Οικονομία

Κριστίν Λαγκάρντ: Δεδομένης της κατάστασης δεν βλέπουμε κανένα στοιχείο στασιμότητας

Κριστίν Λαγκάρντ: Δεδομένης της κατάστασης δεν βλέπουμε κανένα στοιχείο στασιμότητας
Κριστίν Λαγκάρντ: Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε πως  «Δεν βλέπουμε επί του παρόντος κανένα στοιχείο στασιμότητας».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε πως  «Δεν βλέπουμε επί του παρόντος κανένα στοιχείο στασιμότητας». Ερωτηθείσα κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο Ινστιτούτο Montaigne στο Παρίσι αν εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης υπάρχει κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού, δηλαδή υποτονικής ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού η Λαγκάρντ απάντησε πως «δεδομένης της ανάκαμψης που βρισκόταν σε εξέλιξη, δεν βλέπουμε στασιμότητα της οικονομίας στον ορίζοντα του 2022, ούτε του 2023, ούτε του 2024». Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα κάτω, στο 3,7%,την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη.

Λαγκάρντ: Θα υπάρξει μεσοδιάστημα μεταξύ του τερματισμού των ομολόγων και της αύξησης των επιτοκίων

Θα υπάρξει ένα «πρόσθετο μεσοδιάστημα» μεταξύ του σχεδιαζόμενου τερματισμού του προγράμματος αγορών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσεη πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Η ίδια τόνισε ότι οι αυξήσεις του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ θα είναι σταδιακές και θα γίνουν μετά από κάποιο χρόνο από τη λήξη του προγράμματος αγορών ομολόγων, η οποία αναμένεται στο τρίτο τρίμηνο του 2022, αν δεν υπάρξει περαιτέρω χρηματοπιστωτική αναταραχή.

«Με αυτό διατηρείται η παραδοσιακή λογική αλληλουχίας (των πολιτικών μας), αλλά μας δίνει και επιπλέον χρόνο, αν χρειαστεί, μετά τον τερματισμό των αγορών ομολόγων και πριν κάνουμε το επόμενο βήμα προς την ομαλοποίηση», σημείωσε. Οι επενδυτές ενίσχυσαν τα στοιχήματά τους για αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ μετά τη χθεσινή αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας και παρά την αβεβαιότητα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments