Διεθνή

Μπόρις Τζόνσον: Επίσκεψη “έκπληξη” στο Κίεβο – Συναντήθηκε με Ζελένσκι

Μπόρις Τζόνσον: Επίσκεψη “έκπληξη” στο Κίεβο – Συναντήθηκε με Ζελένσκι

Πηγή Φωτογραφίας: Dailymail

Η φωτογραφία κοινοποιήθηκε από Ουκρανούς αξιωματούχους γράφοντας: «Έκπληξη» με emoji που κλείνει το μάτι

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ  Ζελένσκι  στο Κίεβο σε μια απροειδοποίητη επίσκεψη, αφού ταξίδεψε στην ουκρανική πρωτεύουσα αργά την Παρασκευή.

Μια φωτογραφία που κοινοποιήθηκε από Ουκρανούς αξιωματούχους δείχνει τους δύο ηγέτες να κάθονται απέναντι σε ένα τραπέζι ο ένας από τον άλλο σε ένα μεγάλο δωμάτιο, με τις αντίστοιχες σημαίες τους στην άκρη. Ο Τζόνσον φορούσε ένα σκούρο κοστούμι και ο Ζελένσκι μια χακί φόρμα, την υπογραφή του σε δημόσιες εμφανίσεις από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Λεπτομέρειες της συνάντησης δεν είχαν δημοσιοποιηθεί πριν από τη δημοσιοποίηση της εικόνας. Η Πρεσβεία της Ουκρανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν από τις πρώτες που μοιράστηκε τη φωτογραφία, γράφοντας: «Έκπληξη» με emoji που κλείνει το μάτι.

Ένας εκπρόσωπος του Νο 10 της Ντάουνιγκ Στριτ, είπε αργότερα ότι ο Πρωθυπουργός χρησιμοποιούσε την επίσκεψη για να καθορίσει ένα νέο πακέτο οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας. Χθες, ο κ. Τζόνσον ανακοίνωσε ότι η Βρετανία θα στείλει όπλα αξίας 100 εκατομμυρίων λιρών στην Ουκρανία.

«Ο πρωθυπουργός ταξίδεψε στην Ουκρανία για να συναντήσει προσωπικά τον Πρόεδρο Ζελένσκι, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον ουκρανικό λαό», είπε ο εκπρόσωπος. «Θα συζητήσουν τη μακροπρόθεσμη υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουκρανία και ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει ένα νέο πακέτο οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας». 

Η επίσκεψη του κ. Τζόνσον τον καθιστά τον πρώτο ηγέτη της G7 που επισκέπτεται το Κίεβο μετά το ξέσπασμα του πολέμου και ακολουθεί τα ταξίδια στο Κίεβο της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ την Παρασκευή και της επίσκεψης του Αυστριακού Καγκελαρίου Καρλ Νεχάμερ, νωρίτερα το Σάββατο. 

Ο βοηθός του προέδρου της Ουκρανίας Andriy Sybiha έγραψε στο Facebook: «Η επίσκεψη του Μπόρις Τζόνσον στο Κίεβο ξεκίνησε μόλις τώρα με μια τετ-α-τετ συνάντηση με τον Πρόεδρο Ζελένσκι. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο ηγέτης στην αμυντική υποστήριξη της Ουκρανίας», πρόσθεσε, περιγράφοντας τον Τζόνσον ως «αρχηγό του αντιπολεμικού συνασπισμού. Ο ηγέτης των κυρώσεων στον Ρώσο επιτιθέμενο ». 

Τον περασμένο μήνα, αναφέρθηκε ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε από αξιωματούχους να εξετάσουν την πρακτικότητα και την αξία του ταξιδιού στην ουκρανική πρωτεύουσα για συνομιλίες με τον Ουκρανό ομόλογό του. Έκτοτε, η Μόσχα έχει αποσύρει τις δυνάμεις της από το Κίεβο και τη γύρω περιοχή σε μια προσπάθεια να επικεντρώσει εκ νέου τη στρατιωτική της εκστρατεία στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς.

Εκείνη την εποχή, αξιωματούχοι ασφαλείας λέγεται ότι «ανησύχησαν» με την προοπτική του Τζόνσον να ταξιδέψει σε εμπόλεμη ζώνη. Αλλά μια πηγή του Whitehall είπε ότι ο πρωθυπουργός «θέλει να φύγει» εάν μπορέσει να λειτουργήσει.

Η πηγή πρόσθεσε: «Αν παραμερίσετε τις ανησυχίες για την ασφάλεια, οι οποίες είναι σημαντικές, το ερώτημα είναι εάν υπάρχει κάτι επιπλέον που θα μπορούσατε να επιτύχετε εάν επισκεφθείτε προσωπικά ή αν θα ήταν απλώς μια ένδειξη αλληλεγγύης και αν αυτό είναι αρκετό. στόχος από μόνος του ».  

Μιλώντας νωρίτερα σήμερα, ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία είναι «ακόμα έτοιμη» να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, οι οποίες έχουν σταματήσει μετά την ανακάλυψη των φρικαλεοτήτων στη Μπούχα και σε άλλες περιοχές κοντά στο Κίεβο.

«Η Ουκρανία έλεγε πάντα ότι είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις και αναζητά οποιονδήποτε τρόπο για να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο», είπε ο Ζελένσκι σε προηγούμενη συνέντευξη Τύπου με τον Αυστριακό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ, ο οποίος επισκέφθηκε την Μπούκα.

«Δυστυχώς, παράλληλα βλέπουμε τις προετοιμασίες για σημαντικές μάχες, ορισμένοι λένε αποφασιστικές, στα ανατολικά», είπε, αναφερόμενος σε μια αναμενόμενη ρωσική επίθεση.

«Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε και να κοιτάξουμε παράλληλα να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο μέσω της διπλωματίας», πρόσθεσε.

Οι τελευταίες πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών έλαβαν χώρα στις 29 Μαρτίου, κατά τις οποίες οι Ουκρανοί διαπραγματευτές λέγεται ότι έδειξαν την ετοιμότητά τους να αποδεχθούν την ουδετερότητα σε αντάλλαγμα για εγγυήσεις ασφαλείας από τρίτα μέρη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments