Ελλάδα

Ελληνικός τουρισμός: Δεν επηρεάζεται από την Ουκρανία – Αυτός είναι ο λόγος των 50.000 κενών θέσεων εργασίας

Ελληνικός τουρισμός: Δεν επηρεάζεται από την Ουκρανία – Αυτός είναι ο λόγος των 50.000 κενών θέσεων εργασίας

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Ελληνικός τουρισμός: Μπορεί ο πόλεμος στην Ουκρανία να μαίνεται συνεχώς, αλλά αυτό δε φαίνεται να επηρεάζει τον ελληνικό τουρισμό

Μπορεί ο πόλεμος στην Ουκρανία να μαίνεται συνεχώς, αλλά αυτό δε φαίνεται να επηρεάζει τον ελληνικό τουρισμό, μιας και όσα αναφέρουν οι Ευρωπαίοι our operators παραμένουν αισιόδοξα και έτσι η χώρα μας αναμένεται να είναι πόλος έλξης για εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες παγκοσμίως.

Ένας από τους μεγαλύτερους ταξιδιωτικούς πράκτορες, η Thomas Cook, δηλώνει σημαντική αύξηση των κρατήσεων για ελληνικούς προορισμούς, σε σχέση με το 2021, τονίζοντας ότι η χώρα μας καλύπτει το ένα τρίτο των κρατήσεων αυτή τη σεζόν.

Παράλληλα εκτιμά ότι η μέση ταξιδιωτική δαπάνη για τις διακοπές των ταξιδιωτών στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 2.600 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 5% σε σχέση με πέρυσι.

Ελληνικός τουρισμός:

“Η στρατηγική της εταιρείας για την Ελλάδα ήδη αποδίδει καρπούς”

Η στρατηγική της εταιρείας για την Ελλάδα ήδη αποδίδει καρπούς. Για όλους τους προορισμούς υπάρχει ήδη αρκετά μεγάλη αύξηση στις κρατήσεις σε σχέση με το 2021. Συγκεκριμένα, οι κρατήσεις για τη Ρόδο είναι επτά φορές περισσότερες από πέρυσι, για την Κω είναι 5,2 φορές, για την Κρήτη είναι 4,6, για τη Σαντορίνη είναι 3,9 φορές υψηλότερη και για την Κέρκυρα είναι 3,6 φορές υψηλότερη.

Όσον αφορά τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία, ο επικεφαλής της Thomas Cook σημείωσε ότι οι κρατήσεις είναι υψηλότερες τώρα από ό,τι πριν από έξι εβδομάδες και οι πελάτες φαίνεται να ανησυχούν λιγότερο για τον πόλεμο. Επιπλέον, επεσήμανε ότι οι πελάτες κάνουν κράτηση ακόμη πιο κοντά στην αναχώρηση από πέρυσι. «Το 52% των κρατήσεών μας είναι για τις επόμενες 10 εβδομάδες» είπε.

Γκερέκου: “Ανοίγουμε και ενδυναμώνουμε άλλες μεγάλες αγορές”

Άνοιγμα στις τουριστικές αγορές της Αμερικής και του Καναδά, επαναστόχευση στο Ηνωμένο Βασίλειο και προσέγγιση της Λατινικής Αμερικής μέσω Ισπανίας είναι τα βασικά σημεία της στρατηγικής του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού το 2022, δήλωσε η πρόεδρος Άντζελα Γκερέκου, για να τονίσει: «Ανοίγουμε και ενδυναμώνουμε άλλες μεγάλες αγορές. Ήδη έχουμε μια μεγάλη δυναμική ροή που έχει ξεκινήσει από την Αμερική με έξι πτήσεις εβδομαδιαίως και από τον Καναδά με δύο πτήσεις εβδομαδιαίως. Έχουμε στοχεύσει ξανά στο Ηνωμένο Βασίλειο, που φαίνεται να αποδίδει εξαιρετικά και ήδη τα μηνύματα από την Αγγλία είναι ενθαρρυντικά, κάτι που φάνηκε την περίοδο του Πάσχα, αλλά και τις πρώτες μέρες του Μαΐου» επισήμανε η πρόεδρος του ΕΟΤ, αναφέροντας ότι ένα εκατομμύριο θέσεις έχουν κλειστεί για το πρώτο 15ήμερο του Μαΐου από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για τον “εργασιακό μεσαίωνα” στον τουρισμό

Οι εποχικοί εργαζόμενοι, δηλαδή αυτοί που απασχολούνται κυρίως στην τουριστική περίοδο, είναι αυτοί που κατά κύριο λόγο “κρατούν” ένα μεγάλο μέρος της σωστής διαχείρισης του τουρισμού, αλλά τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται, μιας και υπάρχουν πολλές καταγγελίες για κάκιστες συνθήκες εργασίας.

Δεν είναι τυχαίο πως την περσινή περίοδο υπήρξαν 50.000 κενές θέσεις εργασίας στον συγκεκριμένο κλάδο, όπου κατά το πρόσφατο παρελθόν αποτελούσε πόλος έλξης για όσους ήθελαν να εργαστούν στον τουριστικό τομέα.

«Ο ποιοτικός τουρισμός μας κινδυνεύει!» προειδοποιούσε πριν λίγες ημέρες ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, αναφέροντας ότι «υπάρχουν περισσότερες από 50.000 θέσεις εργασίας στον ξενοδοχειακό τομέα και στην εστίαση παρά την πολύ μεγάλη ζήτηση που υπάρχει στην αγορά». Μάλιστα όπως τόνιζε οι κενές θέσεις υπάρχουν παρά το γεγονός ότι οι αμοιβές είναι σημαντικά πάνω από τις κλαδικές συμβάσεις.

Ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας,  από την πλευρά του είπε πρόσφατα ότι «πέρυσι μας έλειψαν 50.000 θέσεις εργασίας που δεν καλύφθηκαν από την εγχώρια αγορά». Μάλιστα προανήγγειλε σχέδιο για την απασχόληση Ουκρανών υπηκόων που θα καλύψουν τις κενές θέσεις στα ελληνικά ξενοδοχεία.

Βροχή οι καταγγελίες

Την ίδια ώρα που από την κυβέρνηση και τους μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου ακούγονται αυτά, οι καταγγελίες για τις άθλιες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στον επισιτισμό τουρισμό πέφτουν βροχή.

Η πραγματικότητα που βιώνουν όσοι δουλεύουν σεζόν, και όχι μόνο, στον κλάδο έρχονται αντιμέτωποι με 12ωρες βάρδιες, χωρίς ρεπό με την ξεκούραση τους να είναι ένας ύπνος σε κοντέιντερ ή σε σπίτια με άθλιες συνθήκες εργασίας. Η καταγγελία μιας εργαζόμενης που δούλευε στη Μύκονο σεζόν και αναγκαζόταν να κοιμάται στον αυτοκίνητό της επειδή το σπίτι που της είχε παραχωρηθεί ήταν γεμάτο ιπτάμενες κατσαρίδες δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά η πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι του κλάδου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments