Διεθνή

Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Επείγουσα σύσταση CDC σε γιατρούς – Αναζητούν την αιτία

Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Επείγουσα σύσταση  CDC σε γιατρούς – Αναζητούν την αιτία

Πηγή Φωτογραφίας: dw/metro/advancedidmedical

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές παγκοσμίως για την ανεξήγητη επιδημία παιδικής ηπατίτιδας - Οι αρμόδιες αρχές συστήσουν στους γιατρούς να αναφέρουν άμεσα τα κρούσματα, αναζητώντας παράλληλα την αιτία

Ανησυχία έχουν προκαλέσει σε όλο τον κόσμο τα ανεξήγητα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά σε Αμερική και Ευρώπη, με τις αμερικανικές υγειονομικές αρχές να αρχίζουν να λαμβάνουν μέτρα.

Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές κάλεσαν τους γιατρούς σε όλες τις ΗΠΑ να είναι σε εγρήγορση για την περίπτωση κρουσμάτων ηπατίτιδας σε παιδιά, η οποία ενδέχεται να συνδέεται με έναν ιό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα, στο πλαίσιο της ευρύτερης έρευνας που διεξάγεται για τις ανεξήγητες μέχρι τώρα περιπτώσεις σοβαρής ασθένειας που εμφάνισαν μικρά παιδιά.

Αναζητούνται τα αιτία της λοίμωξης

Το Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ανέφερε ότι συνεργάζεται με αντίστοιχες υπηρεσίες στην Ευρώπη για να κατανοήσουν τα αίτια της λοίμωξης. Σε πολλά κρούσματα στην Ευρώπη, αλλά όχι σε όλα, έχει εντοπιστεί ένας αδενοϊός, που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα. Νωρίτερα σήμερα οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας ανέφεραν ότι εντόπισαν συνολικά 108 κρούσματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις η ασθένεια ήταν τόσο σοβαρή που τα παιδιά χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος.

Οι αμερικανικές αρχές ζητούν από τους γιατρούς να αναφέρουν οποιοδήποτε ύποπτο κρούσμα ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας στην Πολιτεία τους. Τους καλούν επίσης να εξετάζουν για αδενοϊούς τους νεαρούς ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα όπως πυρετό, κόπωση, απώλεια όρεξης, ναυτία, εμετό, κοιλιακό πόνο, ούρα σκούρου χρώματος, ανοιχτόχρωμα κόπρανα, πόνο στις αρθρώσεις και ίκτερο.

Η προειδοποίηση εκδόθηκε αφότου το CDC σε συνεργασία με το υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Αλαμπάμα ερεύνησαν εννέα κρούσματα ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης σε μέχρι πρότινος υγιή παιδιά ηλικίας 1-6 ετών. Τα πρώτα κρούσματα στις ΗΠΑ καταγράφηκαν τον Οκτώβριο του 2021 σε ένα παιδιατρικό νοσοκομείο της Αλαμπάμα όπου εισήχθησαν πέντε μικροί ασθενείς. Κάποιοι από αυτούς είχαν οξεία ηπατική ανεπάρκεια, άγνωστης αιτιολογίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα παιδιά βρέθηκαν θετικά στον αδενοϊό.

Οι πιο κοινές μορφές ηπατοπάθειας (ηπατίτιδα Α, Β και C), αποκλείστηκαν. Όταν επανελέχθηκαν τα νοσοκομειακά αρχεία βρέθηκαν άλλα τέσσερα παιδιά που έπασχαν από ηπατίτιδα και είχαν μολυνθεί από αδενοϊό.

Το CDC συνεργάζεται με τις πολιτειακές υγειονομικές υπηρεσίες για τον εντοπισμό άλλων κρουσμάτων στις ΗΠΑ. Αν και η βασική θεωρία είναι ότι η ασθένεια προκαλείται από έναν συγκεκριμένο τύπο αδενοϊού, οι ειδικοί εξετάζουν και άλλους πιθανούς παράγοντες.

Στην Ελλάδα

Τις εξελίξεις παρακολουθεί και η Ελληνική Εταιρία Μελέτης Ήπατος καλώντας σε διαρκή επαγρύπνηση όλους τους αρμόδιους φορείς

Υπενθυμίζει ότι τα σχετιζόμενα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • ίκτερο
  • υπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμό κοπράνων
  • κνησμό
  • αρθραλγία/μυαλγία
  • πυρετό
  • ναυτία
  • εμετό
  • κοιλιακό άλγος
  • λήθαργο ή απώλεια όρεξης
  • τρανσαμινάσες ορού > 500 IU/L

Η ηπατίτιδα

Ο όρος «ηπατίτιδα» αναφέρεται σε φλεγμονή του ήπατος. Είναι συχνά λοιμώδους αιτιολογίας, αλλά υπάρχουν και άλλες μορφές, όπως η αυτοάνοση και η φαρμακευτική. Οι ιογενείς ηπατίτιδες οφείλονται κυριότερα σε πέντε ιούς (Α έως Ε), που μεταδίδονται, είτε παρεντερικά, είτε μέσω τροφών.

Από την ΕΕΜΗ αναφέρεται ακόμη, σχετικά:

«Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κανένα περιστατικό οξείας ηπατίτιδας που καταγράφηκε στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία, δεν απομονώθηκε ιός ηπατίτιδας και δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση με ταξίδια.

Ειδικότερα, στο έγγραφο του ΕΟΔΥ αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Το κλινικό σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών και περιλαμβάνει οξεία ηπατίτιδα με αξιοσημείωτα αυξημένες τρανσαμινάσες, συχνά ίκτερο και γαστρεντερικά συμπτώματα (κυρίως εμετούς) που προηγούνται του ίκτερου. Στην Αγγλία υπάρχουν περίπου 60 περιστατικά υπό διερεύνηση, με τις περισσότερες περιπτώσεις να είναι ηλικίας 2 έως 5 ετών.

Ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκαν μεταφορά σε εξειδικευμένες παιδιατρικές ηπατολογικές μονάδες και ένας μικρός αριθμός υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος. Σύμφωνα με αναφορές των ειδικών μονάδων κανένα παιδί δεν έχει πεθάνει. Η υποκείμενη αιτία της αύξησης, από τις αρχές του 2022, παραμένει επί του παρόντος άγνωστη».

Οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συνιστούν προσοχή και προτεραιότητα στον προσδιορισμό της αιτιολογίας των περιπτώσεων, ώστε να υπάρχει συντονισμός των περαιτέρω κλινικών δράσεων και των μέτρων δημόσιας υγείας.

Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος εργάζεται διαχρονικά προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για τη διάγνωση των νοσημάτων του ήπατος και θα συνεχίσει να το πράττει σε οποιεσδήποτε συνθήκες, με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments