People

Με ένα νεύμα στην κλιματική αλλαγή, το Iditarod της Αλάσκας σηματοδοτεί την 50ή του χρονιά

Με ένα νεύμα στην κλιματική αλλαγή, το Iditarod της Αλάσκας σηματοδοτεί την 50ή του χρονιά
Η περιπέτεια του Iditarod & η εμπειρία στα παρασκήνια είναι μια απίστευτη ευκαιρία.

Κάθε χρόνο από το 1973, η Αλάσκα γιορτάζει τις αρετές της επιμονής και του σθένους φιλοξενώντας το Iditarod, έναν αγώνα έλκηθρου σκύλων 1.000 μιλίων (1.610 χιλιομέτρων) στην παγωμένη έρημο της πολιτείας που σπρώχνει τους συμμετέχοντες στα όρια των αντοχών τους.

Πλέον όμως η Αλάσκα είναι πολύ λιγότερο παγωμένη από ό,τι πριν από 50 χρόνια. Η πολιτεία έχει θερμανθεί με περισσότερο από διπλάσιο ρυθμό από τον παγκόσμιο, αλλάζοντας την κούρσα του Anchorage-to-Nome μαζί με σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής στον μακρινό βορρά.

«Η Αλάσκα είναι ένα παιδί μπροσούρας για την υπερθέρμανση του πλανήτη», δήλωσε ο Rob Urbach, διευθύνων σύμβουλος του Iditarod Sled Dog Race, ο οποίος πραγματοποιεί την παραδοσιακή τελετουργική του έναρξη στη μεγαλύτερη πόλη της Αλάσκας το Σάββατο.

Σχεδόν 50 mushers και τα σκυλιά τους έχουν εγγραφεί για να διαγωνιστούν στον αγώνα

Το Iditarod έχει αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις στην ιστορία του, συμπεριλαμβανομένης της έντονης κριτικής από ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων που πίεσαν τους εταιρικούς χορηγούς να σταματήσουν την υποστήριξή τους στο Iditarod επειδή λένε ότι ο αγώνας είναι απάνθρωπος για τα σκυλιά.

Με το Anchorage να φτάνει σε σχεδόν ρεκόρ ζέστης στα τέλη του χειμώνα, οι υπενθυμίσεις του μεταβαλλόμενου κλίματος θα αφθονούν φέτος. Αντί για χνουδωτό χιόνι, η βροχή έχει βυθίσει την περιοχή τις τελευταίες ημέρες, αφήνοντας μια επίστρωση πάγου σε δρόμους και μονοπάτια.

Ευτυχώς για τους mushers και τα σκυλιά τους – που προτιμούν να τρέχουν σε καθαρό, κρύο καιρό – το τμήμα Anchorage των 11 μιλίων (17,7 χλμ) του αγώνα είναι απλώς τελετουργικό. Ο χρονομετρημένος διαγωνισμός ξεκινά την Κυριακή, όταν οι ομάδες πρόκειται να αναχωρήσουν από τη λίμνη Willow, περίπου 75 μίλια (120 χιλιόμετρα) βόρεια της πόλης.

«Κάθε ένας από αυτούς τους μασέρ μπορεί να σταματήσει και να κάνει ένα μεσημεριανό διάλειμμα», είπε ο Νόρντμαν κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των μέσων ενημέρωσης την Τετάρτη. “Αν κάνει πολύ ζέστη, σταματούν. Είναι μακρύς ο δρόμος μέχρι το Nome.”

ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Με την πάροδο του χρόνου, το μεταβαλλόμενο κλίμα έχει αναγκάσει σημαντικές προσαρμογές. Πιο πρόσφατη το 2017, όταν ασυνήθιστα ζεστές συνθήκες ανάγκασαν το Iditarod να μεταφέρει την επανεκκίνηση του πολύ πιο βόρεια, στο Fairbanks.

Το 2020, οι πλημμύρες κατέκλυσαν τον εξαιρετικά λεπτό πάγο της Βερίγγειας Θάλασσας που οι ομάδες έπρεπε να παρακάμψουν κοντά στο τέλος του αγώνα. Τρεις δρομείς και τα σκυλιά τους έπρεπε να διασωθούν από την παράκτια τοποθεσία μόλις 25 μίλια (40 χλμ.) από τη γραμμή τερματισμού Nome. Οι διαγωνιζόμενοι που ακολούθησαν έπρεπε να μεταφερθούν πιο μακριά στην ενδοχώρα για να αποφύγουν τα λιμνάζοντα νερά.

Το Iditarod έχει υποστεί άλλες μεγάλες αλλαγές από τότε που ο ιδρυτής του αγώνα Joe Redington Sr. υποθήκευσε το σπίτι του για να χρηματοδοτήσει τον πρώτο αγώνα το 1973. Εκείνη τη χρονιά, ο νικητής έφτασε στο Nome σε 20 ημέρες, ο προϋπολογισμός ήταν λιγοστός και ο ανταγωνισμός ήταν τόσο χαμηλών τόνων που Το γεγονός μερικές φορές παρομοιαζόταν με ένα ταξίδι κάμπινγκ 1.000 μιλίων.

«Προφανώς, ήμασταν ικανοποιημένοι μόνο με το να φτάσουμε στο Nome», είπε ο Dan Seaavey από το Seward της Αλάσκας, ένας από τους μασέρ στον εναρκτήριο αγώνα.

Τώρα, πολλοί Iditarod mushers – όπως ο υπερασπιστής του πρωταθλητή Dallas Seaavey, ο εγγονός του Dan Seaavey – είναι επαγγελματίες. Ο εξοπλισμός είναι υψηλής τεχνολογίας, οι δρομείς παρακολουθούνται με GPS, οι θαυμαστές σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν ζωντανή κάλυψη μέσω υπηρεσιών ροής κατά παραγγελία και οι νικητές φτάνουν στη γραμμή τερματισμού Nome εντός εννέα ημερών.

Ο αγώνας έχει επίσης προσαρμοστεί στην πανδημία COVID-19. Ο αγώνας του περασμένου έτους μετατράπηκε σε μια διαδρομή μήκους περίπου 860 μιλίων (1.384 χλμ.) που ξεκίνησε και τελείωσε κοντά στη λίμνη Willow, αποφεύγοντας όλα τα ιθαγενή χωριά που βρίσκονται κατά μήκος του μονοπατιού.

Το φετινό Iditarod επέστρεψε στην παραδοσιακή διαδρομή προς το Nome, αν και ορισμένα πρωτόκολλα ασφαλείας για τον COVID-19 παραμένουν σε ισχύ, όπως υποχρεωτικά εμβόλια, δοκιμές και κοινωνική απόσταση. Οι προφυλάξεις, που κρίνονται απαραίτητες για την προστασία των ευάλωτων χωριών με αραιές ιατρικές υπηρεσίες, είναι κατάλληλες για μια εκδήλωση που τιμά μια ιστορική αποστολή ιατρικής διάσωσης στο Nome, είπε ο Urbach.

«Εξακολουθούμε να διοχετεύουμε το 1925, το Serum Run to Nome», είπε, αναφερόμενος στο περίφημο ρελέ έλκηθρου που έφερε το φάρμακο διφθερίτιδας στην πόλη εξόρυξης χρυσού στη Βερίγγειο Θάλασσα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments