Πολιτική

Πέτσας: Έρχονται νέες ανακοινώσεις για στήριξη στο ρεύμα

Πέτσας: Έρχονται νέες ανακοινώσεις για στήριξη στο ρεύμα
Πέτσας: Ο κ. Πέτσας τόνισε πως η Ευρώπη δεν πάρει μέτρα για τις αυξήσεις στο ρεύμα θα το κάνει η κυβέρνηση.

Νέο σχέδιο και μέτρα στήριξης αναφορικά με το ρεύμα ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας. Ο κ. Πέτσας τόνισε πως η Ευρώπη δεν πάρει μέτρα για τις αυξήσεις στο ρεύμα θα το κάνει η κυβέρνηση.

Τι ζήτησε η Ελλάδα από την Κομισιόν

Η Ελλάδα ζήτησε από την Κομισιόν να λάβει κάποια μέτρα προκείμενου να πέσουν οι τιμές της ενέργειας και να περιοριστούν οι αυξήσεις.

Συγκεκριμένα, ζήτησε:

  • Πλαφόν τιμών στα επίπεδα προ κρίσης
  • Ημερήσιο όριο τιμών στο +/-10%
  • Καθορισμό τιμών σε έκτακτη ανάγκη
  • Πλαφόν στο κέρδος χονδρικής
  • Ενίσχυση με υγροποιημένο αέριο

Σε περιόδους όπως αυτή που ζούμε τώρα, λόγω πολέμου και πανδημίας, η κυβέρνηση είναι αυτή που θα παρέμβει για να εξομαλύνει την κατάσταση, ανέφερε ο κ. Πέτσας. «Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο χρειαστεί», τόνισε.

Λογαριασμοί ρεύματος: “Τέλος” η ρήτρα αναπροσαρμογής – Τα 4 σενάρια

“Ανάσα” σε χιλιάδες νοικοκυριά αναμένεται να δώσει η παρέμβαση της κυβέρνησης σε μία προσπάθεια να μπει “φρένο” στο ράλι ανόδου στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας που έφεραν σε δυσχερή θέση τους πολίτες, πολλοί από τους οποίους αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υπέρογκες χρεώσεις.

Η κυβέρνηση σχεδιάσει κατάργηση της ισχύουσας μορφής της  ρήτρας αναπροσαρμογής με απώτερο στόχο να πέσουν οι λογαριασμοί ρεύματος σε επίπεδα προ κρίσης.

πό τις  προτάσεις βρίσκονται στο γραφείο του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου μείωσης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας , το σχέδιο είναι να οδηγηθούμε  σε τιμές λιανικής ρεύματος του 2021 (προ κρίσης), δηλαδή πέριξ των  0,16 ευρώ ανά kWh, ενώ πλέον σήμερα οι τιμές φτάνουν και στα 0,33 με 0,35 ευρώ ανά kWh, χωρίς τις επιδοτήσεις.

Τα τέσσερα σενάρια:

  • 1. Επιβολή ανώτατης οριζόντιας τιμής εκκαθάρισης των πληρωμών των ηλεκτροπαραγωγών για το ρεύμα που παράγουν και πουλάνε μέσα από το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας.
  • 2. Εφαρμογή διαφορετικού πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιούν, δηλαδή ξεχωριστό ανώτατο ποσό πληρωμής για τις μονάδες ΑΠΕ, φυσικού αερίου, λιγνίτη και υδροηλεκτρικών σταθμών.
  • 3. Συνδυασμός πλαφόν με επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος.
  • 4. Ιδιαίτερα σημαντική αύξηση της κρατικής επιχορήγησης των λογαριασμών ρεύματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments