Ελλάδα

Ρεύμα: Εν αναμονή των ανακοινώσεων – Ποια είναι τα μέτρα “ανάσα” για 7,5 εκατομμύρια καταναλωτές

Ρεύμα: Εν αναμονή των ανακοινώσεων – Ποια είναι τα μέτρα “ανάσα” για 7,5 εκατομμύρια  καταναλωτές

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα νέα μέτρα "ανακούφισης" εκατομμυρίων καταναλωτών από τους "φουσκωμένους" λογαριασμούς ρεύματος, αναμένονται εντός της ημέρας και αύριο η εξειδίκευσή τους από τους αρμόδιους υπουργούς

Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις στη διάρκεια των τελευταίων εικοσιτετραώρων, τα κυβερνητικά μέτρα «κλείδωσαν» και πλέον ο χρόνος μετράει αντίστροφα όσον αφορά στις ανακοινώσεις που θα ανακουφίσουν εκατομμύρια καταναλωτές, από τους “φουσκωμένους” λογαριασμούς ρεύματος

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το νέο εθνικό σχέδιο στήριξης των λογαριασμών ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αναμένονται ακόμα και εντός της ημέρας από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές:

Ύστερα από παρά πολλές συσκέψεις έχουν διαμορφωθεί οι τελικές προτάσεις για τις παρεμβάσεις στο ζήτημα της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Θα ακολουθήσει, κατά πάσα πιθανότητα την Παρασκευή, η εξειδίκευση των μέτρων στήριξης από τους συναρμόδιους υπουργούς.

Νωρίτερα το απόγευμα της Τετάρτης, ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, είχε δώσει το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων, καθώς σε ανάρτησή του προανήγγειλε μείωση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος όλων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Το μήνυμα Σκρέκα

Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να περιμένουν τις Ευρωπαϊκές αποφάσεις γι’ αυτό γίνονται καθημερινά συσκέψεις προκειμένου το θέμα να αντιμετωπιστεί.

Ο υπουργός χαρακτήρισε πάρα πολύ καλή τη δουλειά που έχει γίνει από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και επανέλαβε πως όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός, όποια υπερκέρδη προκύψουν από τους παρόχους, θα επιστραφούν αμέσως στους καταναλωτές.

Σχέδιο για τη στήριξη 7,5 εκατομμυρίων καταναλωτών

Το σχέδιο αφορά στη στήριξη 7,5 εκατομμυρίων καταναλωτών και την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρεύματος. Το πακέτο των παρεμβάσεων που θα τρέξει από την 1η Ιουνίου μέχρι το τέλος του 2022 θα αφορά τις 7,5 εκατομμύρια παροχές ρεύματος οικιακών καταναλωτών, ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Σκοπός είναι η μείωση της τιμής στα 0,15 με 0,16 ευρώ/κιλοβατώρα.

Οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν σε δύο φάσεις. Με την τελευταία μηνιαία επιχορήγηση η τιμή της κιλοβατώρας υποχώρησε τον περασμένο μήνα στα 0,21 με 0,27 ευρώ/κιλοβατώρα και για τις καταναλώσεις μέχρι 300 κιλοβατώρες μηνιαίως καθηλώθηκε στα επίπεδα των 0,15 ευρώ/κιλοβατώρα.

Τι θα περιλαμβάνει

  • 1. Επιβολή πλαφόν στην τιμή πληρωμής των ηλεκτροπαραγωγών για τις ποσότητες ρεύματος που πουλάνε μέσω του χρηματιστηρίου ενέργειας στους προμηθευτές. Το επιπλέον κόστος για τους παραγωγούς (ανάλογα με την τεχνολογία) που θα προκύπτει ανάλογα με την τεχνολογία θα καλύπτεται με τους προαναφερόμενους εθνικούς πόρους. Οι πληροφορίες θέλουν η ανώτατη τιμή εκκαθάρισης να είναι τα 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Με τον τρόπο αυτό θα συμπαρασυρθεί προς τα κάτω και η τιμή λιανικής ρεύματος.
  • 2. Χορήγηση απευθείας επιδοτήσεων σε οικιακούς καταναλωτές με καταναλώσεις κάτω από τις 300 κιλοβατώρες. Σκοπός είναι να διατηρηθούν οι σημερινές τιμές μετά την επιδότηση που είναι στα περίπου 0,15 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments