Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Στις 13 Μαρτίου η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Ελληνοτουρκικά: Στις 13 Μαρτίου η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν
Προκλητικές δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ,ο οποίος επιβεβαίωσε τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στις 13 Μαρτίου στην Τουρκία., λέγοντας χαρακτηριστικά για το περιεχόμενο των συζητήσεων ότι είναι "μεγάλος ο φάκελος της Ελλάδας"

Την προσεχή Κυριακή 13 Μαρτίου θα γίνει η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως επιβεβαίωσε το απόγευμα της Δευτέρας, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας (AKP) Ομέρ Τσελίκ.

Οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν πως Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν, επρόκειτο να έχουν συνάντηση στο πλαίσιο της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη, όπου μετά τη λειτουργία στο Φανάρι, θα ακολουθούσε γεύμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει αποδεχτεί την πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη για να παρευρίσκεται στο Φανάρι στις 13 Μαρτίου, για τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας.

Ομέρ Τσελίκ: Μεγάλος ο φάκελος της Ελλάδας

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, ανάφερε πως ο Τούρκος πρόεδρος θα θέσει όλα τα ζητήματα που θεωρεί σημαντικά η τουρκική πλευρά σημειώνοντας πως «ο φάκελος που αφορά την Ελλάδα είναι μεγάλος».

Μάλιστα, όπως μετέδωσε το OPEN και η ανταποκρίτρια  στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, ο Τσελίκ τόνισε πως ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα θέσει «όλα τα ζητήματα στον Μητσοτάκη». Όπως είπε ο Ομέρ Τσελίκ, «ο φάκελος της Ελλάδας είναι περιεκτικός, είναι μεγάλος φάκελος. Υπάρχουν πολλά ζητήματα, από τις έρευνες φυσικού αερίου μέχρι το θέμα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου».

Στην συνέχεια προκαλώντας με τις δηλώσεις του, είπε: «Τελευταία η Ελλάδα βλέπουμε ότι προσπαθεί τα διμερή ζητήματα που χρήζουν επίλυσης να τα αναγάγει σε τουρκο-ευρωπαϊκά θέματα, αλλά είναι εξαιρετικά λάθος αυτή η προσέγγιση. Η Ελλάδα πρέπει να το καταλάβει αυτό. Είμαστε γείτονες, ζούμε μαζί και αυτά τα ζητήματα εμείς μπορούμε να τα λύσουμε. Η ευαισθησία που έχει η Τουρκία για τη Γαλάζια Πατρίδα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ή να επικριθεί».

Συνεχίζοντας δε, είπε: «Ο φάκελος περιλαμβάνει από το θέμα της υφαλοκρηπίδας μέχρι και τη στρατικοποίηση των νησιών εκ μέρους της Ελλάδας και όλα αυτά θα συζητηθούν φυσικά. Γιατί αυτά συμβαίνουν μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου. Τρυπάει βάρκες μεταναστών/προσφύγων από τη Συρία, από την Ανατολική Μεσόγειο, τους υποβάλει σε βασανιστήρια. Κι αυτά γίνονται μπροστά στα μάτια του κόσμου. Πρέπει να σταματήσει να θέτει υπό αμφισβήτηση τα δικαιώματα της Τουρκίας στη Γαλάζια Πατρίδα. Φυσικά υπάρχει το ζήτημα της ΤΔΒΚ και το άνοιγμα των Βαρωσίων. Η Ελλάδα και Ε/Κ πλευρά συνεχίζουν την απέλπιδα εκστρατεία. Η  ΤΔΒΚ είναι κυρίαρχο κράτος και πρέπει να επιδεικνύουν σεβασμό. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνουν στη βάση των δύο κρατών. Όπως είπα είναι μεγάλος ο φάκελος, υπάρχουν μηχανισμοί που λειτουργούν αλλά δεν χρειάζεται να κρύβουμε τις διαφορές μας πλέον, γι’ αυτό το λόγο όλα αυτά τα ζητήματα θα συζητηθούν αναλυτικά σε αυτή τη συνάντηση που θα γίνει. Ο πρόεδρός μας φυσικά εδώ και καιρό δίνει ηχηρά μηνύματα σε αυτό το θέμα. Η πολιτική μας θα εξηγηθεί για άλλη μια φορά στον Έλληνα πρωθυπουργό», σημείωσε ο Ομέρ Τσελίκ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι είπε πει σε πρόσφατη συνέντευξη του

Στην συνέντευξη του στον Alpha, ο πρωθυπουργός είχε δώσει και το στίγμα των ελληνικών επιδιώξεων από μια ενδεχόμενη, νέα συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν: «…δεν θα έρθει ξαφνικά μια άνοιξη και θα έχουμε ξεπεράσει όλες τις διαφορές μας, αλλά πιστεύω ότι οι συναντήσεις οι οποίες διευκολύνουν στο να εκτονωθεί ένα κλίμα έντασης το οποίο δεν έχει πυροδοτήσει η Ελλάδα, νομίζω ότι μόνο χρήσιμες μπορούν να είναι σε αυτή τη συγκυρία».

Στην Αθήνα θεωρούν ότι η συνάντηση των δυο ηγετών θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για να κατέβουν οι τόνοι αλλά και για να σταματήσει η αναθεωρητική ρητορική. «Να σταματήσουμε να ακούμε αυτές τις αδιανόητες συζητήσεις περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και περί κυριαρχίας των νησιών που συνδέεται με την αποστρατικοποίηση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments