Άποψη

Ένας χρόνος πριν από την…προεκλογική περίοδο!

Ένας χρόνος πριν από την…προεκλογική περίοδο!

Πηγή Φωτογραφίας: Ευρωκίνηση

Ο Δημήτρης Μιχαλέλης γράφει στο pagenews.gr λέγοντας ότι τα σενάρια, είναι καλά όταν δεν υπάρχει πραγματικό διακύβευμα. Και η Κυβέρνηση έχει να δώσει άμεσες και πειστικές απαντήσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας των Πολιτών.

Είναι κι αυτό ένα από τα Ελληνικά παράδοξα! Συνήθως «γιορτάζουμε» επετείους γεγονότων που συνέβησαν. Στην περίπτωσή μας, την ιδιάζουσα Ελληνική περίπτωση, έχουμε μία… (ας την πούμε) «επέτειο» πριν από το γεγονός που θα συμβεί. Ο Απρίλιος που διανύουμε είναι ο μήνας που θέτει το χρονικό όριο του ενός έτους πριν από την έναρξη της επίσημης προεκλογικής περιόδου.

Η απόφαση

Η απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου και -σύμφωνα με ανθρώπους που είναι σε θέση να γνωρίζουν- του ιδίου του Πρωθυπουργού είναι ο προεκλογικός χρόνος να αρχίσει να τρέχει από τον Απρίλιο του 2023! Πριν από μια εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημοσίως βγήκε και τοποθετήθηκε για τα δυο σενάρια που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας: πρόωρες εκλογές και αλλαγή εκλογικού νόμου. Και για τα δυο οι θέσεις του ήταν απολύτως σαφείς, καθώς δεν έδωσε ούτε μια πιθανότητα να ισχύουν. Η δημόσια αυτή τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, δεν ήταν η μόνη παρέμβασή του ως προς τα προεκλογικά σενάρια. Λέγεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προ ημερών σε στενό κύκλο συνεργατών του ξεκαθάρισε να μην ασχολούνται με εκλογές πριν από τον Απρίλιο του 2023.

Εδώ όμως χρειάζεται να επιστήσουμε την προσοχή στο εξής: το μήνυμα του Πρωθυπουργού είχε αποδέκτες στην Κυβέρνηση, όχι στο κόμμα! Το κόμμα ανεβάζει και θα ανεβάσει κι άλλο στροφές, καθώς ο ρόλος του είναι πολυεπίπεδος. Όχι μόνο διότι επίκειται το Συνέδριο της ΝΔ (6-8 Μαΐου), αλλά διότι πάνω στις κομματικές οργανώσεις που επαναδραστηριοποιούνται θα δομηθεί η επιχείρηση να προσεγγιστούν οι πολίτες και να «επικοινωνηθούν» τα μηνύματα και το έργο της Κυβέρνησης.

Η καθημερινότητα

Για τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση εκλογικά διλήμματα, στην παρούσα φάση, δεν υπάρχουν. Πριν από τα εκλογικά διλήμματα -που θα αρχίσουν να τίθενται με αυξανόμενη ένταση από τη ΔΕΘ του 2022 και μετά- η Κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει τα διλήμματα της καθημερινότητας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι στενοί του συνεργάτες γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι υπερέχουν στο βασικό

δίλημμα «ποιος μπορεί να κάνει καλύτερα τη δουλειά». Όμως για να αποκτήσει δυναμική αυτό το δίλημμα, πρέπει πρώτα να αποκτήσει περιεχόμενο και μάλιστα ισχυρό, πραγματικό, υπαρκτό και ακόμη πιο πλούσιο. Και για να προκύψει αυτό το περιεχόμενο υπάρχει μια ικανή και αναγκαία συνθήκη: να αντιμετωπίσει επιτυχημένα όλα τα προβλήματα της καθημερινότητας και να δώσει πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματα των πολιτών.

Όχι σε πρόωρες

Δεν περνά απαρατήρητο από το Μέγαρο Μαξίμου και τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού που αναλύουν τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, ότι παρά τον ορυμαγδό καταστροφολογίας και τον καθημερινό βομβαρδισμό των πολιτών με το αίτημα (κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ) για ε=πρόωρες εκλογές, οι πολίτες δεν ευθυγραμμίζονται. Κάτι που, όπως εκτιμούν συνεργάτες του Πρωθυπουργού, σημαίνει ότι οι πολίτες αναμένουν από την Κυβέρνηση κι άλλες παρεμβάσεις, κι άλλες αντιδράσεις και της πιστώνουν τις μέχρι σήμερα ενέργειες. Ασχέτως βεβαίως -κάτι που αποδέχεται και το Μαξίμου- του γεγονότος ότι η ακρίβεια ροκανίζει την αύξηση του εισοδήματος που επετεύχθη για κατηγορίες πολιτών.

Και η αντιπολίτευση κρίνεται

Σε πρόφατη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου επισημάνθηκε με σημασία ότι στο τέλος και ενώπιον της κάλπης «θα κριθούμε όλοι για τις απαντήσεις που δώσαμε στην καθημερινότητα και στους Πολίτες». Η Κυβέρνηση, προφανώς με όσα έκανε και δεν έκανε…

Αλλά και η αντιπολίτευση: όχι όπως εσφαλμένα νομίζει από το τι υπόσχεται, αλλά από το τι οι Πολίτες θεωρούν ότι μπορεί να κάνει και μάλιστα καλύτερα από τη ΝΔ… Διότι η…Δεύτερη Φορά Αριστερά (όπως ονομάζουν την επιχείρηση επανόδου στην εξουσία οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ και τα φιλικά του ΜΜΕ) έχει μια θεμελιώδη διαφορά από την ΠΦΑ (Πρώτη φορά Αριστερά): δεν έχει πλέον ούτε το άλλοθι της «άγνοιας», της απειρίας, του ρομαντικού ενθουσιασμού του πρωτάρη, ή του ηθικού πλεονεκτήματος. Κυβέρνησε με μετρήσιμα αποτελέσματα. Κι αυτά, όχι μόνο κρίθηκαν και αξιολογήθηκαν στις εκλογές του Ιουλίου του 2019, αλλά πλέον αποτελούν τη Λυδία Λίθο πάνω στην οποία δοκιμάζονται η ανθεκτικότητα και η αξιοπιστία των υποσχέσεων.

Τα προβλήματα

Η Κυβέρνηση λοιπόν έχει ένα χρόνο μπροστά της. Με κύριο μέλημα όχι τη σεναριολογία και την εικοτολογία, αλλά τη δράση κατά της ακρίβειας και την απάντηση στα αιτήματα των Πολιτών. Οι παρεμβάσεις στην καθημερινότητα, αλλά και οι μετρήσιμες αλλαγές στη ζωή και στους προϋπολογισμούς του κάθε νοικοκυριού, είναι οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης. Κι αν πρέπει κάποιοι εντός της Κυβέρνησης να μεταφράσουν τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, τότε…αυτό ήταν το μήνυμά τους! Και εκεί (στην καθημερινότητα) θα κριθεί (ΑΝ γίνει) και ο ανασχηματισμός.

Ο Απρίλιος αυτός, είναι ένας ακόμη δύσκολος μήνας που οδηγεί μεν στην Ανάσταση (στις 23 του μήνα), αλλά δεν είναι βέβαιο ότι η πολιτική θα ακολουθήσει τους ρυθμούς της Χριστιανικής παράδοσης και της Θρησκείας. Και μάλλον ο…Γολγοθάς της Κυβέρνησης θα είναι μακράς διαρκείας.

Αυτόν το μήνα αναμένονται η ανακοίνωση του νέου κατώτατου μισθού, αλλά και πιθανές παρεμβάσεις σε ενέργεια και τρόφιμα. Εντός του Μαΐου θα διαπιστώσει η Κυβέρνηση ποια στάση θα κράτησε η ΕΕ ως προς την ενέργεια και τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Οι ελπίδες να αποκτήσει κοινό βηματισμό η Ευρώπη είναι λιγοστές. Άλλη μια αργοπορία θα συνιστά την προσθήκη του πρώτου κομματιού στο πάζλ του «κακού σεναρίου» το οποίο απεύχεται η Κυβέρνηση. Ποιο είναι αυτό; Μη απόφαση της ΕΕ (ολιγωρία και καθυστέρηση)-περαιτέρω αύξηση τιμών ενέργειας (κι άρα λογαριασμών) εντός του θέρους και του χειμώνα-χειρόφρενο στις επενδύσεις. Ήδη το Bloomberg, όπως διαβάσατε στο pagenews.gr, προβλέπει δυσκολίες σε παγκόσμια κλίμακα.

Κι όπως έχουμε πει, δυστυχώς με το…Ελληνικό παράδοξο επιβεβαιώνεται πλήρως και ο νόμος τους χάους: πετάει μια πεταλούδα στην Κίνα και…προκαλείται πρόβλημα στην Αθήνα! Εύθραυστη οικονομία-λεπτές ισορροπίες. Που χρόνος για εκλογές…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments