανταλλαγές, διαβεβαίωσε ο αξιωματούχος. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments